2019. október 28., 19:29

Kevés a fogorvos Rimaszombat környékén

Több olyan körzet is van Besztercebánya megye területén, ahol már kritikus méreteket öltött az orvosok hiánya. A friss statisztikák szerint a Rimaszombati járás azon járások közé tartozik, ahol arányaiban legnagyobb az orvoshiány.

fogorvos.jpg

Marcela Glevická, a Besztercebányai Megyei Önkormányzat szóvivőjének elmondása szerint jelenleg 22 fogászati-orvosi rendelő működik a járás területén, miközben a kormány szabályozása szerint 31-nek kellene lennie.

Hasonló a helyzet a Nagykürtösi, Gyetvai, Poltári, vagy a Nagyrőcei járásokban is – derült ki a Besztercebánya megyei egészségügy 2019-2025 közötti fejlesztési tervéből, amelyet az októberi ülésükön fogadtak el a megye képviselői.

A megye ezért úgy döntött, hogy egy általános, kötelező érvényű rendelettel próbálja megoldani a helyzetet, amelynek értelmében támogatásokat nyújtana az egészségügyi ellátás fejlesztésére. A pályázatok során elnyerhető összeget évi 100 000 euróban határozzák meg, és november 30-ig lehet írásban igényelni.

A támogatás új rendelő létesítésére, vagy a meglévő műszaki felszerelésének fejlesztésére fordítható.

Az új fogászati ​​rendelő nyitására 25 000 eurót lehet igényelni, a kérvény pedig egész évben benyújtható. A kedvezményezettnek ugyanakkor vállalnia kell, hogy legalább 10 évig, hetente minimum 36 órában fogászati ​​ellátást nyújt azon a helyszínen, amelyre a támogatást elnyerte.

Rimaszombatban hét közben 15 óráig (Osgyánban 18 óráig) és hétvégénként 12 óráig van fogászati ügyelet. Ha a páciens ezen túl szorulna fogászati ellátásra, akkor Zólyomba vagy Besztercebányára kell utaznia.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.