Jozef Šimko az idén titokban koszorúzott

2020. augusztus 3., 12:38
Juhász Dósa János

Augusztus másodikán emlékeznek szerte a világon a roma holokausztra, a porajmosra.  Rimaszombatban tizennegyedik alkalommal szervezte meg a Kökény Béla roma aktivista által vezetett Polgári Lehetőségek Kezdeményezése a megemlékezést, amelyet közösen tartottak a helyi zsidó hitközséggel. Az emlékezők figyelmeztettek, bár Európában 75 éve béke van, az akkori borzalmak bármikor megismétlődhetnek. A szervezők az idén nem hívták meg a rimaszombati polgármestert, aki még előző nap titokban helyezte el a koszorúját.

Fotó: Káli Krisztián

A nácik 1944 augusztus másodikáról harmadikára virradó éjszaka számolták fel az auschwitz-birkenaui II/E. cigánytábort, s mintegy háromezer romát mészároltak le.

A Cigány Világszövetség 1972-es párizsi határozatának alapján minden évben ezen a napon emlékeznek a romák a holokauszt áldozataira.

Rimaszombatban tizennegyedik alkalommal szervezte meg a Kökény Béla által vezetett Polgári Lehetőségek Kezdeményezése az emléknapot, amelyre a Mag Gyula által tervezett, egykori zsinagóga helyén álló emlékmű előtt kerül sor. Az idén a szervezők a megemlékezést a Bartók Béla utcában található emléktábla megkoszorúzásával indították, amely házba zsúfolták be annak idején a nyilasok a rimaszombati zsidókat, s innen vitték el őket a koncentrációs táborokba.  

dsc_0301.jpg
Fotó: Káli Krisztián

Az emlékezés fő szónoka Richard Duda, a Szlovákiai Zsidó Hitközségek Szövetségének országos elnöke volt, aki nem mellesleg Rimaszombat egyik legnagyobb munkaadójának, a Tauris Group húsüzemnek a vezérigazgatója is. A polgári társulás és a húsüzem az utóbbi hónapokban intenzív együttműködésbe kezdett, a Tauris a napokban egy tonna élelmiszert osztott szét hátrányos helyzetű embereknek szerte a régióban, s a megemlékezést is ők támogatták anyagilag.

Az idén a kormánytól egy vasat sem kaptunk a megemlékezésre, így nagyon hálásak vagyunk a cégnek, hisz mind a rimaszombati, mind a füleki megemlékezést megtámogatták”

– mondta Kökény, aki a vendégek köszöntésekor hangsúlyozta, az idén nem hívták meg a város polgármesterét, Jozef Šimkot, akinek a jelenlétét ezentúl nem tartják kívánatosnak a roma rendezvényeken.

Mint tudjuk, Šimko februárban a Kotleba által vezetett szélsőséges párt listáján indult, s be is jutott a szlovák törvényhozásba. Ahogy egyik volt munkatársától megtudtuk, Šimko előző nap titokban koszorúzta meg az emlékművet.

„Drótsövény mögött zord baraktáborok”

A kétnyelvű megemlékezésen Richard Duda mondott ünnepi beszédet, aki szerint Európában ugyan 75 éve viszonylagos béke van, de ismerve az emberiség történetét, tudjuk, az akkori borzalmak bármikor megismétlődhetnek, ezért is kell folyamatosan figyelmeztetni, főleg a fiatalabb generációkat, hová is vezethet a gyűlölködés, a folyamatos ellenségkeresés.

Kassai vagyok, ahol a második világégés elején még minden negyedik polgár zsidó volt, míg Liptószentmiklóson minden második. Alig valaki tért vissza közülük”

– figyelmeztetett Duda.

A megemlékezés résztvevői az emlékműtől cigányzene kíséretében vonultak át a holokauszt emlékműig, ahol többek között Peter Pavlík, a rimaszombati Járási Hivatal új elöljárója is szólt a résztvevőkhöz. A megemlékezés résztvevői nem feledkeztek meg a rimaszombati zsidó hitközség tavaly elhunyt elnökéről, Dušan Rybárról sem, aki gyerekorvosként évtizedekig gyógyította a hátrányos helyzetű cigány gyerekeket, s aki motorja volt annak a töredék zsidó polgártársnak, akik hazatértek a haláltáborokból, s később is vállalták a zsidóságukat.

Az emlékműtől pár méterre Dušan Rybár emlékére tisztelői nevében Boholy László juharlevelű platánt ültetett ki, felesége pedig Karsai Zoltánnak a haláltáborban magyarul írt versét olvasta fel.

A többi szónokkal ellentétben én nem vagyok annyira optimista, s aggaszt, hogy főleg a fiatalok közömbösek a múltjuk iránt” 

– szólt a jelenlévőkhöz a helyi zsidó hitközség új vezetője, Tömösváry Anna, aki pár éve szlovákra fordította a rimaszombati származású, s haláltábort szerencsésen túlélt Kertész Lilly Mindent felfaltak a lángok című megrázó visszaemlékezését.

dsc_0337.jpg
Fotó: Káli Krisztián

„Mier, béke, shalom” –  az emlékmű megkoszorúzásával és szeretetvendégséggel zárult a rimaszombati megemlékezés, s a résztvevők egy csoportja átvonult Fülekre, az ottani zsidó emlékműhöz, ahol nyolcadik alkalommal emlékeztek az egykori borzalmakra. De emlékeztek Baracán is, a régió egyetlen porajmos emlékművénél is, ahol Ravasz Ábel volt roma kormánybiztos mondott ünnepi beszédet.