2023. február 1., 17:39

Itt a farsang, áll a bál…

„Itt a farsangáll a bál, keringőzik a kanál, csárdást jár a habverő, bokázik a máktörő” – ki ne ismerné ezt a kedves ki gyermekverset vagy annak megzenésített változatát, hiszen ilyenkor, farsang tájt ezt fújja minden kisovis és iskolás. A farsang időszaka vízkeresztkor kezdődik, és egészen hamvazó szerdáig tart. Ez az az időszak, amelyet eleink életében is a vidám lakomák, mulatságok jellemeztek.

Pozsonypüspöki jelmezbál
Fotó: Dunajszky Éva

A farsang csúcspontja a karnevál volt, amit a mi néphagyományunk farsang farkának nevez, ez az a három nap, amely farsangvasárnaptól húshagyó keddig tart, és télbúcsúztató is egyben. Ilyenkor tartják a világ leghíresebb karneváljait is, a magyar vidékeken a busójárást.

Püspöki jelmezbál
Kicsik is, nagyok is nagyon készültek a mulatságra
Fotó:  Dunajszky Éva

A báli szezon azonban lényegében már vízkereszt után beindul, és mellette elkezdődik az óvodai és iskolai farsangolás, a maszkabálok, jelmezes mulatságok időszaka is. A gyerkőcöknek lázasan keressük ilyenkor a farsangi jelmezeket, amelyek elkészítése vagy beszerzése sokszor nem is egyszerű feladat, a gyerekeknek ugyanis gyakran különlegesek az igényeik és az elképzeléseik a kiszemelt jelmezt illetően.

Püspöki jelmezbál
Minden jelmezt alaposan szemügyre vehettünk
Fotó:  Dunajszky Éva

A maskarák az évek során sokat változtak, a klasszikus mesefigurák, mint a Piroska vagy a farkas, a Hófehérke vagy a törpék meg a tündérek, amelyek tíz-húsz évvel ezelőtt még a leginkább felkapott jelmezek voltak az iskolai farsangi mulatságokon.

Püspöki jelmezbál
Volt fiú-és lánymedúza is
Fotó:  Dunajszky Éva

Ma már azonban nem annyira keresettek, a helyüket átvették az újkori mesefigurák vagy a gyermekfilmek főszereplői, mint például Hermione vagy Harry Potter, a felnőttek által is kedvelt Harry Potter-sorozatból, illetve a jelenleg leginkább felkapott Wednesday az Addams családból, amelyhez nyilván hozzájárul az is, hogy a Netflix Wednesday címmel indított sorozata lett minden idők harmadik legnézettebb sorozata.

Püspöki jelmezbál
A jelmezes kiselsősök közt két Wednesday is volt
Fotó:  Dunajszky Éva

Wednesdayből a Pozsonypüspöki magyar tannyelvű alapiskola maszkabálján is volt vagy öt, a kisebbek és a nagyobbak közt is közkedvelt a figura. Az iskola a bizonyítványosztás másnapján tartotta meg a jelmezes mulatságot a gyerekek nagy örömére

Püspöki jelmezbál
A nagyobbak is kreatívak voltak
Fotó:  Dunajszky Éva

„Minden évben van farsangi mulatságunk, s mivel a bizonyítványosztás utáni egynapos szünetet eltörölte az oktatási minisztérium, mi úgy döntöttünk, hogy a féléves szünet helyett mulatozzunk egyet együtt” – fogalmazott portálunknak Nagy Mónika, a Pozsonypüspöki Magyar Tannyelvű óvoda és iskola igazgató asszonya hozzáfűzve, a gyerekek a féléves munkájuk jutalmául kapták meg a tanári kartól ezt az egy napot, ami nem a tanulásról, hanem a közös szórakozásról, a vidámságról szól, ami tulajdonképpen a farsang lényege is.

Püspöki jelmezbál
A Pál utcai fiúk is megihlették a püspöki gyerekeket
Fotó:  Dunajszky Éva

„Ez az év remélhetőleg már a rendes tanítás jegyében zajlik majd, és a járvány miatti korábbi megkötések után vissza tudunk állni a normális kerékvágásba. Két éve nem volt farsangi mulatságunk, így együtt az egész iskolának, tavaly is csak egy kisebbet tartottunk az alsótagozatosoknak, most viszont végre az egész iskola együtt tud szórakozni, mulatni” – fűzte hozzá az iskolaigazgató.

