2023. május 21., 15:40

Kárpát-medencei búzaszentelő ünnepség Hanván - GALÉRIÁVAL

Idén a Rimaszombati járásban található Hanva község adott otthont a Kárpát-medencei búzaszentelő ünnepségnek, amelyet a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem program központi nyitóeseményeként tartanak számon.

Búzaszentelés Hanván
Galéria
+27 kép a galériában
Fotó: Virsinszky Tamás/ma7.sk

A Magyarok Kenyere Alapítvány, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara rendezésében megvalósuló ünnepséget minden évben más külhoni térségben tartják meg, ezáltal is erősítve az összetartozás és a szolidaritás eszméjét. A tavalyi házigazda a székelyföldi Nyárádszereda volt, ebben az évben pedig a felvidéki Hanvára került sor. A társszervezést a Szlovákiai Agrárkamara és a Gazda Polgári Társulás a helyi Agrárius Kft.-vel közösen vállalta.

A rendezvényen Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara elnöke köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, hogy a felvidéki mezőgazdászoknak is meg kellett küzdeniük az időjárás viszontagságaival, az energiaválsággal, a koronavírus és az ukrajnai háború következtében kialakult helyzettel. Mindezek ellenére az adakozó kedv megmaradt, amelyet az is bizonyít, hogy 2022-ben a felvidéki falugazdászok 94 tonna búzát gyűjtöttek össze, 15 gyűjtőponton több mint kétszáz adakozótól. A búzát a gútai malomban őrölték meg, majd a szociális intézményezek, óvodák és rászoruló családok között osztották szét a 38 tonna lisztet.

Kárpát-medencei Búzaszentelő Ünnepség Hanván
Fotó:  Virsinszky Tamás/ma7.sk

Közölte továbbá, hogy a gazdák az elmúlt napok csapadékos időjárásának köszönhetően bíznak a jó termésben, az agrárkamara pedig idén is számít az adományaikra, amivel bekapcsolódnak a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programba.

Idén a következő felvidéki településeken folyik búzagyűjtés: Dunaszerdahely, Komárom, Szalatnya, Zselíz, Petres, Dobóca, Alsópokorágy, Tornagörgő, Nagyrőce, Komaróc, Ladmóc, Abara, Tőketerebes.

Pánczél Károly, a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke a nemzeti összetartozás szép ünnepének nevezte ezt a napot. Mint rámutatott a búzaszentelésben, a zöldellő vetésben, az aranysárgán ringó búzaföldeken, az aratás időszakán és a szorgos kezek munkájában mind ott van a teremtő, ott van maga a szakralitás. A búzát a Kárpát-medencei magyarok számára legfontosabb növénynek nevezte, a Magyarok Kenyere programban pedig jól tükröződik maga a nemzeti összetartozás.

A nemzeti összetartozás ma már nem csak egy-egy szál, egy-egy fonál magyar közösségek között, hanem egy színes, erős, tartós szövétnek, amit ki tudtunk alakítani és megszőttünk az elmúlt bő tíz évben. A trianoni keresztre feszítettségünk ellenére is életben maradtunk és nem csak egyszerűen életben maradtunk, hanem jó erőben és jó állapotban vagyunk"

– hangsúlyozta, majd utalt a határon túli magyarok és az anyaország egymásra utaltságára. Testvértelepülések, barátságok, testvériskolák, gazdaságélénkítő támogatás, a Baross program, óvodaépítési program, iskolabusz program, vagy a kulturális támogatások - ez mind-mind a nemzet összetartozása, s azt mutatja, hogy Magyarország felelősséget visel a határon túli magyarokért. Ennek a szellemiségnek része a 15 millió búzaszem program is.

Kárpát-medencei Búzaszentelő Ünnepség Hanván
Fotó:  Virsinszky Tamás/ma7.sk

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke kiemelte, hogy a búzaszentelés évszázadok óta összekapcsolódik a jövőbe vetett hittel, a közösséget megtartó gyümölcsével és a mindennapi kenyerünkkel.

