2022. szeptember 29., 08:15

Jó választási esélyek mutatkoznak a Vágsellyei járás falvaiban. Nem szabad elrontani a mozgósítást

A Vágsellyei járásban jó eséllyel jutnának be Nyitra megye képviselő-testületébe a Szövetség megyei képviselőjelöltjei. A magyarlakta falvakban azonban nehéz lesz a mozgósítás.

Baranyay Zsolt
Baranyay Zsolt, a Szövetség Vágsellyei járási elnöke
Fotó: Baranyay Zsolt Facebook oldala

A Vágsellyei járásban, a csángó régió falvaiban – azaz Deákin, Pereden és Vágfarkasdon már biztosan „szövetséges” polgármester lesz majd a következő ciklusban is.

A regnáló polgármestereknek, Jakócs Krisztinának (Deáki), Agócs Kőrösi Ildikónak (Pered) és Restár Jánosnak (Vágfarkasd) ugyanis nincs ellenjelöltjük. A járásban 11 magyarlakta településsel számolnak, kilenc helyen sikerült megalakítani a Szövetség helyi szervezetét, ezeken a településeken indít a párt képviselőjelölteket – tudjuk meg Baranyai Zsolttól, a Szövetség párt Vágsellyei járásbeli elnökétől, aki Zsigárd település polgármesteri posztjáért is ringbe száll. Elárulja, vannak települések, ahol a Szövetség szimpatizál egy-egy független polgármesterjelölttel. Például Vághosszúfalun a fiatal polgármesterjelöltet, Mészáros Bálintot támogatják, még ha ő független jelöltként indul is.

A járásban 64 képviselőjelöltje és 5 polgármesterjelöltje van a pártnak. Ez jó arány ahhoz képest, hogy összesen 106 képviselőhely kiadó

– jegyzi meg Baranyay.

A Vágsellyei járás négy képviselőt jelöl Nyitra megye önkormányzatába. Agócs Kőrösi Ildikó regnáló Nyitra megyei képviselő, Jancsó István és Baranyay Zsolt is voltak már a Nyitra megyei önkormányzat tagjai, valamint indul még Tölgyesi Róbert, Vágsellye alpolgármestere is. Baranyai Zsolt szerint most nagyon jó esély lenne a magyar képviselőket bejuttatni a megyére, hiszen vannak olyan erős képviselők, akik nem indulnak. Például Jozef Belický, Vágsellye polgármestere sem.

Úgy tűnik azonban, nagyon nehéz lesz mozgósítani a választásokhoz a magyar lakosságot, hiszen a legerősebb falvakban – Pereden, Deákin és Vágfarkasdon már biztos a polgármester személye, Pereden pedig képviselőből is annyi jelölt van, ahány megválasztható.

Egyrészt ez biztonságot mutat, másrészt a megyei választások szempontjából ez nem a legáldásosabb helyzet – jegyezte meg Baranyay, aki szkeptikus ezzel a helyzettel kapcsolatban.

„Aztán az is lehet majd, hogy a megye húzza el az önkormányzati választásokat. Ez abszurdumnak tűnik” – mondta.

A Vágsellyei járásban erős az MKP platform a Szövetségen belül. A Most-Híd pártnak a Szövetség megalakulásáig is csak minimális jelenléte volt a régióban, az Összefogásnak is mindössze két képviselője van a helyhatósági választásokon.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.