2020. március 25., 13:30

Kassa: 100 ezer szájmaszk készülhet, a műszaki egyetem innovációs központot hozott létre

Kassa körülbelül 100 ezer szájmaszk megvarrására elég nyersanyagot, méretre vágott félkész terméket szerzett be. A város vezetése azt reméli, sikerül enyhíteni a jelenleg tapasztalható hiányt, s a védőeszközök megvarrásához önkéntesek segítségére számít.

Az anyagot a Pajzs utca 3. alatt lehet átvenni, az ún. Hőcserélőben. (Ezeket az épületeket a múlt század 60-as, 70-es éveiben építették a lakótelepeken, a távfűtés biztosításához volt rájuk szükség. Modernebb technológiák alkalmazásának köszönhetően mára elvesztették funkciójukat. Kassán körülbelül tíz évvel ezelőtt alakították át az elsőt úgy, hogy kulturális, művészeti rendezvényeknek adjon otthont, s ma már a város öt legnagyobb lakótelepén összesen hét ilyen intézmény működik.)

Az önkénteseket hétfőnként, szerdánként és péntekenként várják 9 és 12 óra között. A város felhívta az érdeklődők figyelmét, hogy ilyenkor az épületbe egyszerre csak egy személy léphet be, s csak akkor, ha maszkot és kesztyűt visel.

Az önkénteseknek kötelezniük kell magukat, hogy az elkészült szájmaszkokat nem fogják árulni, hanem az erre a célra kihelyezett dobozokba teszik azokat. A dobozokat a Hőcserélőkben és egyes városrészek hivatalaiban találják meg.

A műszaki egyetem maszkokat nyomtat

A Kassai Műszaki Egyetem (TUKE) egyetem innovációs központot hozott létre többször használatos védőmaszkok és más védőeszközök tervezésére és gyártására, a fröccsöntéssel és 3D nyomtatással készült eszközöket a kórházak dolgozóinak szánják.

Az egyetem átmenetileg felfüggesztette a kutatást több specializált laboratóriumában, a szakemberek jelenleg olyan anyagok és berendezések fejlesztésén dolgoznak, amelyek segíthetnek megfékezni a COVID-19 járványt.

„Kutatóink legalább ilyen módon próbálják támogatni az egészségügyi dolgozók munkáját, hozzájárulni ahhoz, hogy páciensek életét menthessék meg” – mondta a TUKE gépészeti karának dékánja, Jozef Živčák.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.