2023. május 25., 17:36

Kerényi Éva lesz a Gömör-Kishonti Múzeum új igazgatója

Június elsejétől Kerényi Éva személyében magyar igazgatója lesz a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeumnak. A kinevezéséről csütörtöki kihelyezett ülésén döntött a Besztercebánya Megyei Önkormányzat.

kerenyi eva
Kerényi Éva

Az új igazgató megválasztására azután került sor, hogy az intézményt 23 éven át vezető Oľga Bodorová tavaly nyugdíjba vonult. A múzeumot megbízott igazgatóként ideiglenesen a helyettese, Ján Aláč vezette, aki egyben a dokumentációs és állagvédelmi osztály vezetője. Mellette még Elena Lindisová múzeumpedagógus és Kerényi Éva történész pályázott a pozícióra. Hármuk közül végül a hétfői meghallgatásokat követően Kerényi Éva lett a befutó.

A megyei képviselőtestület egyhangú döntéséről Cziprusz Zoltán megyei képviselő tájékoztatott Facebook oldalán, gratulálva és sikeres munkát kívánva az új intézményvezetőnek. 

Kerényi Éva történész a pozsonyi Komenský Egyetem történelem-képzőművészet szakán diplomázott, majd az ELTE BTK-n doktorált. 2009 óta a rimaszombati Gömör–Kishonti Múzeumban dolgozik. Számos tanulmányán és ismeretterjesztő cikkén túl két önálló kötete jelent meg, s 2017-ben elnyerte az MTA–MAB Magyar Tudományosság Külföldön díját is. Állandó szerzője a Fórum Társadalomtudományi Szemle folyóiratnak, valamint a Nagy Háború blog és az Újkor.hu történelmi portáloknak. Kutatási eredményeit szakmai fórumokon is prezentálja, köztük a Museum Hungaricum és a Mérföldkövek c. szlovákiai magyar regionális konferenciák rendszeres előadója.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.