Jövő évtől kezdik a konyhai hulladék szelektív gyűjtését Füleken

2020. december 14., 16:58
Szvorák Emese

A hulladékgazdálkodás területén a következő évtől új kötelesség vár a szlovákiai önkormányzatokra. A környezetvédelmi minisztérium határozata szerint az eddigi papír-, üveg-, műanyag- és fémhulladékot január 1-jétől kiegészíti a konyhai hulladék szelektív gyűjtése. Ezért a jövő évben új rendszer bevezetését tervezik Füleken.

Illusztrációs kép
Fotó: Illusztráció

A konyhai hulladék alatt a biológiailag lebomló hulladék egy részét értjük, tehát ételmaradékokat, gyümölcshéjakat és egyéb, az ételkészítésnél keletkező hulladékokat.

Mivel az új rendszer bevezetése többletköltséget ró az önkormányzatokra, ezért a városvezetés a közterület-fenntartó vállalattal közösen kidolgozott egy koncepciót, amelyik pontosan meghatározza, hogyan fog zajlani a hulladék begyűjtése.

Kitaláltunk egy hatéves gazdálkodási tervet, ami három lábon fog állni. Egyrészt megpróbálunk a környezetvédelmi minisztérium envirofondjából pályázni komposztálókra. Másrészt a közterület-fenntartó vállalat a legfontosabb és legdrágább berendezéseket megpróbálja lízingelni a pénzügyi szektoron keresztül. Harmadrészt pedig ezt a terhet a törvény értelmében rá kell terhelnünk a lakosságra is. Tehát nem fogjuk elkerülni azt, hogy januártól emeljük a hulladékgazdálkodási illetéket a városban

– nyilatkozta Agócs Attila, polgármester.

A rendszer kiépítése mintegy 230 ezer euróba fog kerülni. Ebbe beletartozik egy olyan hőkezelő berendezés beszerzése, ami komposztálni tudja ezt a típusú hulladékot, illetve különböző gyűjtő-tároló edények, és biológiailag lebomló zacskók vásárlása is.

A családi házakat kerti komposztálókkal látjuk el, melyek segítségével minden háztartás maga végezheti el a hulladék feldolgozását. Azonban továbbra is elszállítjuk a zöld- és kerti hulladékot is. A lakótelepeken élők számára pedig 240 literes barna konténereket fogunk kihelyezni. Minden háztartás kapni fog egy 10 literes kukát, valamint minden hétre egy bele való speciális zsákot, amelybe a háztartások összegyűjthetik a konyhai hulladékaikat. Ezt követően a gyűjtőszigeteken elhelyezett barna konténerekbe helyezhetik azt

- részletezte Tóth Tibor, a Közhasznú Szolgáltatások igazgatója.

Mivel a városi komposztáló nem alkalmas e hulladékok feldolgozására, ezért új, speciális technikai eszközök vásárlására is szükség lesz, amely a kiadások legnagyobb részét képezi majd.

Ez a hulladék nem kerülhet rögtön a komposzttelepre. Muszáj, hogy előtte ún. higienizáción essen át, ami azt jelenti, hogy minimum egy órára 70 fokra kell felhevíteni ezt a hulladékot. Ezt különböző metódusokkal lehet elérni. Mi egyelőre CSC konténerek vásárlásában gondolkodunk

- pontosította az igazgató.

Mivel az egész folyamat megnöveli a város kiadásait a hulladékgazdálkodás területén, a lakosok számára emelkedni fog a hulladék elszállításáért fizetendő illeték. A növekedés mértékéről a városi képviselő-testület dönt majd.

A konyhai hulladék gyűjtésére szolgáló rendszert az önkormányzat 2021 elején kezdi el építeni. A lakosok valószínűleg ősszel érzékelhetik a változásokat, amikor a családi házak megkapják az első komposztálókat. A rendszer véglegesítését 2022-re tervezik.