lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2023. január 14., 14:27

Karácsonyfa – ünnepek után

A hagyomány szerint a karácsonyfa leszedésének ideje vízkereszt napja. Írásunkban a nógrádi településeken jártunk utána annak, hogyan oldják meg az önkormányzatok a kidobott fenyőfák szállítását.

fenyőfa
Gyűlnek a fenyőfák a Füleki Közhasznú Szolgáltatások vállalat udvarán
Fotó: Tóth Tibor

Hagyományosan január 6-a jelenti a karácsonyi időszak végét. Régen úgy tartotta a babona, hogy ha nem ezen a napon bontják le a karácsonyfát, akkor az szerencsétlenséget hoz a családra, emiatt úgy kell hagyni egész évben. A karácsonyfa leszedését egyébként sem érdemes sokáig halogatni, hiszen idővel a száraz tűlevelek lehullanak, és a fa kiszárad.

A mi családunk hagyománytisztelő, ezért mindig vízkeresztkor válunk meg a karácsonyfától. Miután leszedjük róla az égőket és a díszeket, apukám lefűrészeli a csupasz ágakat, amelyek aztán a komposztálóba kerülnek. A fa törzsét pedig szárítás után a kandallóban eltüzeli. Aki viszont nem fával fűt, az a gallyakat levágva szemetes zsákba teheti a fa maradványait, amelyet aztán a kijelölt időpontokban elszállít az önkormányzat.
Füleken jól működik a begyűjtés    

A családi házak lakóinak többsége így jár el, a lakótelepeken élőknek azonban nincs ilyen lehetőségük. Tóth Rita tizenkét éve él füleki panellakásában. Mint elmondta, minden évben élő fenyőt választ karácsonyfának, amit rendszerint január 6-án csupaszít le, ezt követően helyezi ki a szemétgyűjtő konténerekhez, ahogyan a többi lakó is.

A közhasznú szolgáltatások dolgozói január 2-tól naponta járják a várost, és ha kidobott fenyőt látnak, azonnal elszállítják, így nem állnak halmokban a kiszáradt tűlevelűk. Ebből sosem volt probléma

– mondja Rita.

A füleki lakótelepeken már az új év első napjaiban megválnak a csupasz karácsonyfáktól, amik nem csúfítják sokáig a konténerek környékét, a közhasznú szolgáltatások dolgozói ugyanis már a reggeli órákban begyűjtik őket. Tóth Tibor, a vállalat igazgatója lapunknak elmondta, a fák elszállítása folyamatos.

– Mivel mindenki egyénileg választja meg, mikor szedi le és rakja ki a fenyőfáját, ezért nem határoztunk meg konkrét szállítási napokat. A munkatársak kis teherautóval naponta járják a várost, és ha kidobott fenyőt látnak, akkor azt rögtön begyűjtik. Főként a panelházak környékén zajlik a gyűjtés, mert a családi házak lakói többnyire otthon komposztálják – magyarázta az igazgató. Hozzátette továbbá, hogy évente nagyjából 400-500 darab karácsonyfát szállítanak el, ezeket aztán a Filbyt vállalat kazánházában ledarálják és fűtésre felhasználják.

A közhasznú szolgáltatások igazgatója arra kéri a lakosokat, hogy a fát alaposan tisztítsák meg a díszektől és ne tekerjék fóliába, hanem csupaszan váljanak meg tőle.

fenyőfa
A kidobott karácsonyfákat elfűtik vagy komposztálják
Fotó:  Tóth Tibor
A falvakban nincs rá igény

Nagy Andrea négy éve él párjával egy ragyolci panellakásban. Azt mondja, minden évben élő fenyőfát vásárolnak karácsonyra, ami nagyjából január közepéig díszíti a nappalijukat.

– Miután leszedtem a díszeket a fáról, a párom elviszi a fatartóba kiszárítani, mivel tűzifa lesz belőle. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a párom családi vállalkozást vezet, és a vendéglőjükhöz tartozik egy fatartó is, illetve kandallóval fűtik a nagy helyiséget, így fel tudjuk használni a kiszáradt fát.

Ragyolcon, kis község lévén, könnyebben meg tudják oldani a lakosok, hogy a kiszáradt fát ismerőssel elvitessék, illetve felhasználják.

A többség el-égeti, de egyre több családnál van műfenyő. Természetesen örülnénk neki, ha az önkormányzattól segítséget kapnának a lakosok, de a segítőkész ismerősöknek köszönhetően, eddig sikerült megoldani egyénileg – mondja Andrea.

