2021. május 13., 13:39

Ismét a közbiztonság témájával foglalkoznak Pozsonypüspökin

Az utóbbi időben mind többet hallani a közbiztonság kérdéséről Pozsonypüspöki területén. A téma iránti érdeklődést fokozta, hogy a pozsonyi magisztrátus nemrégiben olyan tervet mutatott be, amely a szomszédos Vereknyén egy rendőri kirendeltség létesítéséről szólt. Ugyanakkor egy hajléktalanszállót is kialakítottak volna a városrészben, amit a lakosok nem tetszéssel fogadtak.  

puspoki-kozbiztonsag
Fotó: Oficiálna stránka Mestskej časti Bratislava - Podunajské Biskupice Facebook
A csapatokat a helyi önkormányzat tagjai alkotják.

Püspöki és Vereknye önkormányzata örömmel fogadta, hogy mindkét városrész számára szolgáló rendőri kirendeltség létesítését tervezi a pozsonyi városvezetés, már csak azért is, mert a törvény értelmében Pozsonyban a rendőri kirendeltségek alapítója egyedül a magisztrátus lehet.

Vereknye lakosait ugyanakkor felháborította, hogy a magisztrátus nemcsak egy rendőri kirendeltséget tervez létesíteni a városrészben, hanem a zűrös Pentagon környékén tartózkodó hajléktalanok számára egy menedékhely kialakítását is fontolgatja. A hajléktalanok nappali ellátását biztosító központot egy volt munkásszálló épületében akarták kialakítani a Čiližská utcán.

A magisztrátus hajléktalanszálló létesítésével kapcsolatos tervei ellen azonnal felléptek a vereknyei lakosok, akik egy petíciót is indítottak. Ugyanakkor a püspökiek sem maradtak közömbösek a témával kapcsolatban, hiszen a két városrész nemcsak fizikailag van összekötve, de a Pentagon környékén tartózkodó zűrös lakosok és látogatók miatt kialakult kellemetlen társadalmi jelenségekkel összefüggő problémákban is „osztozniuk” kell.

Püspöki városrésze közösségi oldalán írt arról, hogy a helyiek mintegy harmincéves tapasztalata sajnos ad elegendő okot az aggodalmakra az efféle tervekkel kapcsolatban.

A városrészben a kamerahálózat az egyik alapvető elem a közbiztonsági feladatok ellátására, amely a városi kamerarendszerre van csatlakozva. Többek között a Podzáhradná és a Bieloruská utcai alapiskola, a Szentháromság tere, a Vetvár Művelődési Ház, a Žiacka utcai városhivatal, a Linzbotová és Latorická utcai óvoda, a Lotyšská utcai egyészségügyi központ, illetve az Estónska utcai belső udvar van ezekkel a kamerákkal monitorozva. Az Estónska és a Linzbothová utcákon ezen kívül statikus kamerák is találhatók. A Latorická utcai piacok környékét hat, a Komárovská utcai óvoda környékét pedig négy kamera figyeli.  

puspoki-kozbiztonsag3
Fotó:  Oficiálna stránka Mestskej časti Bratislava - Podunajské Biskupice Facebook
Püspökin a közbiztonság kérdését az önkormányzat minden tagja fontosnak tartja.

A lakosok gyakran kérdik, hogy ezek a kamerák tényleg működnek-e, a városrész azonban biztosította őket arról, hogy a kamerarendszer működését rendszeresen ellenőrzik,

és azok műszaki állapotáról folyamatosan beszámolnak. Jelenleg minden kamera tökéletesen működik Pozsonypüspöki területén, csupán egy esetben jelentettek meghibásodást, de el is rendelték annak sürgős javítását – üzente a városrész a lakosoknak.

Püspöki önkormányzata kiemelte, városrészük könnyű helyzetben van, mivel a közbiztonság kérdését az egész vezetőség és a képviselőtestület is fontosnak tartja, és együtt dolgoznak a lakosok, azok vagyona, illetve a városrész tulajdonának védelme és megóvása érdekében. E téren különösen aktív Boris Vereš képviselő – írta az önkormányzat.

A 2021. február 23-án tartott helyi önkormányzati ülésen elfogadták a 2021-es évre szóló költségvetést. Ebben 10 ezer eurót különítenek el, amely fedezi majd a tervezett magán biztonsági szolgálat (SBS) létesítésének költségeit. Mindez jelentősen hozzájárulhat majd a nyilvános terek, különösen az iskolai és óvodai létesítmények, egészségügyi központok, játszóterek stb. közbiztonságának javításához.
puspoki-kozbiztonsag1
Fotó:  Oficiálna stránka Mestskej časti Bratislava - Podunajské Biskupice Facebook
Fotó: Oficiálna stránka Mestskej časti Bratislava - Podunajské Biskupice Facebook

„Ismeretes, hogy a közbiztonsággal kapcsolatos problémák a nyári hónapok eljövetelével fokozódnak. Hajléktalan és drogfüggő személyekről van szó. Ezért arra az időre, amíg a törvényhozói eljárás lezajlik és aláírják a szerződést a kiválasztott magán biztonsági szolgálattal, a püspöki városhivatal a kritikus zónákban ideiglenesen rendfenntartó csapatokat létesít” – írta a városrész.

A rendfenntartó szolgálatot a helyi önkormányzat tagjai alkotják majd, akik meghatározott időpontban fognak „járőrözni” az egyes területeken.

Abban az esetben, ha a közrend megsértését tapasztalják, értesítik a városi avagy az állami rendőrséget, és ezzel segítenek a helyzet gyors megoldásában.

„A közbiztonság és a közrend terén helyes úton járunk, és bízunk abban, hogy a helyzet Pozsonypüspökin fokozatosan javulni fog, úgy, ahogy azt mindannyian szeretnénk” – írta a városvezetés.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.