Olyanok vagyunk mint 15 millió búzaszem, amelyhez a kovászt a nyelvünk, a szokásaink és a közös céljaink adják. Időről időre azt is megéljük, hogy az ocsú elválik a búzától. A jó gazda azonban tudja, hogy a család asztalára kerülő kenyeret csakis egészséges magból szabad sütni. Megszívlelendő tanulság ez mindannyiunk számára. A széthúzásért nagy árat fizethetünk. Tudatosítanunk kell, hogy nem a visszafelé mutogatás, hanem az előremutató munka a siker receptje, s ha így teszünk - Tompa Mihályt idézve - nem fog oldott kéveként széthullani a közösségünk” 

– jegyezte meg Forró Krisztián, rámutatva, hogy a magyar Szövetség most egységesebb és céltudatosabb lehet, mint korábban bármikor volt. Gömör mint annyiszor a múltban, most is jó példával járt elöl. A Rimaszombati járás egységesen kiállt a Szövetség mellett, s azt sem felejthetjük, hogy a múlt ősszel közösségünk éppen itt, Gömörben lépett nagyot előre. A Szövetség színeiben itt kapta meg a választók bizalmát a legtöbb polgármester, hívta fel a figyelmet a párt elnöke.

Papp Zsolt György, a Magyar Agrárminisztérium helyettes államtitkára Nagy István agrárminiszter személyes üdvözletét adta át. Mint fogalmazott büszkék lehetünk arra, hogy nemzeti közösségünk az elmúlt években egyre erősebbé vált, s erőnk abban is rejlik, hogy számíthatunk egymásra.

Egységben mozdultunk meg a kárpátaljai nemzettársainkért, de ugyanilyen lélekemelő kezdeményezés a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program. Ez a program egyesítette a gazdálkodókban a szolidaritás eszméjét, megmutatva ezzel az összefogás eredményét. A program elindítása óta megszázszorozódott a felajánlott mennyiség. A számok nyelvén ez 600 tonna lisztet, 10 ezer gazdálkodót, százezer éhes szájat, 15 millió búzaszemet és egy nemzetet jelent - ismertette.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke kijelentette, hogy nem a szavak szintjén tartozunk össze, hanem a tettek, a cselekvés szintjén. Az, hogy valamennyi nemzetrészből – Kárpátaljáról, Erdélyből, Vajdaságból – vannak itt gazdák azt mutatja, hogy az egység gyakorlatban is megvalósul.

Kárpát-medencei Búzaszentelő Ünnepség Hanván
Fotó:  Virsinszky Tamás/ma7.sk

"A Kárpát-medence különböző területeiről összehordott gabonát összeöntjük és ebből megőrölve, a lisztből kisütve, elkészítjük a magyarok kenyerét. Az első évben 10 tonna jött össze, mára csaknem ezer tonna lett. Ma már ez nem csak a búzáról, hanem a lélekben megvalósuló közösségépítősről szól és arról, hogy érezzük, értjük egymás gondjait és segítjük egymást ahol tudjuk. Nemcsak lisztet, búzát, hanem vetőmagot úgyszintén biztosítunk, mert nemcsak halat, hálót is adni akarunk" – tette hozzá a MAGOSZ elnöke.

A Magyarok Kenyere rendezvényei a búza életciklusához igazodva mára a Kárpát-medencei gazdatársadalom jelentős eseményeivé váltak. Az év során jellemzően minden együttműködő régió megtartja saját térségi ünnepségét, s a Kárpát-medencei központi esemény minden évben más-más helyszínen kerül megrendezésre. 

A hanvai diakóniai központ udvarán ökumenikus istentisztelet is tartottak, amelyen Nt. Nagy Ákos Róbert, a Gömöri Református Egyházmegye esperese, Lisák Viktória, rimai evangélikus esperes és Bize Norbert, Abafala katolikus plébánosa szolgált.

Az eseményen Nagy Eszter Réka, Ferenc Veronika, Agócs Sándor tárogatóművész, a hanvai Tompa Mihály vegyeskar, a Tornaljai Csemadok Andante kórus, valamint a Thomasz Band színesítette a programot. Majd a nap hagyományos záróakkordjaként a résztvevők huszárok felvezetésével, zászlókkal vonultak a búzatáblához, ahol megvalósult a búzaszentelés. 

Kárpát-medencei Búzaszentelő Ünnepség Hanván
Galéria
+27 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.