2021. november 13., 14:17

Jubilált a Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűverseny - KÉPEKKEL

A hegedű nem zeng magában, csak ha értelem szólaltatja meg – olvashatóak Gárdonyi Géza bölcs szavai. Jubilált a Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűverseny. A huszadik alkalommal megrendezésre kerülő művészeti fesztiválon magyarországi és felvidéki gyermek és ifjú hegedűművészek léptek a színpadra Galántán.

XX. Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűverseny Galánta
Médialapozó
Fotó: Horváth Szomolai Andrea
XX. Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűverseny Galánta - versenyzők, felkészítők és zenei kísérők gyűrűjében

Húsz éve rendezi meg a Csemadok Galántai Területi Választmánya, Városi Szervezete a Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűversenyt, amelynek ezúttal is a galántai Városi Művelődési Központ adott otthont. A november 11-13. között lezajló rendezvény gálájára november 12-én került sor. A gálaesten azok a fiatal hegedűművészek léptek fel, akik a nap folyamán már a szakmai zsűri előtt teljesítettek, összemérték művészi tudásszintjüket és meghallgatták a szakmai értékelést. A gálaesten sor került a hegedűverseny díjainak kiosztására is. A versenyzők négy kategóriában versenyeztek.

Dinamikus és megnyugtató hegedűszó

Dinamikus és gondosan előkészített hegedű-előadásoknak lehettek szem-  és fültanúi mindazok, akik részt vettek a gálaesten.

A nemzetközi versenyen javarészt magyarországi és szlovákiai fiatal hegedűművész-palánták léptek fel, hogy virtuózokat megszégyenítő játéktechnikájukkal meggyőzzék a szakmai zsűrit.

XX. Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűverseny Galánta
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
XX. Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűverseny Galánta - Krutek Anna

Mézes Rudolf, a Csemadok nyugati regionális alelnöke, a nemzetközi hegedűverseny motorja és szíve elmondta portálunknak, nagyon örülnek, amiért a járványhelyzet miatt egyáltalán élőben sor kerülhetett a rendezvényre. A huszonkét bejelentkezett versenyzőből szinte csak a fele tudott személyesen részt venni a versenyen, az ő előadásaikból állították össze a gálaest műsoranyagát is.

Mézes Rudolf hozzátette, nagyon fontos az, hogy a kis művészek érezzék azt, van egy hely, egy verseny, ahol biztonságban bontogathatják a szárnyaikat, miközben szakértő zsűri figyeli és értékeli a teljesítményüket, motiváló módon. Ezt jelenti a galántai Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűverseny. Az idei, jubileumi évadra sajnos a pandémia rányomta a bélyegét, így a négy kategória versenyzői egyben, egy összesített szakmai zsűri előtt teljesítettek, amelyben Beyer István elnökölt.

XX. Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűverseny Galánta
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
XX. Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűverseny Galánta - Mézes Rudolf
A cél: a milánói Verdi Zeneakadémia

A gálaest záróakkordjaként fellépett Keczeli-Mészáros Anna Borbála, a Budapesti Bartók Béla Konzervatórium növendéke, aki hat alkalommal vett részt a Kodály Zoltán hegedűversenyen Galántán. A fiatal művész elmondta, ez a megmérettetés mindig jó alapokat, megfelelő motivációt biztosított számára a szakmai előmenetelhez.

XX. Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűverseny Galánta
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
XX. Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűverseny Galánta - Keczeli-Mészáros Anna Borbála

„2011-ben voltam először ezen a versenyen, és már akkor egy barátságos, családias légkör fogadott, akkor még nagyon sokan voltunk, az utóbbi években is, egészen most, a Covid-helyzetig. A szervezők mindig kitettek magukért, színvonalas volt mindig minden” – nyilatkozta a fiatal művész, aki hatévesen kezdett el hegedülni.

Jelenlegi célja felvételt nyerni a milánói Giuseppe Verdi Zeneakadémáiára. A felvételi vizsgára márciusban kerül majd sor, Anna Borbála a próbaanyagokból adott elő zeneműveket a Kodály hegedűversenyen is. Johann Sebastian Bach Sarabanda, illetve Gige című darabjaiból hallhattak részleteket a nézők, tőle, valamint Sergey Rachmaninoff Vocalise című művéből.

A gálaest végén Žiaček Adrianna, a Csemadok vezetőségének képviseletében, Mézes Rudolf és Peter Paška, Galánta város polgármestere adták át a díjakat a hegedűművész-palántáknak, valamint elismerésben részesítették a felkészítőket és a hangszeres kísérőket is.

Versenyzők

A XX. Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűverseny gálájának résztvevői és díjazottjai

I. kategória

Krutek Anna, Siklós – arany minősítés, 1.hely

Vertike Anna Viola, Siklós – ezüst minősítés, 2.hely

II. kategória

Német Noémi, Vágsellye – ezüst minősítés

Codner Isabella, Esztergom – bronz minősítés

Alt Gergő, Muzsla – bronz minősítés

Sándor Ferenc, Muzsla – bronz minősítés

IV. kategória

Surgoš Simona, Muzsla – bronz minősítés

XX. Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűverseny Galánta
+13 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.