2024. január 15., 20:40

Jókai Mór szobra - Ógyalla

Ógyalla településnek –1960-tól városnak – sok nevezetessége van. Ezek közé tartozik kétségkívül a Csillagvizsgáló, amelyet Konkoly-Thege Miklós alapított 1871-ben, Közép-Európa első obszervatóriumaként.   

Ógyalla Jókai szobor
Fotó: Görföl Jenő

A magyar művészetben az tette ismertté, hogy 1856-ban itt született Feszty Árpád festőművész, a napjainkban Pusztaszeren látható Magyarok bejövetele című körkép alkotója. Feszty Árpád Jókai Rózának, Jókai Mór lányának volt a férje.

Jókai szobor Ógyallán
Fotó:  Görföl Jenő

Az írófejedelem egyébként más szállal is kötődik Ógyallához, hiszen anyai nagyszülei ógyallaiak voltak, akiknél Jókai gyermekkorában nagyon sokat tartózkodott.

Ennek a két rokoni kapcsolatnak köszönhető, hogy 2004-ben, Jókai Mór halálának 100. évfordulóján a Szent László római katolikus templom melletti parkban szobrot állítottak az írónak. A templom egyébként önmagában is érdekes, mert az 1718-ból származó, 1911-ben tűzvészben elpusztult barokk templom helyén épült Medgyaszay István tervei alapján. Az ógyallai Szent László-templom a magyar szecessziós építészet egyik jeles alkotása. Különálló tornya 48 méter magas.

Ógyalla Jókai szobor
Fotó:  Görföl Jenő

A Jókai-szobor tekintette erre a toronyra irányul. A szobrot Basternák László, akkori ógyallai polgármester kezdeményezésére Darázs Rozália, ógyallai születésű szobrászművész készítette. Az ő alkotása egyébként a komáromi Csokonai-szobor és a Kodály Zoltán-emléktábla is.

Megjelent a Magyar7 2024/2.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.