Kerékpárral a nyárba

2021. július 1., 08:06
Reczai Lilla

A Csemadok Somorjai Alapszervezete biciklitúrára hívja a fiatalokat július 1-jén, reggel 8:00 órától. Az úti cél a Ligetfalui Erődítményrendszer Múzeuma (Bunker B-S Hřbitov).

Somorja-csemi-bikilitura
Fotó: Somorjai Csemadok Alapszervezet

A Csemadok helyi szervezete már kilenc éve szervezi augusztusra kalandtáborát, amelyre 40-50 fiatal jelentkezik évente. Pirk Ilona, a szervezet alelnöke portálunknak beszámolt arról, hogy a tavalyi kedvezőtlen időszak ellenére is sikeresen lezajlott a tábor, sőt, két turnusban kellett megszervezni a tábort: kicsiknek és a nagyoknak külön-külön. A kicsik tábora a klasszikus honismereti tábor, a nagyobbakkal már evezni és biciklizni is lehet.

,,Az idősebb gyerekeket szeretnénk mozgósítani a biciklitúra ötletével, ugyanis számunkra nagyon fontos az utánpótlás nevelése. A kilenc év alatt remek társaság kovácsolódott össze, akik számára értékes programokat kínálunk a nyár folyamán” – nyilatkozta Pirk Ilona.

Somorjai csemi-biciklitúra
Fotó: Somorjai Csemadok Alapszervezet
2020-as biciklitúra

Az ifi csapatot – 15-16 éves korcsoportot – szeretnék a szervezők továbbra is aktivizálni, s az önkéntes munkára is nevelni, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy eléggé kihalófélben van az önkéntesség. (Tisztelet a kivételnek! a szerk. megj.) A nagyobb gyerekek maguktól ajánlják fel a segítségüket, ha csemadokos rendezvények vannak.

A táborunk nincsen helyhez kötve, több úgynevezett bázishelyszínnel rendelkezünk, ahol gyülekezhetünk, vagy elindíthatjuk a napi programot. A somorjai könyvtár például egy ilyen bázis, de Doborgazon is van egy kisebb helyszín, ahová előszeretettel járunk.
Somorjai csemi-biciklitúra
Fotó: Somorjai Csemadok Alapszervezet
2020-as biciklitúra

A pozsonyi bicikliút oda-vissza 64 km, a múzeumban idegenvezetéssel készülnek a gyerekeknek, hogy érdekesebb legyen a tárlatvezetés. Az alapiskola felső tagozatos diákjai érdeklődtek a biciklitúra iránt, de különféle tervekkel, programokkal készülnek a szervezők a július és az augusztusi időszakra.

Kövesse facebook oldalunkat is!