2019. június 2., 10:37

Jól működik az iskolakert a dereski iskolában

Szakmai napot tartottak a Tornaljához közeli dereski iskola termeiben a magyarországi Iskolakertekért Alapítvány támogatásával.

iskolakert_deresk
Médialapozó
Fotó: Majoros Jácint

Az iskolakert a környezeti- vagy fenntarthatóságra nevelés szabadtéri tanterme, gyakorló terepe. Egy olyan kézenfekvő lehetőség az iskola életében, ahol a gyermekek teljes folyamatokat követhetnek és irányíthatnak.

Fotó:  Majoros Jácint

Ezekkel a szavakkal mutatkozott be az Iskolakertekért Alapítvány kuratóriumi tagja Halbritter András, aki az alapítvány hálózatában több mint kétszáz oktatási intézményt fog össze, és azon dolgozik, hogy minél több helyen létesülhessen iskolakert.

Fotó:  Majoros Jácint

Halbritter András szerint akik nem ma jártak iskolába, biztos találkoztak iskolakerti munkával,

hívták ezt tankertnek, micsurinkertnek, vagy gyakorlókertnek.

Fotó:  Majoros Jácint

Régen ez óvodákban, iskolákban elég elterjedt volt és egyébként nem egy mai ötlet,

Comeniusnál jelent meg először és aztán az első magyarországi iskolakertet a szarvasi szlovák evangélikus lelkész Tessedik Sámuel készítette el.

Ennek a hagyománynak aztán a leáldozását hozta a mezőgazdasági zöld forradalom az 50-es 60-as évektől. Egyre jobban elterjedt a gépesítés, a műtrágyázás és nem volt tovább szükség annyi munkaerőre a mezőgazdaságban.

Fotó:  Majoros Jácint

Az iskolakertek újjászületését a környezeti válság és a környezeti nevelés szükségessége hozta el,

az iskolakertek ugyanis nagyon jó gyakorlóterepei a természet megismerésének a természetről való gondoskodásnak. 

A dereski magyar tanítási nyelvű iskola 2017-ben csatlakozott az Iskolakertekért Alapítvány fejlesztési programjához.

Azóta nagy odafigyeléssel és a gyerekek aktív bevonásával termelnek különféle zöldségeket és  gyümölcsöt. Az idén pedig már az iskolakert melletti területet is gondozzák, ahová több tucat fenyőfát ültettek ki tavasszal.

Fotó:  Majoros Jácint

Korda Edit, a dereski Magyar Tannyelvű Alapiskola igazgatója elmondta,

2018-ban már teljes ütemben folyt a munka a kertben, az iskolakertben.

Nagyon sok segítséget kaptak a falu vezetésétől, a szülőktől. A mai napig, ha valami olyan munkáról van szó, amit mi nem tudunk a gyerekekkel elvégezni, akkor eljönnek a szülők és együtt csináljuk. Nagyon nagy öröm, amikor együtt dolgozunk. 

Arra törekednek, kora tavasztól egészen késő őszig legyen valami olyan termés, amit maguk a gyerekek is el tudnak fogyasztani, lássák a munkájuk az értelmét - hangsúlyozta az igazgatónő, aki hozzáfűzte, hogy nyáron is bejárnak. Elmondása szerint a nyári termést, szétosztják azon gyerekek között, akik bejárnak a kertbe segíteni.

A kertek addig virágoznak, addig teremnek, ameddig gondozzák őket. Vagyis az életre nevelnek minden diákot, aki felelőséget vállal egy-egy palántáért, egy-egy tő paradicsomért. A szakmai napon a gömöri térség közel egy tucat iskoláinak képviselői vettek részt, akik a „Sokszínű iskolakert“ c. vándorkiállítást is megtekinthették.
iskolakert_deresk
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!