Jövő hétfőtől növekszik az ülőhelyek száma

ma7 | TASR 2019. február 12., 10:02

A közlekedési tárca sajtóközleményközben adott hírt arról, hogy február 18-tól növekszik az ülőhelyek száma a Komárom és Pozsony között csúcsidőben közlekedő vonatokon.

Mindez a Regiojet és a minisztérium közti tárgyalások eredménye. A közlemény szerint a kapacitás növelésének első fázisáról van szó, amelyet továbbiak fognak követni a jövőben.

A magán társaság a Közlekedési és Építésügyi Minisztériummal kötött megállapodás értelmében egy gyorsvonat-kocsikból álló szerelvényt csatol a Komárom, illetve Dunaszerdahely és Pozsony között közlekedő sebes vonathoz. Ezen kívül további, csúcsidőben közlekedő személyvonatok kapacitását is növelni fogják.

A beígért emeletes vonatokat a minisztérium tájékoztatása szerint azután állíthatják pályára, hogy megkötötték az adásvételi szerződést a német vasúttársasággal, és hogy megkapták a vagonokra az üzemeltetésükhöz szükséges műszaki engedélyt.

Az emeletes vonatokat a terv szerint május és június között indítanák útnak. Érsek szerint olyan megoldást találtak, amelynek köszönhetően fokozatosan 100-150 ülőhellyel emelkedhet az utaszállítási kapacitás a túltelített járatokon.

Aleš Ondrůj, a RegioJet szóvivője elmondta: olyan megoldásra törekedtek, hogy a lehető leggyorsabban emelni tudják az utasszállítási kapacitást a csúcsidőben. „Az utasok számának növekedése szempontjából a Pozsony – Komárom vonal egyedinek számít Európában. A forgalom ezen a vonalon a járatsűrűség miatt – a kapacitás jelentős korlátai révén – már most hasonló, mint a németországi és ausztriai S-Bahn típusú, helyi jellegű vasútvonalakon” – tette hozzá Ondrůj.

Az elmúlt öt évben szinte megkétszereződött a Pozsony - Komárom vonalon utazók száma. 2018-ban az előző évhez képest egymillióval nőtt az utasok száma. A fő gondot az jelenti, hogy egyvágányú pályáról van szó, és minden már meglévő vonatnak átjárhatóságot kell biztosítani.

0 HOZZÁSZÓLÁS