2019. július 13., 09:46

Kalákában építik a feredőt a Medvesalján

Az Egyházasbást határában lévő Mogyorós-kútnál tavaly kezdték el építeni az ún. feredőt, tájépítész hallgatók, valamint a helybéliek segítségével.

feredő_medvesalja
Médialapozó
Fotó: Majoros Jácint

A feredő építésének kezdeményezője a Medvesalja Polgári Társulás, aktív szerepet töltenek be az Ars Topia Alapítvány önkéntesei, valamint nagy segítséget nyújtanak a helyi Úrbéri Erdőtársaság tagjai is.

Mede Ferenc, a Medvesalja Polgári Társulás képviseletében elmondta,

mivel a Mogyorós-kút gyógyvíz a Medves alatt, ezért ez egy szakrális hely, ahová régen is kijártak az emberek.

Kép forrása: Majoros Jácint

Nemrég elgazosodott, benőtte a gyom, ezt szépen kitisztítottuk, rendbe raktuk és tájépítészek vezetése mellett felújításra kerül. Idén úgy néz ki, sikerül pontot tenni a felújítás végére: a hátizsákos turisták, helyiek, fiatalok, öregek felüdülését, pihenését szolgálhatja a hely. Nem a testit, sokkal inkább a lelkit, itt úgy érezheti az ide látogató, hogy ő ember, nem gép - hangsúlyozta Mede.

A feredők építése a Székelyföldön kezdődött, amikor a helyi hagyományokra alapozva az 1990-es években Herczeg Ágnes indította el a fürdők építését.

Kép forrása: Majoros Jácint

Herczeg Ágnes, tájépítész, a budapesti Ars Topia Alapítvány elnöke szerint 

a természeti, táji értékek jelentik a jövőnket,

főleg egy ilyen ökológiai helyzetben, amikor a víz annyira kérdésessé fog válni a jövőben. Nem vagyunk egészen tudatában itt a Kárpát-medencében, hogy milyen érték vesz minket körül, meg kell tanulnunk a saját értékeinket és a saját örökségünket becsülni. A másik célunk pedig az, hogy a fiataljaink a gyakorlatban egy önkéntes közösségi munkában megismerkedjenek a Kárpát-medence tájaival, és egymással - tette hozzá Herczeg.

Kép forrása: Majoros Jácint

Mintegy húsz önkéntes kapcsolódott be az idei munkálatokba.

Helybéliek, vajdaságiak, erdélyiek,  az anyagországból, ill. angliai egyetemeken tanulók is segítették a Mogyorós-kúti feredő munkálatait. Többen közülük már a tavalyi munkálatokon is részt vettek.

A budapesti Fehér Barbara elmondta, 

tavaly elkészítették a medencét, a filagóriát, az öltözőt, idén pedig a medence köré palló került, illetve kitisztították a forrást.

Kép forrása: Majoros Jácint

Az Ars Topia Alapítvány önkéntesei az elmúlt mintegy két évtizedben több, mint 30 feredőt építettek elsősorban a Székelyföldön és a Vajdaságban, ill. most már az első feredővel a medvesaljai Egyházasbást büszkélkedhet a Felvidéken. A Medvesalja Polgári Társulás terveiben további feredők építése is szerepel, amiket majd tájfutóknak, hegyikerékpárosoknak is megfelelő utak kötnek össze.
feredő_medvesalja
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék