2020. november 7., 14:12

Kassa megye elnöke a Bodrogközbe látogatott

Kassa megye első embere, Rastislav Trnka pénteken a Bodrogközbe látogatott. Látogatásának három állomása volt. Elsőként a bodrogközi Zétényben arra volt kíváncsi, hol tart a település az épp féléve leégett kultúrház felújításával, amelyet – saját alapjából – maga is 15 000 €-val támogatott.

Pál Zoltán, Nagygéres polgármestere, Rastislav Trnka, Furik Csaba, Kisgéres polgármestere /Kopasz László felvétele/

Kukó Miklós, a település polgármestere portálunknak a következőket nyilatkozta:

Az elnök úrral a teljes épületet körbejártuk. Megmutattuk neki, hogy annak tetőszerkezete már megújult, sőt a villanyvezetéket is kicseréltük. A fűtésrendszer kivitelezésére is megvan már a közbeszerzés győztese. Ettől függetlenül még mindig az alapmunkáknál tartunk. A tűzeset előtt beállított új nyílászárókat az emeleten szintén cserélnünk kell.”

„Számításaim szerint a felújítási munkálatokra több mint 300 ezer euróra lesz szükségünk, a teljes összeg természetesen még nem áll a rendelkezésünkre. Nagyon hálásak vagyunk Potápi Árpád Jánosnak, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárának, aki 14 millió forinttal támogatta a fűtésrendszer újjáépítését. Szlovákiában addig nem pályázhatunk, amíg nem tudjuk, hogy a biztosító mennyit fizet. Miután annak a vészjelző szirénának a rendszere is megsérült, amely a belügyminisztérium tulajdonát képezi, a rendőrség kénytelen volt velük is egyeztetni, így az ügy lezárása nagyon elhúzódott.“

Rastislav Trnka látogatásának második állomása Kisgéres volt, ahol a település polgármestere, egyben megyei képviselő, Furik Csaba volt a vendéglátó. Trnka elnök úr azt szorgalmazza, hogy a megye teljes útszakaszának egyharmadát 5 év alatt újítsák fel, ez kb. 600 km-t tesz majd ki. Ezúttal az október második felében 4 nap alatt elkészült Kisgéres-Nagygéres közötti két kilométeres útszakaszt tekintette meg. Elkísérte őt a megye, a járás és a helyi útkarbantartók vezetője is.

A polgármester úr elmondása szerint a faluját érintő utak közül már csak a Királyhelmec-Kisgéres útszakasz felújítása van hátra, amely ugyancsak a közeljövő tervei között szerepel.

Az erre a napra tervezett látogatás utolsó állomása a perbenyíki  Agrártechnikai és Gasztronómiai Szolgáltatási Szakközépiskola volt. A látogatás céljáról Sakáčová Silvia igazgatónő számolt be portálunknak:

„Miután iskolánk részt vesz az oktatás egyik innovatív módszerében, amelyet a megye finanszíroz, és az az ökológiai zöldségtermesztésről szól, Trnka úr azért látogatott el hozzánk, hogy megnézze, hogy állunk a jövő naptári évben induló termesztéshez szükséges talaj előkészítésével.”

Tizenkét agrokörben gondolkodunk, egyben már a próbavetést is elvégeztük, sőt a másik partner, a kassai  gépészeti szakközépiskola a vetéshez szükséges szerkezetet is legyártotta. A jövő évben, ha a termés beérik, azt Kassa megye iskoláinak, illetve a szociális intézményeinek konyhái kapják majd."
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.