Püspöki jelmezbál
Kezdődik az igazi mulatság
Fotó:  Dunajszky Éva

A gyerekek pedig láthatósan élvezték a közös mulatozást, a bizonyítványt már megkapták, bizonyára van, aki elégedett volt vele és van, aki kevésbé, de ez ma mind nem számít, lehullott a teher róluk, ma csak a felhőtlen szórakozás a fontos. A farsangi mulatság az egyes jelmezek osztályok szerinti felvonulásával kezdődött, minden gyerek elmondta, hogy minek öltözött be.

Püspöki jelmezbál
Az elsős kislányok is jól mulattak
Fotó:  Dunajszky Éva

Az egyik kiselsős például Zorrónak. „Azért választottam ezt a jelmezt, mert nagyon tetszik nekem Zorro, a filmet ugyan még nem láttam, de majd megszeretném nézni azt is. A jelmezt anyukámmal válogattuk össze” – mondta Zorrót meg nem hazudtoló bátorsággal a kis Diana.

Püspöki jelmezbál
A széktáncra várva
Fotó:  Dunajszky Éva

Aztán volt egy repülőszőnyeges Aladin, aki a nagyobb kreativitást igénylő utat választotta, és a jelmezét teljesen egyedül maga készítette el. „Nagyon szeretem az Aladin-meséket, és szerettem volna az ő jelmezébe bújni már régóta.

Püspöki jelmezbál
Aladin, a kép közepén, a saját ma által készített jelmezben
Fotó:  Dunajszky Éva

Eszembe jutott, hogy egy szőnyegen fogok repülni, a kartonra ragasztott anyagra rojtokat varrtam, amilyenek a szőnyegen vannak, a lábak a szőnyegen pedig egy régi nadrág kitömve, aminek a felső buggyos selyemrészét is magam varrtam” – mondta a repülőszőnyeges Aladinnak öltözött Vivien.

Püspöki jelmezbál
Tekerednek, mint a rétes
Fotó:  Dunajszky Éva

Hányszor mondjuk, de tudja valaki, milyen is igazából a halványlila dunszt? No, ugye, én sem tudtam eddig! Persze azt sejtettem, hogy halványlila lehet, de most teljes valójában megismerkedhettem vele. Legalábbis azzal a halványlila dunszttal, amelyet Viki alakított a püspöki jelmezes mulatságon.

Püspöki jelmezbál
És elindult a küzdelem a székekért
Fotó:  Dunajszky Éva

„Az ötlet onnan jött, hogy egyszer a testvérem megkérdezett tőlem valamit, és én azt feleltem, hogy halványlila dunsztom sincs. Ekkor eszembe jutott, hogy a dunszt egy külön szó, és én is lehetnék halványlila dunszt a farsangi mulatságon” – osztotta meg velünk Viki, honnan is jött az ötlet.

Püspöki jelmezbál
Hát kérem, ilyen a halványlila dunszt...
Fotó:  Dunajszky Éva

Nem szokványos kompozícióval rukkoltak elő a hatodikosok: egy egész jelmezcsoporttal készültek, ők voltak a Gagyi család a jelmezbálon, és egy egész családfát felvonultattak, a többiekkel pedig megosztották a család valamennyi tagjának a történetét is.

Püspöki jelmezbál
A Gagyi család a családfával
Fotó:  Dunajszky Éva

„Az ötleteléssel a tanító néni segített, de mindnyájunknak nagyon tetszett, és örömmel vágtunk bele” – mondta a család hetvenéves nyugdíjas nagymamáját, az elhunyt Vitéz Sáros Klementinát alakító Laura.

Püspöki jelmezbál
Pillangó
Fotó:  Dunajszky Éva

És persze voltak még medúzák, pillangó, titkosügynökök, Flinstone Frédi, méhecske, katona... és sok-sok érdekes további jelmez. A felvonulás után pedig kezdődött az igazi mulatság, a tánc, mert egy rendes jelmezbálon az is dukál, ahogyan az ügyességi játékok is, például a széktánc.

Püspöki jelmezbál
Hupsz, itt valakinek már nem jutott szék...
Fotó:  Dunajszky Éva

Majd a végén nyalánkság is volt elég, na és persze a farsang elengedhetetlen kelléke, farsangi fánk is jutott mindenkinek.  A püspöki iskolában volt tehát heje-huja vigalom, habos fánk a jutalom, mákos patkó, babkávé… mert értük volt a parádé.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.