2022. október 29., 18:03

Ismét növekszik az ukrán menekültek száma Kassán

A napokban az ukrajnai háború elől menekülők számának növekedését tapasztalják Kassán. Az egy héttel ezelőtti adatokhoz képest körülbelül 20 százalékos a növekedés, a humanitárius segítségnyújtásért felelős városi megbízott további emelkedésre számít.

Kassa, menekültek, orosz-ukrán háború
Fotó: TASR

Az előző hetekben a vasúti pályaudvar közelében kialakított segélyközpontban általában 50-nél kevesebb ukrajnai menekültnek nyújtottak szállást, a hónap végére a számuk 60-ra emelkedett. Jelenleg körülbelül napi 240 személy veszi igénybe a központ segítségét, nagyjából negyedük tölt el ott egy éjszakát.

Kassa ukrajnai menekülteknek nyújtandó humanitárius segélyért felelős megbízottja, Roman Dohovič arra számít, hogy a lakókonténerekben éjszakai szálláshelyre lelők száma növekedni fog.

Már most is tapasztaljuk, hogy emelkedik azok száma, akik segítséget kérnek tőlünk. A múlt heti adatokhoz képest a növekedés 15-20 százalékos. Felkészültünk egy ilyen forgatókönyvre, egyelőre minden tekintetben meg tudunk birkózni a helyzettel. A menekültek számának fokozatos növekedése valószínűleg összefügg az erőművek elleni támadással és a hidegebbre forduló időjárással. Már olyanok is telefonálnak nekünk, akiknek van hol lakniuk Kassán, de a még Ukrajnában tartózkodó családtagjaik, ismerőseik számára keresnek szállást”

– fejtette ki.

Az Állomás téren található menekültközpont március eleje óta működik, az orosz támadás után öt nappal nyitotta meg a kapuját. Jelenleg a városi hivatal tájékoztatása szerint kapacitása 75 százalékán üzemel. Szükség esetén a város néhány órán belül további 100 férőhelyet tud biztosítani ezen a helyszínen, s ha a menekültek száma drasztikusan emelkedne, még 1000 embert tud ideiglenesen elszállásolni tornatermekben és más létesítményekben.

Dohovič azonban bízik benne, hogy a helyzet nem fajul idáig. Rámutatott, általában Kassa az első olyan város Szlovákiában, amelyet az országon átutazó menekültek felkeresnek. Legtöbbjük néhány napon belül továbbindul nyugat felé, illetve Lengyelországba.

Azok, akik tartósabban Kassán vagy közvetlen közelében maradnak, többnyire nemcsak szállást találnak, hanem munkát is. A megbízott szerint már több száz ukrán helyezkedett el a gyárakban, a különféle szolgáltatóknál vagy a vendéglátóiparban, néhányan pedig az IT szektorban is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.