2021. augusztus 21., 18:09

Kettős ünnep Tardoskedden

Tegnap kezdődött el Tardoskedden a XXII. Szent István Napok rendezvénysorozata, amely azért is különleges, mert az idén ünnepli a község első írásos említésének 800. évfordulóját.

tardoskedd

A négynapos program pénteken ünnepi képviselő-testületi üléssel indult a faluházban, ahol átadták az idei községi és polgármesteri díjakat.

Tardoskedd község díját megkapta Benyík Gábor súlyemelő, aki a szlovák válogatott tagja és hatszoros szlovák bajnok, Bíróczi István esperes kiemelkedő papi szolgálatáért, Brat Erzsébet, aki önkormányzati képviselőként és a templomtanács tagjaként tevékenykedik a község javára, valamint a 60. Sík Sándor Cserkészcsapat a közösségépítés terén elért eredményeiért és a község érdekében kifejtett aktív tevékenységéért.

tardoskedd-díjazottak
Fotó:  Bokor Klára
A díjazottak a község polgármesterével

Polgármesteri díjban részesült a falu négy korábbi polgármestere, - Csabai István, Kele Lajos, Bara Mihály, Juhász György - akik nevéhez számtalan fejlesztés, beruházás, testvértelepülési kapcsolat megkötése, oktatásfejlesztés, kulturális és civil szervezet támogatása fűződik.

Megkeresztelték a falu legújabb könyvét

A falu első írásos említésére II. Endre magyar király 1221-ben kelt adománylevelében bukkantak a kutatók, amelyben a már létező települést az osztrák cisztercita szerzeteseknek ajándékozta. Ennek éppen 800 éve.

Erre a neves alkalomra adta ki a község a Képes Tardoskedd könyvet, melyben a lakosok régi fényképei találhatók, megörökítve mindazt, ami őseink életében érdekes és értékes volt. Különlegesség a könyv végén a község épületeinek korabeli és mai kinézetének egymás mellé állítása.

tardoskedd
Fotó:  Bokor Klára
Megköszönték azok munkáját is, akik a könyv születését segítették

A hagyományt folytatva a tardosiak az idén is elhozták Tardoskeddre a magyarok kenyerét, Környe pedig Partnerkapcsolati díjat adományozott Tóth Marián polgármesternek, aki sokat tett a két település közötti kapcsolatok éltetéséért.

Szent István szobránál az MKP és a Híd együtt koszorúzott

Tóth Marián polgármester ünnepi beszédében elmondta, a tardoskeddiek életében központi helye van ennek az ünnepnek. A római katolikus templom István király nevét viseli, 2001-től pedig a község éke a Törley Mária alkotta szobor.

tardoskedd
Fotó:  Bokor Klára

„A tárgyi emlékek mellett nem feledkezhetünk meg Szent István örökségéről sem. Felismerte, nem élhet a nép megosztottan, azért a kereszténységben egyesítette azt a sokszínű közösséget, amely így néhány évtized alatt Közép-Európa stabil és erős országává vált. Jó lenne, ha ez napjainkban is megvalósulna.”

Mi vagyunk a haza, nekünk kell ebben az országban békésen együtt munkálkodnunk. Felülemelkedni ideológiai különbségeken, pártérdekeken, megosztottságon. Mint ahogy ezt sok évszázaddal később Széchenyi István, a legnagyobb magyar megfogalmazta: Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen. Erre a szemléletmódra van a legnagyobb szükségünk”

– emelte ki mondandójában a falu első embere.

A bővített faluház ünnepélyes átadása

A koszorúzást a kibővített faluház ünnepélyes átadása követte. A község pályázati forrásból a duplájára bővítette a faluházat, amely a továbbiakban két rendezvényt is be tud fogadni egyszerre.

Az új rész hatalmas színpaddal rendelkezik, új a hangosítás a fénytechnika, a berendezés. Egy szárnyas zongorát is vásároltak, amelyet máris használatba vettek, azon a koncerten, amelyet az Érsekújvári Művészeti Alapiskola tanárai adtak az átadó ünnepség keretében.

tardoskedd
Fotó:  Bokor Klára

A teremben kiállítás is nyílt a falu életéből, ahol az oktatási intézmények, egyesületek és civil szervezetek mutatkoztak be.

tardoskedd
Fotó:  Bokor Klára

Érdekes programokkal várja a község az ünnepség résztvevőit a következő napokban is. Járni fog a falunéző kisvonat, lesz Szent István-napi futóverseny, futballmérkőzés, borudvar, gyermekparadicsom, folklórcsoportok felvonulása és jobbnál jobb koncertek. Hétfő este tűzijáték zárja a programot.

tardoskedd
Fotó:  Bokor Klára
Pásztor Rita és Bolya Szabolcs koszorúznak
Megosztás
Címkék