cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2018. október 25., 16:50

Javulás várható a hivatali nyelvhasználat terén: létrejött a Lingua Civis

A dunaszerdahelyi városházán 11 polgármester aláírásával ünnepélyesen létrehozták a Lingua Civis önkormányzati társulást, amely háttérintézményként fog működni a hivatali magyar nyelvhasználat biztosításában. A civilszervezet a nagyszombati hivatalos bejegyzést követően megkezdi működését. A társuláshoz eddig 14 település csatlakozott, és veszi igénybe annak szolgáltatásait.

Lingua Civis
Galéria
+5 kép a galériában
Fotó: Bíró Éva

„A hivatali magyar nyelvhasználat biztosítása a mindennapokban óriási kihívást és problémát jelent a magyarlakta települések önkormányzatainak" – mondta az eseményen Horony Ákos, a Lingua Civis társulás megalakításának ötletgazdája.

A kisebbségi nyelvhasználati törvény ugyanis előírja, hogy azokon a településeken, ahol a kisebbségek aránya meghaladja a 20 százalékot, a hivatali dokumentumokat, az önkormányzat rendeleteit, határozatait, jegyzőkönyveit a kisebbség nyelvén is biztosítani kell. „A települések polgármesterei igyekeztek eleget tenni ezen kötelezettségüknek, de a törvényt nem tudták maradéktalanul teljesíteni, mert az állam nem biztosítja a kisebbségi nyelvhasználatnak sem a szakmai, sem a pénzügyi hátterét”– mutatott rá a problémára Horony Ákos jogász.

Az önkormányzatok ezért úgy döntöttek, hogy összefognak, és közösen keresik a megoldást. Azt szeretnék ugyanis elérni, hogy az írásos dokumentumok, kétnyelvű formanyomtatványok magyar nyelvű fordítását magasabb szakmai színvonalon tudják biztosítani. Horony Ákos hozzátette, a hivatali nyelvhasználat speciális nyelvtudást igényel, ezért terminológiai bizottság és szakembergárda garantálja majd a szövegek nyelvi minőségének javulását, a fordítások gyors és szakszerű elkészítését.

Fotó:  Bíró Éva

„Bízunk benne, hogy országos szinten is sikerül javítani a jelenlegi helyzeten, és további települések is csatlakoznak. Mi mindenki számára segítő kezet nyújtunk” – hangsúlyozta az ötletgazda.

Városok és kisebb falvak is vannak az alapítók között

Az ünnepélyes aláírásgyűjtésen 11 település: Dunaszerdahely, Somorja, Bős, Csiliznyárad, Csilizradvány, Medve, Sárosfa, Ekecs, Nyékvárkony, Dunatőkés és Illésháza polgármestere vett részt. Az önkormányzati társuláshoz csatlakozott továbbá Nyárasd, Nagybodak és Zsigárd is.

A kezdeményezéstől Somorja városa előrelépést remél. „Mi az önkormányzaton belül eddig úgy próbáltuk biztosítani a hivatali kétnyelvűséget, hogy szakfordítókat bíztunk meg a magyar nyelvű szövegek elkészítésével, továbbá a Pro Civis társulás által lefordított dokumentumokat, törvényeket használtuk. Az azonban nagyon fontos, hogy kialakuljon egy egységes terminológia, mert az ügyintézők eddig vagy a magyarországi terminológiát vették segítségül, vagy szlovakizmusokat használtak. Ezen kell változtatni” – mondta Bárdos Gábor, Somorja polgármestere.

Fotó:  Bíró Éva

Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere házigazdaként elmondta, örül, hogy az ötlet a helyi önkormányzat nyelvhasználattal foglalkozó szakbizottságától ered. „Úgy gondolom, ha a hivatalokban mindennapossá válik a szakszerű magyar nyelvhasználat, akkor az emberek is tudatosítani fogják, hogy az anyanyelvük nem másodrangú az országban. Fokozatosan elsajátítják a magyar szakkifejezéseket, így azokat a magyar beszédben már nem szlovákul fogják azokat használni. Véleményem szerint erre is szükség van az identitásunk megőrzéséhez” – mondta a városvezető.

A Lingua Civis önkormányzati társulás a jövőben azt is fel tudja majd mérni, hogy a kétnyelvűség biztosítása milyen terheket ró az önkormányzatokra. Ezeket a pluszköltségeket pedig igyekszik kiharcolni a kormánytól.

Lingua Civis
Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.