2023. július 26., 17:25

Jubileumi falunap és ünnepi körmenet Balogfalán

Bonyolult időszakban rendezte meg Balogfala a jubileumi, tizenötödik falunapját, amely több fontos programpontot is tartalmazott. Ünnepélyesen átadták a felújított játszóteret, ahogy ünnepi szentmisével emlékeztek a 250 éve épült templomra is.

Ünnepi szentmise Balogfalán
Fotó: Szabó Bianka

Évekkel ezelőtt úgy határozott a helyi képviselő-testület, hogy helyhatósági választások évében nem rendez falunapot. Igaz, amikor az ideiről döntött, még senki sem sejtette, hogy nagy valószínűséggel még az idén polgármester-választásra kerül majd sor a faluban.

A falunapot a templom védőszentje, Mária Magdolna napjára időzítik, az idén ráadásul ez a nap szombatra esett, így Magdolna napján kerülhetett sor a falunapra, amelyen a délelőtt a fiataloké és a sportolóké volt.

Előbb átadták a pályázati támogatásból tavasszal már elkészült, felújított, megszépült játszóteret, amely számos új játékszerrel gazdagodott a gyerekek nem kis örömére. Ők voltak a főszereplői az ünnepi délelőttnek, hisz az iskola és az óvoda összefogásában játékos vetélkedőkön vettek részt, amelybe még Csörnök György polgármestert is bevonták. Amíg a gyerekek a játszóteret vették birtokukba, a szomszédos focipályán a futballé volt a főszerep.

Focitorna Balogfalán
Fotó:  Szabó Bianka

Bár a faluban lassan már tíz éve nincs hivatásos focicsapat, a pályát a mai napig példásan rendben tartja az önkormányzat, pár éve itt rendezték a Felvidéki Focibajnokság egyik regionális fordulóját is. Most két hazai csapat mellett guszonai fiatalok és több falu tehetséges focistáiból összeállt, ún. All Stars csapat jöttek el a falu által meghirdetett kispályás focibajnokságra. Ez utóbbi csapat meg is nyerte a kupát, s a vele járó oklevelet és ajándékcsomagot. A második helyen a guszonaiak, míg a harmadik helyen a balogfali ificsapat végzett, míg a Szabó Gábor alpolgármester által vezetett hazai felnőtt csapatnak meg kellett elégednie a negyedik hellyel.  

A falunap másik kiemelkedő programpontja az ünnepi szentmise volt, amellyel a 250 éves templomot köszöntötték, másrészt erre az alkalomra sikerült a templom belsejét is megújítani.

Az ünnepi szentmisét, amely körmenettel zárult, a falu egykori plébánosa, a ma Pelsőcön szolgálatot teljesítő Oravecz Zoltán atya celebrálta. Az ünnepi szentmisén tiszteletét tette a Szövetség két parlamenti képviselőjelöltje, Cziprusz Zoltán és Pál Attila is.

Balogfalai alapiskolások műsora
Fotó:  Szabó Bianka

A falunap kultúrműsorral ért véget, a fő téri ideiglenes színpadon előbb a helyi óvoda és alapiskola diákjai csillogtatták meg a tánctudásukat, majd Kertész Marcella színművész szórakoztatta a közönséget operettekből és népszerű slágerekből összeállított műsorával.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.