2022. március 3., 19:47

Kárpátaljai barátnőjét fogadta be a bajtai Rózsika

28 év elteltével találkoztak. Sose gondolták volna, hogy ilyen körülmények között. A 68 éves Marika Técső városából menekült el a háború elől két unokájával és négyéves dédunokájával.

kárpátaljaiak
Fotó: facebook
Rózsika, Marika és az unokák

Kevés csomaggal indultak útnak, az ukrán-magyar határon minden probléma nélkül átjutottak, majd Budapestre kerültek. „Vasárnap reggel egy szlovák jótékonysági szervezet által jutottunk ide Bajtára régi barátnőmhöz, akivel már telefonon megbeszéltük, hogy pár napra befogad minket. Képzelje, teljesen ingyen, nem engedélyezték, hogy fizessünk a fuvarért” – meséli Marika.

Mint két testvér

Marika és Rózsika egyidősek, 28 éve ismerkedtek meg abban az üzletben, ahol Rózsika dolgozott. Akkoriban a kárpátaljai asszony a bátyját járt meglátogatni, aki Párkányba nősült.

Örömmel vettem, hogy megtisztelték otthonunkat, bár nem ilyen körülmények között szerettük volna egymást viszont látni”

– szól közbe a házigazda és még hozzáfűzi, a helyiek is nagyon együttérzők, már egy autónyi adományt is hoztak.

Marika még kifejti, Csehországba szeretnének eljutni, ahol várja őket a család másik fele, akik már régebbtől ott dolgoznak.

"Ahogy megcsendesül a helyzet mennénk vissza az otthonunkba, egyelőre azonban félünk. Településünkről a férfiak zömét már besorozták – úgy az ukránokat, mind a magyarokat. Egy lányom maradt otthon, arra bíztam a házat. Ő sajnos, nem tudott velünk tartani, otthon maradt a férjével, aki tűzoltóként szolgál. Harcokat nem éltünk át, de követjük a háborús eseményeket a közösségi oldalakon. Adja a jó Isten, hogy mielőbb vége legyen ennek a szörnyűségnek, bár ha az orosz kienged valamit a palackból, annak ki tudja mi vége lesz” - mondja elgondolkodva.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.