cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. december 11., 16:08

Karácsonyi Ringató Dunaszerdahelyen

2022. december 10-én hagyományteremtő céllal karácsonyi Ringatóra várták a kisgyermekes családokat Dunaszerdahelyre, a Szabó Gyula Közös Igazgatású Szakközépiskola aulájába. Az influenzajárvány időszakában kicsit tartottak a szervezők attól, hogy kevesebben lesznek, ám félelmük szerencsére alaptalannak bizonyult.

a-legkisebbek-szuleikkel-nagyszuleikkel
Galéria
+7 kép a galériában
A legkisebbek szüleikkel, nagyszüleikkel
Fotó: Lacza Gergely

A felvidéki Cseperedő program egyik célja a magyar kultúra közvetítése a legkisebbek számára. A Karácsonyi Ringató szervezői fontosnak tartják, hogy az adventi időszakban a sokak számára rohanással teli karácsonyi készülődésbe egy kis szeretetmorzsát csempésszenek a közös játék és a minőségi zene élményén keresztül, és hogy a tárgyi ajándékok beszerzése mellett ily módon is kifejezhessük gyermekünknek a szeretetünket.

Örülnénk, ha kis időre kizárhatnánk a külvilágot és csak egymásra figyelve – énekelve, játszva, muzsikálva – együtt élhetnénk át az adventi várakozás meghittségét”,

mondta Kecskés Márta, a helyi Ringató foglalkozásvezetője.

kecskes-marta
Kecskés Márta
Fotó:  Lacza Gergely
Felvidéken már több mint 70 helyszínen tartanak folyamatosan Ringató foglalkozásokat 32 foglalkozásvezetővel.

Az ajándék maga a dal, az együttlét és a szeretet, ami körbeveszi az anyukákat és babákat, mert az mindennél többet ér, mesélte Berky Angelika, a peredi és a vágfarkasdi Ringató vezetője.

A Ringató foglalkozásokra általában az édesanyák jönnek gyermekeikkel, hiszen rendszerint ők vannak otthon velük, de ilyenkor ez egy jó alkalom arra, hogy az édesapák, nagymamák, s az egész család be tudjon kapcsolódni.

Ez azért fontos, mert például az édesapák egészen másképpen tudnak játszani a gyermekekkel,”

fejtette ki Berky Angelika. Pereden a Covid előtt már tartottak karácsonyi Ringatót a Bendő zenekarral, ami jól sikerült, Csallóközben azonban először rendezték meg. Azért is jók ezek az események, mert a kis közösségek egy nagy közösséggel is találkoznak, emelte ki az esemény jelentőségét a peredi foglalkoztatásvezető.

a-ringatosok
A Ringató foglalkozásvezetői: Varga Denisa, Berky Angelika, Kálmán Alica, Hideghéty Herics Mónika, Rehák Erika és Kecskés Márta
Fotó:  Lacza Gergely

A rendezvényt a környék „ringatósai” nyitották meg pár dalocskával, majd átadták a terepet a babaszínházasoknak. A budapesti Babos Bábos Társulat Brumi maci téli álma című műsorát adta elő a kicsiknek nagy sikerrel.

A klasszikus Ringató foglalkozások hároméves korig szólnak, ám ezúttal kitolták a korhatárt hatéves korig, tehát az ovisokat is várták. Tették ezt amiatt is, mert nem szeretnék elengedni a hároméves gyerekek kezét csak úgy, szeretnének velük továbbra is tartani a kapcsolatot, s ezért az óvodákba, kultúrházakba is szerveznek színházakat.

Nagyon sok olyan ovist is látok itt, aki újra eljött, mert szerette a Ringatót.”,

folytatta Kecskés Márta, majd újra Berky Angelika vette át a szót, aki az előadások erényeit ecsetelte:

A Ringató felvidéki hálózata több színházzal is együttműködik. Eddig már több száz előadásról van szó, ezek között nemcsak színházi, hanem zenei jellegű produkciók is vannak.

akcioban-a-budapesti-babos-babos-tarsulat
Akcióban a budapesti Babos Bábos Társulat
Fotó:  Lacza Gergely
A babaszínházat, mint a legkisebbekhez szóló színpadi előadást, gyakorlatilag nem is ismerték tájainkon, teljesen új műfajnak számított, és úgy gondolom, hogy nagyon megszerették”,

nyugtázta örömmel Berky Angelika. Minden babaszínház egy kicsit más kellékekkel és hozzáállással dolgozik, és persze minden előadás másról szól, de ettől lesz igazán színes ez a műfaj is. Megtudhattuk például, hogy az Aranyszamár Bábszínház a Montessori hagyományokat komponálja bele a darabjaiba, a VSG Táncszínház a komolyzenét szövi hozzá. Mindegyik tehát más jellegű, de még a féléves babákat is meg tudják szólítani, és ez a lényeg.

Varga Denisa, aki Nyékvárkonyban és Egyházgellén „ringatózik”, azért tartja nagyon fontosnak az előadásokat, mert vannak olyan kis létszámú óvodák, amelyeknek nincs anyagi fedezetük arra, hogy meghívjanak egy ilyen műsort előadó csapatot. Ilyenkor a szomszéd falvakból is eljönnek, és nagyon hálásak, hogy náluk is megvalósulhat egy ilyen rendezvény, amely a Cseperedő program támogatása nélkül nem jöhetne létre.

nagy-sikere-volt-a-babszinhaznak
Nagy sikere volt a bábszínháznak
Fotó:  Lacza Gergely

Mind a kicsik, mind a felnőttek arcára széles mosoly ült ki, amikor a híres-neves Pósfa zenekarral elkezdődött a közös Ringató foglalkozás. A résztvevő foglalkozásvezetők segítségével felcsendültek a sokak számára ismerős karácsonyi dallamok, és a kevéssé ismert ünnepváró énekek is. Végül Kukucs Eszter hívogatta a legkisebbeket az aprók táncházába.

a-posfa-zenekar-a-kicsikkel
A Pósfa zenekar a kicsikkel
Fotó:  Lacza Gergely

Dunaszerdahelyen heti rendszerességgel van lehetőség Ringató foglalkozásra járni a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központba, keddenként 10 órai kezdettel. A Ringató foglalkozások célja, hogy oldott, szeretetteli légkörben megismertessék a kisgyermekes szülőkkel a zenei nevelés lehetőségeit, valamint hogy a szülők és a gyerekek átéljék a közös éneklés és játék élményét. Mindenekelőtt a felnőttekben szeretnének kedvet ébreszteni az énekléshez. Segítséget, bátorítást adnak, útmutatást az értékes zenei anyag válogatásához. Ringatókra már néhány hónapos kisbabákkal lehet érkezni, a felső korhatár pedig az óvodáskor kezdete. Örülnek, ha a foglalkozásokra nemcsak az anyukák jönnek a gyerekekkel, hanem édesapák és nagyszülők is. A csoportokhoz folyamatosan lehet csatlakozni.

a-legkisebbek-szuleikkel
A legkisebbek szüleikkel, nagyszüleikkel
Fotó:  Lacza Gergely

A Cseperedő egyes programjait a Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alap Zrt. támogatja. A program működéséhez nagyban hozzájárulnak azok a polgármesterek, önkormányzatok, akik, amelyek teret engednek, helyszínt biztosítanak az események megvalósításához.

a-legkisebbek-szuleikkel-nagyszuleikkel
Galéria
+7 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.