cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. március 5., 13:11

Kétnyelvű információs táblák, magyar felirat nélkül

Amióta február elején megnyitotta kapuját a nagymegyeri Thermal Corvinus fürdő, az egész Csallóköz arról beszél, hogy eltűntek a fürdőből a magyar feliratok. Az új információs táblákra már csak a szlovák és az angol nyelvű szöveg került fel.

Kétnyelvű táblák Nagymegyeren
Kétnyelvű táblák Nagymegyeren, a magyar felirat hiányzik
Fotó: Kovács Balázs

F orrong a nagymegyeri közösség, és lassan a Dunaszerdahelyi járáson túl is téma a magyar feliratok hiánya. Senki sem érti a magyar nyelv száműzésének az okát az egyik legismertebb és legkedveltebb csallóközi fürdőből.

Lesznek magyar feliratok

Holényi Gergő, Nagymegyer polgármestere politikai lejáratási kampányról beszél. Szerinte a magyar pártok és a szlovák Republika párt közötti ellentét céltáblájává váltak, amelynek az élére Balázs Péter nagymegyeri képviselő állt.

Holényi lapunknak azt mondta, hogy

„valójában nem tűntek el a magyar nyelvű feliratok, csupán arculatváltás történik a fürdőben”. Lecserélik az elhasználódott, régi információs táblákat.

Még tavaly rendelték meg az újakat, amelyeket januárban ki is helyeztek. Azokon angol és szlovák nyelvű információk olvashatók, magyar nem. Holényi állítja, hogy a termálfürdő – mint korlátolt felelősségű társaság – ezzel semmilyen szabályt nem sértett meg.

 – A fürdő jelenlegi ügyvezetője, Lukáš Machala úgy tájékoztatott, hogy optikailag a kétnyelvű (angol–szlovák) infótáblákat tartották leginkább megfelelőnek, mert így nincs összezsúfolva a szöveg, és mindenki számára jól olvasható.

Állítja, folyamatban van a magyar nyelvű táblák gyártása, amelyeket a medencéknél is kihelyeznek majd.

A régi táblák azonban még mindig kint vannak – ezeken ott a magyar felirat is. A medencék körül egyébként a piktogramok (eligazító ábrák) is jelölik, mit szabad és mit nem. A piktogramok pedig minden „nyelven” szólnak az emberekhez – mondta lapunknak Holényi Gergő polgármester. Hozzátette, hogy Nagymegyer frekventált helyeire is készítik már a kétnyelvű (magyar–szlovák) információs táblákat.

– A minap eljött hozzám két fiatal férfi, akik magyar nyelvű információs táblákat szorongattak a kezükben. A termálfürdőbe szánták, és szerették volna átadni a fürdő ügyvezetőjének, illetve beszélgetni vele erről a témáról. Beszéltek is, átadták neki a táblákat, viszont az általuk hozott infótáblákkal a fürdő nem tudott mit kezdeni, mert a meleg, párás levegő leáztatná róluk a fóliát – fogalmazott a polgármester.

Fiatalok akcióban

A két „fiatalember” (nem helyi lakosok) a magyar nyelv szégyenletes száműzése hallatán elkészítették a magyar nyelvű információs táblákat és meglátogatták a fürdő ügyvezetőjét, Lukáš Machalát, akiről azt kell tudni, hogy a Kotleba-pártból kivált Republika egyik vezetője, a korábbi, nemzeti párti házelnök, Anton Danko tanácsadója volt.

Machala úgy tartja, hogy úgyis minden magyar tud szlovákul; neki személy szerint még véletlenül sincs baja a magyarokkal úgy általában, csak bizonyos szlovákiai magyarok problematikusak.