Más nógrádi községekben sem jellemző a kidobott karácsonyfák elszállítása. A megkérdezett polgármesterek elmondása szerint nincs rá igény, ez a szolgáltatás inkább a városokat érinti.

Sok faluban ugyanis nincs gyűjtőhely, és az önkormányzat sem szervezi meg a fák begyűjtését, hiszen a lakosok maguk komposztálják vagy elégetik. Papp Réka polgármester lapunknak elmondta, Kalonda község önkormányzata az év minden napján biztosítja a helyi lakosoknak a zöldhulladék elszállítását, tárolását, ezért az élő karácsonyfákat is kitehetik a ház elé, ahonnan összegyűjtik, majd az Agro CS cég átveszi. Az emberek azonban nem igazán élnek a lehetőséggel.

Marcinkó Zoltán polgármester úgy nyilatkozott, Bénán évente 1-2 esetben fordul elő, hogy a lakosok kérik a kidobott fa elvitelét. Ennek az önkormányzat természetesen eleget tesz, majd ledarálja és bekerül a tárolóba. Mivel az emberek nagy része szilárd tüzelőanyaggal fűt, többségük tehát megoldja a karácsonyfa megsemmisítését. Az önkormányzat szerdánként gyűjti össze és szállítja el a szelektív hulladékot a lakosoktól, olyankor szokták begyűjteni a zöldhulladékot is, de csak ha érkezik ilyen egyedi kérés. A háztartások ugyanis maguk komposztálnak.

Ajnácskőn sem igénylik a lakosok a kidobott fák elvitelét. Poprocký Iván polgármester elmondása szerint a lehetőség adott, hiszen a falu rendelkezik komposztálóval, viszont a lakosok nem élnek vele. Sokan a műfenyő mellett döntenek, ha pedig mégis élő karácsonyfát választanak, akkor, miként a többi faluban, ott is egyénileg oldják meg a likvidálást.

Fülekpüspöki kivétel
Fülekpüspöki önkormányzata egyedülálló e tekintetben. Cupper József polgármester elmondta, hogy a községnek nem okoz gondot a kidobott karácsonyfák elhordása, mivel rendelkeznek ehhez megfelelő technológiával. A falu 2021 májusától üzemeltet helyi komposztálót, ahol évente 100 tonna biológiailag lebomló kommunális hulladékot hasznosítanak újra komposztként.

– Vízkereszt után értesítjük a lakosokat, hogy helyezzék ki a karácsonyfát a ház elé, ahonnan a munkásaink elviszik, de személyesen is el lehet hozni a helyi komposztálóba. Idáig évente 40-50 db karácsonyfát gyűjtöttünk be – mondja a polgármester, hozzátéve, hogy az összegyűjtött fenyőfákat aztán ágaprító segítségével ledarálják. Ebből idővel komposzt keletkezik, amit a közterületeken és a termőföldeken használnak fel, de a lakosok is vihetnek belőle.

– A zöldhulladék gyűjtése jól működik a faluban, a lakosok pozitívan állnak hozzá. Ennek is köszönhetően megnövekedett a kommunális hulladék szétválasztása, és nagyban csökken a hulladékok elégetése a háztartásokban – mondja a polgármester.

Miképpen jár el a kereskedő?
A füleki helyzetkép azt mutatja, hogy a helyi kiskereskedőknek nincs gondjuk a megmaradt karácsonyfákkal. A legtöbben ugyanis mindent eladnak. Tőre Krisztián három éve árul karácsony előtt Nordmann-fenyőfát. Azt mondja, egyik évben sem maradt eladatlan fája, hiszen az igényeknek megfelelően hetente hoz új árut.

– Figyelem, hogy az adott héten mennyi fa fogy, és ennek alapján mindig megrendelem a következő „adagot”. Tudomásom szerint vannak olyan nagykereskedők, akik a megmaradt fákat továbbértékesítik az ortodox katolikusoknak, akik január 6-án ünneplik a karácsonyt – mondja.

Barna Katalinnak, az Orchidea Virágüzlet üzemeltetőjének sincs gondja a megmaradt fákkal. Ha azonban közvetlenül karácsony előtt mégis maradna neki, akkor inkább örömöt szerezne vele a rászorulóknak, mint hogy kidobja. Egy másik megoldás lehet az is, hogy legallyazza és felhasználja temetési csokorba vagy koszorúba, így az „anyag” nem vész el, csak átalakul. Ahogyan azok az élő karácsonyfák is, amelyekből komposzt lesz.    

Megjelent a Magyar7 2023/2. számában.       

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.