2018. július 7., 10:37

Izsa: ahol a kultúrára is jut

Izsa község újabb sikeres pályázatának köszönhetően 2019 márciusáig korszerűsítik a helyi kultúrházat. A félmillió eurós támogatást a Szlovák Innovációs és Energetikai Ügynökség adja a településnek.

Izsa_kultúrház
Médialapozó
Fotó: Archívum

A Komárom szomszédságában fekvő, látványosan fejlődő faluban a felújítás részleteiről Domin István polgármester tájékoztatta lapunkat.

– Községünk korábban a volt mezőgazdasági szövetkezettől szerezte meg ezt a hozzávetőleg ötvenéves épületet. Azóta egyik részében több iroda, a másik szárnyában pedig kultúrház és konyha működik. Miután korábban pályázati támogatást nyertünk az ingatlan részleges felújítására, 2013-ban a községi hivatal és több helyi civil szervezet irodája is átköltözött az adminisztratív szárnyba. Az akkori korszerűsítés azonban nem vonatkozott a kultúrház nagytermére, ahol folyamatosan kulturális rendezvények zajlanak.

Fotó:  Archívum

2014-ben a kultúrház belső szépítésére is sor kerülhetett, de mivel egyre sürgetőbbé vált a teljes körű felújítás, az önkormányzat tavaly támogatást igényelt a Szlovák Innovációs és Energetikai Ügynökségtől. Idén márciusban értesültek róla, hogy a pályázatuk sikerrel járt, júniusban pedig a szerződést is aláírták.

– A községnek megítélt közel 500 ezer eurós támogatásból a kultúrház elektromos és fűtési rendszerének felújítására, valamint a nyílászárók cseréjére futja – tájékoztatott a polgármester. – A közel 300 férőhelyes nagyterem padlózatának felújítását, amelyre a vonatkozó kiírás szerint nem kérhettünk dotációt, községi költségvetésből fogjuk megoldani.
A jelentős támogatás kapcsán már lefolyt a közbeszerzés, és szeptemberben kezdődhetnek a munkák. A jövő év márciusáig szeretnék befejezni a rekonstrukciót, addig a kulturális rendezvényeknek valószínűleg a helyi Döme Károly Alapiskola és Óvoda ad helyet.

Fotó:  Archívum

– Némileg bonyolítja a helyzetünket az a tény, hogy egyidejűleg több komoly beruházás zajlik Izsán – mondta a polgármester. – A magyar kormány óvodafejlesztési programjában nyert pályázatunk megvalósításához készül a tervezett tornaterem tervdokumentációja. Már zajlik a Szent Erzsébet Ház építése, amely új központja lesz Izsának. Az INTERREG-pályázaton pedig támogatást nyertünk egy helyi iparművészeti telep kialakítására a múzeumunk területén, ahová szeretnénk odavonzani a szakma képviselőit. Európai kuriózum lesz annak a két autentikus római kori őrtoronynak a megépítése, ami reményeink szerint turisztikai vonzerőnket erősítheti.

Fotó:  Archívum

Domin István hozzátette, a fenti beruházások a hosszú távú falufejlesztési tervük része. Céljuk az, hogy Izsa a helyi oktatási intézmények felújításával, a szolgáltatások minőségének javításával, a fiatalok lakhatásának biztosításával és a turisztika fejlesztésével a Komáromi járás egyik legdinamikusabban fejlődő településévé váljon.

Izsa_kultúrház
+5 kép a galériában
Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!