2023. augusztus 12., 18:22

Ismerkedés a színház titkaival

Színházi tábort szervezett a kassai Thália Színház. A résztvevő fiatalok a színészet mellett megismerkedhettek azokkal a szakmákkal is, amelyek nélkül nem lehet színházi produkciókat megvalósítani, amelyek nélkül nem jöhetnének létre és nem működhetnének az előadások.

Thália színházi tábor
Fotó: Thália Színház

A tábor ötletgazdája, Bocsárszky Attila, a kassai Thália Színház színésze elmondta, régi vágya vált most valóra azzal, hogy felvidéki középiskolás diákoknak színházi tábort tudtak szervezni felvidéki magyar szakemberek részvételével. A résztvevőket a színészet mellett a háttérmunkával is meg akarták ismertetni, azokkal a szakmákkal, amelyekről nagyon keveset tud a világ, mint például a kellékes, súgó, fény- és hangtechnikus, díszlet- és kosztümtervező, látványtervező, öltöztető vagy ügyelő. 

A Nagyidán megvalósult táborban olyan színészektől, szakemberektől tanulhattak a fiatalok, mint Bandor Éva, Fabó Tibor, Nagy Nelli, Dégner Lilla, Czajlik József vagy Derzsi György, de ott volt az Angliában élő Lucskay Róbert és felesége, Ann Ogbomo is, akik a Royal Shakespeare Company társulatánál és a Globe Színházban is játszottak. 

A diákok jártak a kassai színházban, illetve a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban is, ahol bepillanthattak a kulisszák mögé, láthatták, hogyan működik a színház világa.

Thália színházi tábor
Fotó:  Thália Színház

– Szeretném, ha ebből a jövőben olyan tábor kerekedne, ahol a színházcsinálás minden csínját-bínját megtapasztalhatják – fogalmazott Bocsárszky Attila. Célja, hogy a két felvidéki magyar színház számára utánpótlást neveljen, nemcsak színészek, hanem más szakmák szempontjából is. 

Ennyi idő alatt csodákat nem lehet csinálni, viszont tudunk nekik adni egy irányt, el tudjuk őket indítani az úton. A résztvevők rengeteg mindent kipróbáltak, információdömping érte őket. Ezt fel kell dolgozni. Remélhetőleg egy-két hónap alatt beérik az, amit kaptak, aztán a jövőben lehet specializálódni

– mondta Bocsárszky Attila.

Bár a tábort a 15 évnél idősebb diákok, a középiskolások számára hirdették meg, jelentkeztek idősebbek is, tanárok, akik gyermek színjátszócsoportot szeretnének indítani, de nem tudják, hogyan kezdjenek hozzá. Felmerült, hogy a jövőben akár számukra is indíthatnának egy csoportot a táborban. Jelenleg próbálják felmérni, mire lenne igény. 

– Óriási megtiszteltetés ezekkel a nagy színészekkel dolgozni. A színház főleg csapatmunkáról szól, és a történeteket hallgatva megfogalmazódott bennem, hogy én ezt szeretném csinálni – mondta Poláčik Emma, a kassai Márai Sándor Gimnázium diákja, az iskola színjátszó társulatának a tagja.

Hagyományt szeretnénk teremteni, olyan színházi tábort alkotni, ahová érdemes lesz eljönni és visszajönni. Elsődleges célunk, hogy jól érezzék magukat a fiatalok, kedvet kapjanak a színházcsináláshoz

– fogalmazott Czajlik József, a Thália Színház igazgatója.

Megjelent a Magyar7 2023/32.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.