2018. július 20., 10:18

Izsai falunap egy fontos nyilatkozat megerősítésével

Megerősíti a 15 évvel ezelőtt aláírt együttműködési nyilatkozatát a július 21-én zajló izsai falunapon a házigazda község és a túlparti Almásfüzitő polgármestere. A szombati színes műsorfüzér során székelykaput is állítanak a Komáromtól hat kilométerre fekvő faluban. Minderről és a tervezett ingyenes programok részleteiről Domin István, Izsa polgármestere tájékoztatta portálunkat.

Izsai nyilatkozat
Médialapozó
Fotó: archívfelvételek
Izsát és Almásfüzitőt a volt római kori táborok léte is összeköti

„Tizenöt évvel ezelőtt még nem lehettek magyarországi partnerei a felvidéki Hídverő Társulásnak, amelynek egyetlen odaáti pártoló tagja Neszmély község volt. E társuláshoz csak a későbbiekben csatlakozott a magyarországi Almásfüzitő, Dunaalmás, Kocs, Süttő és Neszmély. Mi azonban korábban azért is fontosnak tartottuk egy kétoldalú együttműködési szerződés aláírását a közeli Almásfüzitővel, mert az Interreg III. programon belül benyújtandó, határon átívelő pályázatunkhoz magyarországi partnert kerestünk. A két községet a Dunán kívül az is összeköti, hogy Almásfüzitő kataszterében az Azaum nevű római kori tábor nyomaira bukkantak, Izsán pedig a Kelemantia-Leányvár tábor működött, amit az UNESCO-világörökség részévé akarunk nyilváníttatni“ – szólt a két falu közti kapcsolatépítés kezdeteiről.

Miután az említett pályázatuk sikert aratott, a kapott uniós pályázati támogatásból a Duna mindkét oldalán olyan épületek, táborhelyek épültek, ahol nyaranta diákok üdülhetnek, és gyarapíthatják a római korral kapcsolatos ismereteiket. „Kívánatosnak tartjuk, hogy a diákok és a két községbe látogató turisták itt is, ott is szemrevételezhessék a korabeli leleteket, s megismerjék a múltat.“

Intejúalanyunk leszögezte: a 15 évvel ezelőtt aláírt szerződésük egyik gyümölcseként a faluvezetésen kívül mindkét oldalon több civil szervezet is elmélyítette kétoldalú baráti kapcsolatait. „Látogatjuk egymás rendezvényeit, így mi az Almásfüzitői Napok programjait, valamint át szoktunk ruccani az ottani borversenyre és más eseményekre. Az Izsai Lovasnap keretében az almásfüzitői motorcsónak-klub minden évben ingyenes átkelési lehetőséget biztosít a Dunán, s odaát kísérőprogramokkal is kedveskednek a látogatóknak“ – fejtette ki Domin polgármester.

További fejlesztések közös uniós támogatásokból

Szombaton 11 órakor tehát aláírásával erősíti meg a két baráti község együttműködési nyilatkozatát a házigazda és Beró László almásfüzitői polgármester. Az ünnepi aktusra a jelenlegi faluvezetés tagjain kívül meghívták az együttműködésből korábban oroszlánrészt vállalt Karánsebesy Lukács volt almásfüzitői és Tóth-Kurucz Mária, illetve Sámson Ferenc egykori izsai polgármestert is. 

„Az elmúlt 15 év alatt még sosem került sor e nyilatkozat megerősítésére. A mostani esemény apropóját egy újabb, immár Interreg V-A pályázat adja. Annak keretében nálunk majd iparművészeti műhely épül a helyi Kelemantia Római Kori és Néprajzi Múzeum udvarában, illetve két római őrtorony a falu két végén, barátainknál pedig az Azaum tábort szeretnék új létesítményekkel bővíteni. Az ünnepségen felsoroljuk az eddig közösen elért eredményeinket, s köszönetet mondunk mindazoknak a polgármestereknek, akik hozzájárultak ahhoz, hogy mindkét fél számára gyümölcsözővé váljon e kapcsolat“ – magyarázta.

Galambdúcos székely kapuval és közösségkovácsolással a megmaradásért

Délután egy órakor tartják az idei falunap hivatalos megnyitóját, amely keretében egy Székelyudvarhelyről megrendelt székelykaput állítanak majd fel.

„Azért tartom fontosnak azt, hogy Izsán legyen székelykapu, mert az a székelyek iránti szeretetünk jelképe is – összmagyar jelkép. Egy galambdúcos kapunk lesz, s mivel a galambdúc mindig is a léleknek nyújtott menedéket, azt a szándékunkat is jelképezi, hogy azzal együtt a közösségünk is sokáig megmaradjon e vidéken.“

Mivel dolgos nép él Izsán, a falu első embere minden nyáron fontosnak tartja megajándékozni őket egy olyan ingyenes műsorfüzérrel, amellyel többféle érdeklődést, ízlést és korosztályt szeretne kielégíteni.

„A közösségkovácsoló falunap arról is szól, hogy legalább egy napra mindenki feledje gondjait, s felhőtlen vidámság legyen rajtunk úrrá. Kézműves-vásárba, koncertekre, családi és gyermekműsorokra, ügyességi, sörivó és főzőversenyekre várjuk nagy szeretettel a falu apraját-nagyját. Fellép Korpás Éva népdalénekes és zenekara, a For You Acapella Vocal Group, a naszvadi Visa citerazenekar, Peter Šrámek énekes, az operettrészleteket előadó Bősi Szabó László-Dóka Zsuzsa-páros és az R-GO együttes, illetve a tombolahúzás és a tűzijáték sem maradhat ki a kínálatból“ – zárta tájékoztatását Domin István polgármester.  

Izsai nyilatkozat
+2 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.