cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. március 18., 14:25

Iskolába hívogató másképpen

Évről évre gyarapodik azoknak az alapiskoláknak a száma, amelyek színes programokat kínálnak az iskoláskor küszöbén álló gyermekek és szüleik számára. Ezen alkalmak célja összekötni a kellemest a hasznossal.

 

Ipolyvisk - iskolába hívogató
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: Szabó Balázs Szabina

Fontos, hogy egy iskola bemutatása, illetve pedagógiai programjának megismertetése vidám környezetben, fesztelenül történjen meg. A tavalyi tanév során az ipolyviski pedagóguscsapat gondolt egy merészet, és iskolába hívogató programjukon egy pantomimjátékkal rukkoltak elő, amelynek szereplői ők maguk voltak. Így a kézműveskedés, a beszélgetés és a játszás mellett a tanítók szerves részei lettek a programnak. Az ötlet és az előadás olyan pozitív visszhangot váltott ki, hogy ebben az évben már nem is volt kérdés, hogy a tanítók újra „színpadra” állnak.

A 2022/2023-as tanévben egy népmesével készültünk, Tojásmese címmel. A mintegy félórás előadásba igyekeztünk bevonni a közönséget, elsősorban természetesen a gyerekeket; ezzel sikerült felszabadult és vidám légkört teremtenünk. Az első szereplésre az ipolyviski alapiskolában került sor, majd a tesmagi kisgyermekes családok tekinthették meg a népmesét a helyi kultúrház termében. A tanító csapat szereplése ezúttal is nagy tetszést aratott

– fogalmazta meg a tanintézmény igazgatónője, Szabó Balázs Szabina.

 – A rövid színdarab, mint minden fellépés, kettős erővel rendelkezik. A felkészülés és a gyakorlás közben megélt – olykor humoros – pillanatok összekovácsolják a kollégákat, a közönség pedig szintén gazdagabban térhet haza, egy vidám összejövetel emlékével – tette hozzá az igazgatónő.

Ipolyvisk - iskolába hívogató
Fotó:  Szabó Balázs Szabina

Az előadássorozatnak további állomásai is vannak; az Ipolyvisken tanító pedagógusok a többi között Százdon és Deménden is szeretettel várják az érdeklődőket.

A Rákóczi Szövetség támogatásával 2022 szeptemberétől Ipolyvisken is iskolabusz segíti a gyermekek iskolába járását. Több olyan diákjuk is van, akik nem Ipolyvisken élnek, így az iskola és a lakóhely közötti közlekedés lényegesen könnyebbé vált.

Az iskolabusz havonta megközelítőleg ezer kilométert tesz meg; ez valójában attól is függ, hogy éppen milyen településre kell eljutnia a busznak a diákokért. Amint azt az igazgatónőtől megtudtuk, az ipolyviski busz Ipolyszakállostól egészen Ipolyság városrészéig, Tesmagig közlekedik, összesen 15 tanulóval.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2023/11. számában.

 

 

Ipolyvisk - iskolába hívogató
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.