Kenyéráldás Szent István ünnepén Lekenyén - KÉPGALÉRIÁVAL

2019. augusztus 21., 07:09

Nemzeti ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából megáldották az új kenyeret Lekenyén, egyúttal hivatalosan is megnyitották az Ifjúság- és Fiatal Család Építő Tábort, amely ezen a héten zajlik a felső-gömöri településen, s amelynek célja a családok és az ifjúság összekovácsolása, illetve nemzeti azonosságtudatának megerősítése.

_dsc0853.jpg
Fábián Gergő
_dsc0853.jpg
Fábián Gergő
_dsc0832.jpg
Fábián Gergő
_dsc0835.jpg
Fábián Gergő
_dsc0833.jpg
Fábián Gergő
_dsc0842.jpg
Fábián Gergő
_dsc0844-jpg
Fábián Gergő
_dsc0848.jpg
Fábián Gergő
_dsc0854.jpg
Fábián Gergő
_dsc0856.jpg
Fábián Gergő
_dsc0863-jpg
Fábián Gergő
_dsc0883-jpg
Fábián Gergő
_dsc0897-jpg
Fábián Gergő
_dsc0912.jpg
Fábián Gergő
_dsc0913.jpg
Fábián Gergő
_dsc0932-jpg
Fábián Gergő
_dsc0944-jpg
Fábián Gergő
_dsc0824-2.jpg
Fábián Gergő
_dsc0826.jpg
Fábián Gergő
_dsc0877.jpg
Fábián Gergő
_dsc0879.jpg
Fábián Gergő
_dsc0894-2.jpg
Fábián Gergő
_dsc0953.jpg
Fábián Gergő
_dsc0973.jpg
Fábián Gergő

Ferenczy Erzsébet evangélikus lelkész tartott istentiszteletet. Feltette a kérdést, mit jelent az áldás, mitől lesz áldott az ünnep, mitől lesz áldott az életünk? Mint mondta, az áldás nem valamiféle varázslat, hanem az átok ellentéte.

Hogy mi az átok, azt sajnos tapasztaljuk világunkban”

– jegyezte meg. Az átok azt jelenti, hogy

nem mi használjuk a pénzt, hanem fordítva, beleszakadunk a munkába, vagy épp nincs munka, nem jut kenyérre,

az irigység, az önzés irányít bennünket, hogy a másiktól vesszük el a kenyeret, s hogy a kenyérharc megöli bennünk az embert. „Az áldás pontosan ennek az ellentéte.

Az áldás azt jelenti, megtörik az átok.

Azt jelenti, jön az élő Krisztus, és megérinti a szívünket, megszólítja a lelkünket, történik bennünk valami hatalmas, csodálatos változás. Egyszer csak a másik ember is fontos lesz számunkra, hogy lenyűgöz bennünket Krisztus szeretete, és a kenyér egyszerre áldott kenyérré válik, ha azt az Isten kezéből fogadjuk el, ha neki adunk hálát érte, és ha tudjuk, azért kaptuk, hogy megosszuk másokkal, azokkal, akiknek talán nem jutott belőle” – fogalmazott.

A lelkész az istentisztelet végén megáldotta a kenyeret, amelyet Takács Ágnes, Lekenye polgármestere és Jécsák László, a magyi Szabolcs Fejedelem Lovasíjászai Egyesület elnöke szegett meg, s azt szétosztották a jelenlévők között.

Ezt követően Jécsák László osztotta meg gondolatait az augusztus 20-i ünnep kapcsán, majd Kopecsni Gábor, a Felföldi Dalia Iskola vezetője bemutatta a Népi harci testkultúra Gömörben című könyvét – amelyhez Lekenyén is gyűjtött anyagot –, valamint magyar népi harci bemutatót tartott, ismertetve egyebek mellett a birkózás, a fokos- és a botvívás, a szablya és a karikás ostor titkait.

A rendezvény keretében megnyitották Ifjúság- és Fiatal Család Építő Tábort, amely augusztus 25-ig tart.

Beke Beáta, a Pro Le-Ti Polgári Társulás elnöke elmondta, az idén már harmadszor rendezik meg a tárbort. Az első két év folyamán kifejezetten a lovasíjászatra összpontosítottak, azonban megfigyelték, hogy esténként családok is csatlakoztak a táborozókhoz, így az idén kibővítették a célcsoportot az ifjúság mellett a fiatal családokkal.

„Délelőttönként játszunk, kézműveskedünk. Estére pedig igyekszünk olyan programokat találni, amelyeken az ifjúság és az idősebbek is örömüket lelhetik. Tehát nyílttá tesszük az esti programokat, hogy az egész falu, az egész közösség részt vehessen rajta, bekapcsolódhasson az itteni történésekbe. Így töltjük meg élettel a Családok házát itt, Lekenyén” – mondta Beke Beáta hozzátéve, a Bethlen Gábor Alap támogatásának köszönhetően 30-an vehetnek részt a táborban, esténként az érdeklődők száma ennek kétszeresét is eléri.

Tevékenységünk közül kiemelendő a gyerekek és fiatalok emberségre és az előző generációk által kialakított értékek megőrzésére való nevelése

-fogalmazott Beke Beáta.

"Ezen gondolatok mentén szervezzük rendezvényeinket is. Az önkéntesség terjesztését fontosnak tartjuk, mint ahogy a nemzet fennmaradásának zálogaként tekintünk a családokkal való foglalkozásra is” – húzta alá a Pro Le-Ti Pt. elnöke.