2022. december 10., 10:15

Jót tenni jó!

A Novum Miraculum jótékonysági csoportnak és segítőiknek hála, újra megtörtént a csoda! Az ajnácskői Palkovič Petike gyógyítására sikerült összegyűjteni a 4000 eurós célösszeget, így a kisfiú hamarosan a számára legmegfelelőbb gyógykezelésben részesülhet, amely segíti a további fejlődését.

 

Palkovič Petike
Dominika szerint a gyógytorna hatására már tapasztalható némi fejlődés kisfiuknál
Fotó: Sípos Berni

A Novum Miraculum csapata számos sikertörténetet tudhat maga mögött. A Mihály Katalin, Ottmár Csintalan Katalin és Kuzma Gréta által vezetett Facebook-csoport már rengeteg beteg kisgyermeknek segített. Legutóbb Palkovič Petike kapta meg az esélyt a gyógyulásra.

Az Ajnácskőben élő kisfiú története megrázó. A 25. terhességi hétben született, 1100 grammos testsúllyal. Az orvosok nem adtak esélyt a túlélésre, a kisfiú azonban nem adta fel.

Az első három hónapot a kórházban, inkubátorban töltötte, a tüdeje ugyanis nem volt megfelelően kifejlődve, szívműtéten esett át, négyszer kapott vért és sok más kezelésben volt része. A kórházi tartózkodása alatt, a koronavírus-járvány miatt hosszú hónapokig nem találkozhatott a családjával sem. A hazatérést követően a szülei remélték, hogy kisfiuk ügyesen utoléri a kortársait, de nem így történt. Petike egyáltalán nem vette fel velük a szemkontaktust, ezért ismét kivizsgálások következtek, a diagnózis látóideg-sorvadás, epilepszia, gyermekkori agyi bénulás és izomtónus-gyengeség. A kisfiú jelenleg másfél éves, de még nem tud ülni, nem játszik a játékaival és a látása sem javul. 

A szinte mindennapos orvosi látogatás, a gyógytorna, a kezelések és az utazás anyagilag nagyon megterhelő a család számára. Ezért is kérték Palkovičék a Novum Miraculum jótékonysági csoport segítségét, hogy kisfiuk eljusson a számára megfelelő gyógykezelésre.

Palkovič Petike
Fotó:  Sípos Berni

A csoport licit felajánlásokkal, jótékonysági ruha- és süteményvásárral igyekszik teljesíteni a meghatározott célösszeg összegyűjtését. Ezúttal azonban az ajnácskői Pálné Bujna Beáta és férje, Pál Péter segítségével jótékonysági koncertet is szerveztek, amelynek hála, több mint kétezer euróval sikerült megtámogatni a gyógykezelést. Így a licitekből és a ruhavásárból befolyt összeget kiegészítve, ismét összegyűlt a célösszeg. 

Petike anyukája, Kocúr Dominika elmondta, nagyon örülnek minden segítségnek, hiszen önerőből a rengeteg rehabilitációt nem győzik finanszírozni. Szeretnének mindent megtenni kisfiuk gyógyulásáért, ezért otthon is naponta többször tornáztatják. 

– Az orvosok javaslatára próbáljuk őt ültetni, mozgatni, és hetente kétszer járunk vele rehabilitációra. Állandóan mellette vagyunk, és folyamatosan beszélünk hozzá, mivel nyugtalan lesz, ha nem hall minket. Ha pedig orvoshoz megyünk, akkor azzal telik el az egész nap – mondja az anyuka, aki a nap 24 órájában kisfia mellett van. Szerencsére számíthat a párja és édesanyja segítségére, hiszen embert próbáló egy beteg kisgyermek ellátása. Dominika szerint a gyógytorna hatására már tapasztalható némi fejlődés kisfiuknál. 

Az összegyűlt támogatásból a pöstyéni ADELI Medical Centerbe szeretnének eljutni, ami az egyik legjobb az országban. Így remélhetőleg a kezelés meghozza a várva várt előrelépést Palkovič Petike egészségében. Aki szeretné anyagilag is támogatni a családot, ezen a számlaszámon megteheti: SK55 7500 3000 0300 1205 0830.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2022/49. számában.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.