2022. június 12., 11:20

Izgalmas felfedezés az ipolysági zsidó temetőben

Az ipolysági Kapusta Krisztina, a budapesti Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem hallgatója néhány társával együtt a közelmúltban izgalmas szakrális építményre bukkant az ipolysági status quo temetőnél. Hasonló kohanita kapu és erkély talán csak Léván és Balassagyarmaton maradt meg.

kohanita kapu
Médialapozó
az ipolysági status quo temetőnél
Fotó: Kapusta Krisztina
Az ipolysági status quo temető kőkerítését egy kovácsoltvas kapu szakítja meg. Ez a kapu ismert volt a környéken élők előtt, de funkcióját homály fedte. Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemen végzett tanulmányaimnak köszönhetően sikerült ezt a kaput kohanita bejáratként azonosítanom. A területet már visszahódította a természet, így azt az utca felől lombkorona, a temető területe felől pedig sűrű bozótos takarta. A buja növényzeten keresztül belesve arra következtettem, hogy a kapu mögött egy kis beszögellés van, három oldalról felfalazva, mely falak nem érnek össze, így biztosítva két keskeny bejáratot a kohanitáknak”

– fogalmazta meg kérdésünkre Kapusta Krisztina, aki azt is elárulta, hogy a kohaniták a rituális tisztaság betartásának kötelezettsége miatt nem léphettek a temető területére, így nekik külön bejáratot létesítettek:

Ott, ahol ezt szükségesnek látták, még egy külön utat, kohanita ösvényt is kijelöltek, ahonnan ráláthattak hozzátartozóik sírhelyére, és nyomon követhették temetésüket, a gyászév letelte után pedig a sírkőállítást.”

Kapusta Krisztina csoporttársával, Herczeg Róberttel és két lelkes ipolyságival, Fógel Andreával és Kohn Tiborral még május 27-én tisztította meg az érintett területet, s ekkor jött a felismerés, hogy a kapu mögött négy lépcsőfok található, amelyek egy erkélyre vezetnek. 

Azt is megfigyelhették, hogy a Krisztina által egy szűk bejáratnak vélt rés nem más, mint a sarkokat záró, de mára már leomlott oszlopok helye. Mint fogalmazott, ez az erkély ugyan viszonylag messze van a kohén származásúak sírhelyeitől, a temető szintje fölé emelkedve jó kilátást biztosított. Ma már a magasra nőtt fák miatt nem tudná betölteni eredeti funkcióját:

A kohanita bejáratok nagy része elveszett a lebontott temetői kerítésekkel együtt, így arról nincs pontos képünk, hogy hány esetben nyíltak ösvényre vagy lapos beszögellésre, s hány esetben erkélyre. Tágabb régiónkban Léván, illetve Balassagyarmaton találkoztam hasonló szakrális építménnyel. Ritka szerencse, hogy Ipolyságon, a status quo temetőben ez a rituálisan fontos tér megmaradt.”

Az ortodox temető 1939-ben készült alaprajzáról tudjuk, hogy a sírkertnek szintén volt lépcsős erkélye, ennek azonban mára már nyoma sem maradt. Kapusta Krisztina szerint ezért is kell megőrizni a status quo zsidó temető kohanita bejáratát, s ha eredeti pompáját nem is tudják visszaállítani, igyekezni kell a korrodálódott és leomlott részeit kijavítani. Amennyiben ez sikerül, úgy gondolja, hogy érdemes lenne a bejárat mellé egy kis táblát elhelyezni, ami informálná a jövő generációit a kapu eredeti funkciójáról, hogy az már sose merülhessen a feledés homályába.

A kohaniták a zsidó hagyomány szerint Mózes bátyjának, Áronnak az utódai. A többi törzzsel ellentétben Kánaán elfoglalása után nem kaptak saját területet. Az egyes rítusok másképpen vonatkoznak rájuk: nem érhettek halotthoz, s nem is tartózkodhattak velük egy fedél alatt (a saját közvetlen családtagjaikat kivéve). A zsidó temetőkben éppen ezért külön részleget tartottak fenn a számukra. Zsidó temetőkben gyakori, hogy a kohaniták sírját áldásra emelt kéz is jelzi. A becslések szerint a mai zsidó populáció 5–10%-a lehet kohanita.
kohanita kapu
+2 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.