2021. szeptember 29., 17:07

Két keréken egészségünkért, környezetünkért

A komáromi székhelyű Szabadság Vándorai Túrakerékpáros Egyesület idén is csatlakozott a minden évben szeptember 16–22. zajló Európai Mobilitás Hetéhez, amelynek célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése.

Szabadság Vándorai Túrakerékpáros Egyesület
Fotó: Nagy Miskó Ildikó

Ilyenkor szerte a kontinensen azon igyekeznek, hogy minél élhetőbbé váljanak a városaink. Tanévkezdés utáni általános tapasztalat, hogy az oktatási intézmények környékén közlekedési dugók alakulnak ki, mert kerékpár helyett autót használ a szülők többsége. Sokan tudják viszont, hogy két keréken haladva is minden ügyes-bajos dolog elintézhető.

– Ez az esemény tavaly elmaradt a járvány miatt, mondta lapunknak a főszervező, Bujna Zoltán, komáromi kerékpáros világutazó.

Szabadság Vándorai Túrakerékpáros Egyesület
Fotó:  Nagy Miskó Ildikó

A Klapka téri gyülekező és a kampány céljainak ismertetése után indult el a népes csapat.

– A családokkal együtt, lassan az uszodához tekertünk, ahol Kulin Eduárd, a Komáromi Művészeti Alapiskola hegedűtanára és növendékei fülbemászó muzsikával szórakoztattak.

Karavánunk több lakótelepet érintve, 7 kilométert tett meg, és több helyen utcazenével társult a fogadtatásunk.

Végül a Klapka térre érve a Slovenskí rebeli folklóregyüttes zenés-táncos összeállítása várt bennünket – emlékezett vissza.

Szabadság Vándorai Túrakerékpáros Egyesület
Fotó:  Nagy Miskó Ildikó

Azt, hogy kulturális műsorokkal fokozni lehet a kerékpározók hangulatát, Bujna Zoltán is tapasztalta egy hasonló bécsi rendezvényen. Megtetszett neki az ötlet, így már második éve Komáromban is szabadtéri kísérőrendezvények színesítik a felvonulást.

Bujna Zoltán városi képviselőként is beszámolt arról, hogy a helyi infrastrukturális beruházások közül több a kerékpárosok érdekeit szolgálja.

Elkészült annak a kerékpárútnak a terve is, amely majd a Vág-hídtól, a Rákóczi utca mentén a „Cirill–Metód-körforgalomig” vezet.

Városi költségvetésből még idén elkezdődik a megépítése. A termálfürdőnél és a vasútállomásnál már átadták a biztonságosan zárható kerékpártárolókat. A Pons Danubii EGTC városi segítséggel beindította Közép-Európa egyik legjelentősebb elektromos kerékpár-kölcsönző rendszerét, amely 8 várost, illetve Szlovákiát Magyarországgal köti össze.

Szabadság Vándorai Túrakerékpáros Egyesület
Fotó:  Nagy Miskó Ildikó

– Azért érdemes kerékpározni, mert egészséges, így szellemileg és fizikailag is frissen érkezhetünk a munkahelyünkre. Egyúttal környezettudatos közlekedési mód, mert nem szennyezzük kipufogógázokkal a levegőt. Ráadásul takarékos, hiszen parkolási díjat sem kell fizetnünk, miközben sok helyre két keréken könnyebben és gyorsabban juthatunk el, mint autóval. Ajánlom mindenkinek, jövőre pedig még többen találkozzunk az 5. felvonulásunkon! – biztat a főszervező, Bujna Zoltán.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/39. számában.

 

Megosztás
Címkék