2022. június 7., 16:49

Keletről nyugatra... - KÉPEKKEL

Értékes kiállítás megnyitójával zárult a május a Nagykaposi Magyar Házban. A hétvégén sokan voltak kíváncsiak, vajon mi szépet is alkothattak a Szakkör tizenhárom csoportjának kezdő kézművesei.

csicser
Médialapozó
Fotó: Molnár Gabriella
A csicseriek még a kutyust is nemezelték

Gabri Rudolf, a Rákóczi Hálózat (a Rákóczi Szövetség negyedszázados múltú szlovákiai célalaphálózata) elnöke nyitotta meg a kiállítást. Azoknak, akiknek teljesen ismeretlen volt  a Szakkör programja, eszmeisége, röviden ismertette a lényegét. Amint arról lapunkban is írtunk már, a járványidőszak alatt, 2020 őszén a Nemzeti Művelődési Intézet  közművelődési szakemberei egy olyan programot szerettek volna megvalósítani, ami a magányra és bezártságra kényszerített emberek életébe is becsempész egy kis boldogságot, örömérzetet.

Az általuk összeállított, népi mesterek vezette videós Szakkör  tananyagokat alapul véve, az anyaországban gombamód szaporodtak a csoportok. Kárpát-medence szerte is fokozatosan terjedni kezdett a híre. Kis hazánkban, a kezdeti 9 hónapos, rögös, döcögős útját követően a keleti végeken megélt sikeres, jól bevált mintaprogramját követően a közeljövőben már Gömörön át a Mátyusföldön, de akár másutt is örülhetnek majd a Szakkör nyújtotta lehetőségeknek.
A merész álmodó

A Felvidéken Gabri Rudolf volt az, aki bátran felvállalta, hogy az említett célalaphálózat elnökeként, a keleti végekről indulva akár országos jelleggel is elterjeszti ezt az értékes közösségépítő, tudásmegosztó mozgalmat.

A megnyitón megjelent közönségnek utólag már be merte vallani, hogy tavaly ősszel előfordult néha, hogy egy kicsit elbizonytalanodott: nem vágta-e vajon nagy fába a fejszéjét, amikor úgy döntött, hogy tizenkét, egyenként öt fős csoportért felelősséget vállal.

Elbizonytalanodásán túllendülve erőt adott neki az a biztos tudat, hogy ismerte az Ung-vidéki lányok, asszonyok elszántságát. Lakitelken, a Nemzeti Művelődési Intézetben kicsit csodálkoztak azon, hogy e csendes, elhagyatott zárt vidéken valakik képesek lesznek lendületet adni egy országos méretű mozgalomnak. Már a kiállítás rendezgetésekor is öröm járta át Gabri Rudolf szívét. Láttam a szakköröket munka közben, a tagok lelkesedését a kiállítás anyagának összeállításakor, a törekvésüket, hogy minél szebb és jobb legyen az összkép – mondta.

Méltán lehet ma büszke arra, hogy az Ung-vidéken eredetileg indult 12 csoporthoz pluszban egy bodrogközi mézeskalács-csoport is csatlakozott ez év elején.

Így összesen 65 tag, zömében nő ügyeskedett hetente az imregi és nagykaposi csipkeverő, a mátyóci és nagykaposi gyöngyfűző, a buzitai és nagykaposi hímző, a budaházai, leleszi és nagykaposi mézeskalácsos, a csicseri és nagykaposi nemezelő, valamint a csicseri és kaposkelecsényi vesszőfonó Szakkörben.

csipkeverés
Fotó:  Molnár Gabriella
A csipkeverés volt a legnagyobb kihívás
Álmodjanak más vidéken is!

Ősszel A Szakkör programja folytatódik. Gabri Rudolf a jelenlévőket is biztatta, hogy bátran vágjanak bele, próbáljanak megvalóstani akár lehetetlennek tűnő régi kézműves álmokat is. A térítésmentes foglalkozásoknak köszönhetően közösségeket összekovácsolva eleink tudását is továbbvihetjük. Ágcsernyőtől Pozsonyig, bárki, aki kedvet érez A Szakkör tudásanyagának elsajátítására, bátran fordulhat a Rákóczi Hálózat országos elnökéhez, ugyanis a Nemzeti Művelődési Intézettel megkötött együttműködési szerződés értelmében Felvidék-szerte 110 csoportban folynak majd a foglalkozások. Gömörben a Gömöri Kézművesek Társulása, Mátyusföldön a Galánta és Vidéke Társulás jelezte, hogy partnerszervezetként csatlakozik a programhoz.

A már meglévő mesterségek mellé újak is társulnak majd.  Elsajátítható lesz a tojás- és bútorfestés, a gyöngykötés, a gyertyaöntés, a papír – és csuhéfonás, a makramé és az éremgyűjtés.

Mint régen a fonóban

Ádám Csillát sokan ismerik, nem csak Imregen, hanem a tágabb környéken is. A megnyitón a citerával kísért gyermek- és népdalok éneklésébe a közönség soraiból is megszólította azokat, akik ismerték a dallamokat. Sokrétű népművelői tevékénysége mellett sokaknak nem volt meglepő, hogy két szakkör vezetését is elvállalta. Azt, hogy mindezt vajon hogyan győzi, többen meg is kérdezték tőle.

A dalokkal Csilla a megnyitóra is azt a hangulatot szerette volna visszavarázsolni, ami valaha a falusi fonókban, tollfosztókban nagyanyáink idején még megszokott volt.

Nem titkolta, hogy az általa Buzitán vezetett  hímző illetve az imregi csipkeverő szakkörös összejövetelek alkalmával a kezük mellett a szájuk is járt. Miközben együtt és egymástól tanulták a videón megadott leckék alapján a régi mesterségeket, daloltak is. Egymást úgy tudták jobban megismerni, ha a tevékenységük mellett beszélgettek, ismerkedtek, kapcsolatokat szövögettek. Éppen ez volt a program alapvető célja, amit a megnyitót követő kötetlen nézelődésben és beszélgetésben elvegyülve megtapasztaltam, hogy el is ért.

A legnagyobb kihívás
A csipkeverés volt az összes kézműves mesterség közül a legnehezebb. Bodnár Angélától, a nagykaposi csoportvezetőtől viszont egy érdekességet is megtudhattam. Elárulta, hogy balkezes lévén nagyon megörült, hogy végre megtalálta azt a technikát, ami nem kézfüggő.

Az eddig általa gyakorolt kötés-horgolás esete eleve megkívánja azt a képességet, hogy az általában jobbkezesek számára készült mintákat az agy szimmetrikusan le tudja képezni. Angéla ajánlása nem csak engem csábít. Csoportja alkotásait csodálva a Komócsa egyik néptáncosa is jelezte, hogy már be is jelentkezett az ősszel újraindulóinduló csipkeverő Szakkörbe. Ő is kedvet kapott, hogy kipróbálja az eddig csak csodált, elsajátíthatatlannak vélt mesterséget, és már most örül annak, hogy lesz majd saját készítésű gömöri mintájú vert csipkéje.

Megjelent a Magyar7 2022/22. számában.

a-csoportvezetok-oklevelben-reszesultek
+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.