Ezt mondta azzal, hogy ha ő képes felülemelkedni a hatvannégy vármegye kifeszített címerein (a termálfürdő épületében egy időszaki kiállításon jelenítik meg a történelmi Magyarország vármegyéinek címereit), akkor a többieknek is képesnek kell lenniük elfogadni a fennálló állapotot – nyilatkozta Kovács Balázs, a tettrekész fiatalemberek egyike. Ugyanakkor a fürdő ügyvezetője arról biztosította a fiatalokat, hogy az információs táblák magyar változatai később érkeznek és kihelyezik a fürdőben. Rejtély, hogy a magyar szövegek, hogy hogy nem fértek fel ugyanazokra a táblákra, amelyekre a szlovák és az angol szövegek igen, és miért van ez az időbeli késlekedés, de a lényeg mégsem ez. A legfontosabb, hogy a táblák – állítólag – úton vannak.

Ahány nyelv, annyi ember

Nagymegyeren a magyar nemzetiség aránya 78%-os volt a 2021-es népszámláláson. Ez egyben azt is jelenti, hogy a városban nemcsak jog, hanem kötelesség a kétnyelvű kommunikáció.

A többnyelvű információs táblák egyébként is bizalmat sugároznak a vendégek irányába, azt is jelentik: örülünk, hogy itt vagytok, készültünk rá! Varga Albin helyi képviselő és szállás-adó szerint a többnyelvű táblák kihelyezése a jó megoldás, és egyébként is a nemzeti kisebbségi nyelvhasználati törvény (184/1999 sz. törvény 4. § (2) a 2. § (1) bek. szerint, a szerk. megj.) kimondja, a fontos információkat, főként az óvó, figyelmeztető és egészségügyi tájékoztató szövegeket a nyilvánosság számára hozzáférhető helyeken, kisebbségi nyelven is fel kell tüntetni.

Presztízskérdésként is felfoghatók a magyar nyelvű információs táblák a fürdőben. Véleményem szerint azonban még az is komoly probléma, (amit rendezni, megoldani kellene a Covid után), hogy nem működhet zavartalanul a fürdő.
Nagymegyeri táblák
Állítólag optikailag jobban fest, ha nincs ott a magyar felirat, azt külön táblákon ígérik
Fotó:  Kovács Balázs

A napokban ugyanis felújításba kezdtek, amelyet megtehettek volna a lezárások idején – mondja a képviselő.

Hasonló véleményen van Balázs Péter helyi képviselő is, aki számos levelet váltott a termálfürdő ügyvezetőjével, és inkább csak mellébeszélést kapott válaszul, mintsem konkrét megoldásokat.

– Nemcsak a nagymegyeri lakosok háborognak, hanem a környéken élők is. Olyan hangokat hallani, hogy az emberek ezek után inkább a dunaszerdahelyi, illetve a naszvadi fürdőbe mennek majd!

A nyelvhasználat nagyon érzékeny téma, és éppen ezért is kell vele kellő szakértelemmel foglalkozni.

Arról már nem is beszélve, hogy a fürdő vezetősége csak áprilisban akarta megnyitni a Thermal kapuit, a csekély érdeklődésre hivatkozva – nyilatkozta Balázs Péter. A képviselő egyelőre nem kapott felvilágosítást arról, minek alapján állítja a fürdő vezetője, hogy csekély az érdeklődés.

Az önkormányzati képviselők elmondták, a fürdő korábbi ügyvezetői képesek voltak együttműködni a szállásadókkal és a helyi képviselő-testülettel, a jelenlegi helyzet azonban merőben más. Balázs Péter szerint egyetlen megoldás létezik: ha a polgármester megköszöni Lukáš Machala eddigi munkáját, és egy új pályázat útján alkalmasabb embert találnak az ügyvezetői pozíció betöltésére. 

Pongrácz Kálmán, a helyi MKP frakció tagjának az a véleménye, hogy a jelenlegi ügyvezető, Lukáš Machala törvénytelenül ül a fürdő vezetői posztján, amelyért a polgármestert tartja felelősnek.

Ennek értelmében az szlovák-angol nyelvű táblák nem is lehetnének a termálfürdőben, mivel Machalának sem lenne szabad a fürdő élén tartózkodnia. – A nagymegyeri magyarság többet érdemelne. Az ősszel lezajló polgármester-választáson majd a lakosok döntenek a jelenlegi városvezetés sorsáról – jelentett ki határozottan Pongrácz Kálmán.   

Megjelent a MAGYAR7 kilencedik számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.