Jarčuška: harmadával növeli a halálozási arányt a brit mutáció

2021. február 5., 13:16
Fábián Gergely

A koronavírus brit mutációja 36 százalékkal növeli a halálozási arányt és 70 százalékkal fertőzőbb – jelentette ki Pavol Jarčuška infektológus.  A járványügyi szakember szerint ez a variáns agresszívebb, nehezebb a lefolyása, ezért egyre több fiatal kerül súlyos állapotba, a mesterséges lélegeztetésre szoruló páciensek életkora csökken.

Fotó: TASR
Pavol Jarčuška és Monika Halánová

Jarčuška erről a kassai járványügyi helyzetet értékelő sajtótájékoztatón beszélt. Véleménye szerint a helyzet kritikus.

Mint mondta, a laboratóriumok elemezték a pozitív antigén teszteket, mint kiderült, a minták 60 százalékában megtalálható a vírus brit variánsa. A járványügyi szakember szerint ez az oka annak, hogy rohamosan romlik a helyzet.

Martin Paulo, a kassai Louis Pasteur Egyetemi Kórház (UNLP) ügyvezető igazgatója közölte, az intézmény 90 százalékra megtelt.

Jelenleg 310 koronavírusos beteget kezelnek, közülük 24-en lélegeztetőgépre vannak kapcsolva. Már csak négy szabad lélegeztetőgépjük van.

Januárban 207 személy vesztette életét az intézményben a COVID-19 miatt, ami kétszerese a decemberi adatnak.

A helyzet annyira rosszra fordult, hogy a kassai egészségügyi intézménynek már a környékbeli kórházak, a megye más kórházai sem tudnak segítséget nyújtani, az ágyak nagy része ezekben is foglalt.

Segítő kezet az eperjesi egyetemi kórháztól kaptak, ahová az elmúlt hét napban 57 beteget szállítottak át.

Kassa sajtótájékoztató járványügyi helyzet
Fotó: TASR
Nagyon aggódom amiatt, hogy a következő napokban hogyan tudunk megbirkózni a helyzettel a városunkban. A félelem helyénvaló”

– fogalmazott Jaroslav Polaček, Kassa főpolgármestere, aki szerint a város országos viszonylatban a legrosszabb helyzetben van.

Kassán a hétvégén tartják a tesztelés újabb körét. Akiknél az antigén teszt pozitív lesz, azoknál PCR-tesztet is végeznek. Polaček nem ajánlja a szülőknek, hogy február 8-án iskolába küldjék a gyermekeiket.

A Kassai Egyetemi Kórházban kezelt koronavírusos betegek több mint 90 százalékánál mutatták ki a vírus új, brit mutációját – közölte pénteken Monika Halánová, az egyetem orvostudományi karának dékánhelyettese, az epidemiológiai intézet vezetője.
2021. február 5., 12:26

Zárva maradnak Kassa megye középiskolái

A rendkívül rossz járványhelyzettel indokolja döntését a megye.