2023. március 16., 10:05

Jótékonysági koncert Kamocsán az új parókia javára

Vasárnap, március 19-én, 17.00 órai kezdettel Nagy István orgonaművész és Varga Helga énekművész koncertjére kerül sor a kamocsai református templomban. Az összegyűlt adományokat az új paróka és lelkészi hivatal építésére fordítják.

kamocsai-parokia.jpg
Galéria
+1 kép a galériában
Épül az új parókia és lelkészi hivatal Kamocsán
Fotó: archív

Pogány Krisztina tiszteletes asszonytól megtudjuk, a Bach Mindenkinek Fesztivál szervezői keresték fel őket, csatlakoznának-e a fesztiválhoz egy koncert megszervezésével. A főszervezők beleegyezésével jótékonysági koncertként hirdették meg az eseményt, az építkezés javára.

A tiszteletes asszony kitért arra, hogy templomukat 236 éve kezdték el építeni, de falai repedeztek, mivel az eső- és szennyvíz nem volt szakszerűen elvezetve. 2017-ben az alapot injektálták egy szakaszon, majd 2021-ben a nagyobb repedések lettek összefogatva. Tavaly lett elvezetve az esővíz, majd az egész templomot kívül és néhol belül is injektálták a nedvesedés ellen és megépült a feljáró a templom előtt. Magyarország kormányától 15 millió forintot kaptak a felújításra.

A kamocsai református templom
A kamocsai református templom
Fotó:  Bokor Klára

Mivel a régi paróka majdnem egyidős a templommal, és falai életveszélyesen megrepedeztek, nedvesednek és penészesednek, a szakemberek szerint már nem érdemes felújítani. Mivel a lelkésznő és a családja a régi parókián lakik, így egy új épület mielőbbi megépítését határozta el a gyülekezet.

A ház leglátványosabb részei már megépültek. A lelkésznő elmondja, hogy bár az építkezés költségei megnövekedtek a nehéz gazdasági helyzet következtében, az egyházközség tagjai nem fáradtak bele az adakozásba, továbbra is nagyon készségesek.

Az egyháztól is kértek közalapi támogatást és összegyházi gyűjtésre is engedélyt kaptak, amiből a tavalyi évben be tudták helyezni a nyílászárókat.

A vasárnapi jótékonysági koncertre szeretettel várunk minden zenekedvelő embert. Az adományok gyűjtésére az ajtóhoz lesznek kihelyezve a perselyek. Nagy István művész úr megnézte az orgonát, amely szintén nagyon régi. Úgy nyilatkozott még jó állapotban van, kincs van a templomunkban. Szépen szól majd március 19-én az orgonaszó és az ének Isten dicsőségére”

– emelte ki a tiszteletes asszony beszélgetésünk végén.

kamocsa-jotekonysagi-koncert.jpg
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.