2021. november 9., 15:01

Karanténban a galántai Kodály alapiskola két osztálya. A hidaskürti alapiskolát bezárták

Versenyt futnak az idővel az iskolák a fejük felett Damoklész kardjaként lebegő karantén-fenyegetés miatt. Senki nem tudja, melyik oktatási intézmény mely osztályát kell egyik óráról a másikra karanténba küldeni, és munkajogi szempontból is átláthatatlan a helyzet.

Kodály Zoltán Alapiskola
Fotó: Galántai Kodály Zoltán Alapiskola, Facebook
Galántai Kodály Zoltán Alapiskola

A galántai gimnázium jelenleg tartja magát

Több mint egy héten át volt karanténban a Galántai Kodály Zoltán Gimnázium harmadik és negyedik évfolyama, valamint a 7. és 8.G osztályok. Marsall János igazgató elárulta, azokat az osztályokat küldték karanténba, amelyek érintkezésbe kerültek a koronavírusban megbetegedett pedagógussal. Az oktatást az intézményben az idő alatt hibrid módon oldották meg, november 8-ától kezdve nincs már karanténban lévő osztály a galántai gimiben, de versenyt futnak az idővel, soha nem tudni, mikor üti fel a fejét a Covid. A Galántai járás november 8-tól lépett át narancssárga zónából a pirosba. Az iskolák életét a színváltás nem befolyásolja nagyban.

Karanténban a galántai magyar alapiskola két osztálya

Rosszabb helyzetben van a Galántai Kodály Zoltán Alapiskola, ahol november 8-tól két osztályt kellett karanténba küldeni. Oláh Hajnalka, az intézmény vezetője elmondta, múlt hét kedden mutatta ki az iskoláknak kiosztott önteszt a pozitivitást a tanulónál, aki csütörtökre kapott PCR teszt időpontot, az eredmény pedig a hétvégén érkezett meg, annak értelmében adta ki az osztáyok bezárására való utasítást a regionális közegészségügyi hivatal. Azok a gyerekek, akiknél az őszi szünet előtt vagy alatt bizonyosodott be a koronavírus jelenléte, már eleve nem léptek be a jelenléti oktatásba asz őszi vakáció után. Az igazgatónő számára munkajogilag is nehézségeket okoz a kialakult helyzet, hiszen nincs egyértelmű utasítás arra, milyen státuszban kell kezelni fizetéskor a karanténban otthonról oktató tanárokat, akiket a jelenlétben oktató tanárok helyettesítenek. Az igazgató megjegyzi, a pedagógusokat sem lehet a végtelenségig facsarni.

November 8-ától november 16-ig az egész hidaskürti alapiskola karanténba került. Papp László igazgató megerősítette, két oktatójuk és három diákjuk lett pozitív, kisiskola lévén nem kockáztathatnak, a közegészségügyi hivatal jóváhagyásával azonnal zárták az egész iskolát. Az óvoda továbbra is üzemel.

A Szenczi Molnár Albert Alapiskolának nincs karantén-osztálya jelenleg

Szencen a Szenczi Molnár Albert Alapiskola igazgatója Matus Mónika örömmel számol be arról, hogy senki nem covidos az iskolában, ezen a héten nincs karantén-osztály, annak ellenére, hogy a város magas fertőzöttségi adatokat produkál, és a vörös zónában van. Három héttel ezelőtt három osztályuk volt karanténban, az igazgató feltételezi, hogy a gyerekek között az illemhelyen terjedt el a járvány, hiszen máshol nem találkoznak egymással az osztályok

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.