2021. május 26., 08:40

Kazinczy-emlékérmet kapott egy somorjai diáklány

Idén is megrendezték a Kazinczy Ferencről elnevezett Szép Magyar Beszéd verseny 55. Kárpát-medencei országos döntőjét, amelyet ezúttal az online térben szerveztek meg.

Kazinczy-emlékérem
Fotó: Greman Dorka

Az országos döntőbe a határon túli magyar iskolákból is érkeztek jelentkezések, a Komáromi járásból és a Dunaszerdahelyi járásból is. A verseny két fordulóból állt, online zajlott. Az első alkalommal a szabadon választott szöveget kellett felolvasniuk időre a versenyzőknek, következőre pedig a még nem ismert, a szervezők által választott kötelező szöveget kellett felolvasniuk a diákoknak és egy óra alatt elküldeniük a felvételt.

A harmadik, vagyis a fogalmazás résztől idén eltekintettek a szervezők.

A somorjai Madách Imre Magyar Tannyelvű Gimnáziumot Greman Dorka, a szeptimó osztály tanulója képviselte, aki a zsűri értékelése alapján a gimnáziumi tanulók I. kategóriájában a legeredményesebb versenyzők közé került és Kazinczy-emlékéremben részesült. Dorka a ma7-nek elmondta, hogy már a tavalyi évben is erőteljesen készültek a versenyre a felkészítő tanárával, Szedlák Máriával, de akkor teljes mértékben lefújták a vetélkedőt – a járványhelyzetre való tekintettel. Idén azonban pár nappal a verseny előtt kereste fel Dorkát a nevezés ötletével az iskola igazgatóhelyettese.

Kazinczy-emlékérem-Dorka
Greman Dorka
Fotó:  Kovács Dóra

"Úgy gondoltam, belevágok, hiszen nem akartam, hogy a sok idő és energia – amelyet a tavalyi évben belefektettünk – kárba vesszen. Nagyon meglepődtem, amikor Győrből elküldték az online verseny pontos menetének listáját és a diákok neveit, akik részt vesznek a vetélkedőn. Rengeteg tanuló jelentkezett, sokan voltak Erdélyből és Kárpátaljáról, de Felvidéket is öten képviseltük. Meghökkentett, hogy ennyi embert érdekelt a verseny, ráadásul annyian voltunk, hogy két kategóriát kellett indítani a középiskolások számára” – nyilatkozta Greman Dorka. Számára a személyes jelenlét nagyon hiányzott, és a fogalmazást is szívesen megírta volna, mert ilyenkor megoszthatja a véleményét másokkal. 

A Szép Magyar Beszéd versenyen csak a legjobb harmincöt nyerheti el a Kazinczy-emlékérmet, ebben pedig Dorka is benne volt. A jövő évi verseny még bizonytalan Dorka számára, ugyanis szeptembertől végzős diáklánnyá válik, ezért az érettségik elsőbbséget élveznek majd.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.