2018. szeptember 5., 16:18

Izsai parasztolimpia: kakas-szépségverseny, hagyományőrzők, tréfás versenyek

Múltidéző, humorral fűszerezett parasztolimpiára várja szeptember 8-án 11 órától a játékos kedvű, ügyességüket másokéval szívesen összemérő családok apraját és nagyját Izsa faluvezetése. Azt ígéri, hogy sem értékes díjakból és ingyenes kísérőműsorokból, sem pedig jókedvből nem lesz hiány.

Parasztolimpia Izsán
Médialapozó
Fotó: Archívfelvétel

"A helyi önkormányzattal tavaly próbálkoztunk először parasztolimpia rendezésével. Fontosnak tartjuk ugyanis a néphagyományok éltetését, illetve azok új köntösben és vicces formában való bemutatását. Továbbá azt is, hogy a községünkből a közeli Komáromba költözött fiatalokat ilyentájt visszacsaljuk a szülőfalujukba. Bár a kísérleti jellegű parasztolimpiánkon inkább csak helyi lakosok vettek részt, tőlük pozitív visszajelzéseket kaptunk. A kezdeti sikeren felbuzdulva, idén a helyi, illetve a környéken élő őstermelők és kézművesek termékeit is megkóstolhatják-megvásárolhatják a résztvevők. Ezenkívül kultúrműsorokkal is szórakoztatjuk majd a látogatókat" - tudatta portálunkkal Domin István, Izsa polgármestere.

Hozzáfűzte: az idei nagyszabású olimpiájukra már a környező falvakból és Komáromból is több négytagú csapat nevezett be. Ezt a további érdeklődők szeptember 7-ig, péntekig tehetik meg.

„Pár évvel ezelőtt a falunapunk keretében rendeztünk először kakas-szépségversenyt, amelyre sokan benevezték kedvenceiket. Ezért e megmérettetés az idei parasztolimpiánk műsorából sem maradhat ki. Ugyancsak más településekről is többen jelezték már azt, hogy szívesen beneveznék a jól karbantartott taréjosaikat a 11,45 órakor kezdődő szépségversenybe. Mindez azt bizonyítja, hogy érdemes ilyen rendezvényekkel is előrukkolni, hiszen van létjogosultságuk“ – fejtette ki Izsa első embere.

Fotó:  Archívfelvétel

Azt is elmondta, hogy egy mezőgazdasági járműveket forgalmazó cég is szponzorálja az olimpiát, aminek a programját ennek köszönhetően a 11 órakor kezdődő traktorparádéval is színesítik.

„A szántóföldeken használatos munkagépeket forgalmazó támogatónk több traktorával érkezik Izsára. Az érdeklődőket megismertetik a járművek kulisszatitkaival, s azokra fel is szállhat a családok apraja-nagyja. Valójában sok falusi gyerek is nagyon keveset tud az azokkal végzendő mezőgazdasági munkálatokról, amelyekről szakemberektől kaphatnak majd érdekes információkat“ – magyarázta.

A tervezett versenyekről csak annyit árult el, hogy azok között lesz talicskában tologatás, kukoricamorzsolás, célbadobás gumicsizmában és fejkendőben, illetve több másféle humoros megmérettetés. Fél héttől Lelkes Szimona és Gizka Oňová énekes, negyed kilenctől pedig a Felvidéki mulatós mesterhármas fokozza majd a remélhetőleg egyébként is kitűnő hangulatot.

Időközben Szabó Márta helyi képzőművész Szemek című kiállítását is megnyitják. A folklórprogramok keretében pedig fellép az izsai Gyöngyösbokréta Népdalkör és az azonos nevű szentpéteri néptánccsoport, továbbá a tanyi Lila Akác Énekkar, a tardoskeddi Fehér Akác hagyományőrző asszonykórus, több citerás. A dunamocsi Vadvirág hagyományőrző csoport pedig időszerű Szüret című műsorát mutatja majd be.

„Természetesen a legügyesebb versenyzőket helyi magánvállalkozók jóvoltából tárgyi jutalmakkal díjazzuk, és értékes tomboladíjak, így egy taliga sör is gazdákra találnak. A gyerekek pedig biztosan élvezik majd a pónilovaglást, a népi fajátékokat és hintákat, valamint a szelfikamerázást. Az ízek és italok utcájában pedig lesz minden, mi szemnek-szájnak ingere“ – ígérte meg Domin István.

Végül megjegyezte: a következő években előfordulhat, hogy az eddigi három nagyszabású helyi rendezvényükből (Izsai Lovasnapok, falunap és parasztolimpia) költséghatékony módon kettőt összevonnak. A parasztolimpia versenyei azonban tovább erősítik majd az egészséges parasztvirtust.

Parasztolimpia Izsán
+6 kép a galériában
Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!