2019. szeptember 13., 15:06

Jó évjárat körvonalazódik - szüretelnek a tokaji gazdák

Szlovákia Tokaj-vidéki területén, Nagytoronyán megkezdődött a szüret. Bár a termés kevesebb, mint amennyire számítottak, a borászok mégis elégedettek. Jaroslav Ostrožovič borász szerint idén valamivel kevesebb szőlő termett, mint az elmúlt éven, a minőség viszont kiváló. Jó évjárat körvonalazódik.

szolo-humagne-blanche.jpg
Galéria
+2 kép a galériában

A mennyiséget valószínűleg az is befolyásolta, hogy a virágzás vége felé megjelent a szürkepenész, augusztus végén pedig nagy volt a hőség – folytatta  Ostrožovič úr.

A gazdaságban, amely 58 hektáron termel szőlőt, szeptember 4-én kezdődött el a szüret, egyelőre 7 hektáron szedték le a termést. A sárga muskotály cukortartalma 20-21 fok között mozog, ezt követően a furminttal folytatják a szüretet, majd a hárslevelű szedése  következik.

Fotó:  Fábián Gergő

Néhány hektáron a termés betakarítását  későbbre halasztják, abban bízva, hogy idén is elkezdődik az aszúsodás, azaz megindul a nemesrothadás folyamata, ami elengedhetetlen az aszúbor előállításához.

szolo-humagne-blanche.jpg
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.