2022. április 13., 08:51

Ipolysági beíratások – A létszámokat tekintve nincs meglepetés

Ipolyság magyar tanítási nyelvű oktatási intézményeiben 2022. április 8-án és 9-én zajlottak az iskolai beíratások, már ami azok jelenléti formáját illeti; elektronikus formában április utolsó napjáig még regisztrálhatják a leendő kisdiákokat.

beíratások
Fotó: Pongrácz Lajos Alapiskola
Irány a suli!

Április 8-án és 9-én a Pongrácz Lajos Alapiskolába összesen 31 gyermeket írattak be. Ez a szám tavaly 33, tavalyelőtt 23, három évvel korábban pedig 18 volt.

A 31-ből néhányan halasztást kértek; a számuk még nem tisztázódott. Ipolyságról 21 iskolaköteles óvodást írattak be hozzánk, valamint egy-két tanulót Felsőszemeréd, Alsószemeréd, Egeg, Százd és Nagytúr községekből. Lesz tanulónk Magyarországról is. Két osztállyal tervezzük az első évfolyamot kb. 26-27 tanulóval”

– fogalmazta meg kérdésünkre Bóna Zsolt, a Pongrácz Lajos Alapiskola igazgatója, aki arról is beszélt, hogy egy Ipolynagyfalun megvalósuló családi nap keretén belül kézműves foglalkozással láttatták magukat; itt személyesen is tudtak beszélgetni azon leendő elsősök szüleivel, akik igényt tartottak rá:

Ezenkívül egy iskolabemutató délelőttünk is volt az ipolysági és a környékbeli óvodások és szüleik számára, ahol óralátogatáson vehettek részt, megismerkedhettek iskolánk pedagógusaival, felszereltségével, valamint az ún. egész napos iskola elnevezésű programmal. Az ovisok az óralátogatás után játékos, ügyességi feladatokban próbálhatták ki magukat iskolánk tornatermében.”

Mint mondta, úgy vették észre, hogy az elmúlt évekhez képest több magyar ajkú szülő döntött gyermeke számára a magyar iskola mellett, ez pedig mindenképpen bizakodásra ad okot.

A város másik magyar tanítási nyelvű alapiskolája a Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola. Ide egyelőre 23 gyermeket írattak be. Ipolyságon – és a tesmagi, pereszlényi városrészeken – kívül Ipolyhídvégről, Felsőszemerédről, Alsószemerédről, Nagytúrról és Ipolybélről is érkeznek majd tanulók.

A leendő elsősök és szüleik megszólításáról ekképpen nyilatkozott az iskola igazgatója, Pálffy Dezső:

Egész éves munkánk mellett tartottunk egy sikeres nyílt napot a szülőknek és a gyerekeknek; részt vettünk Ipolynagyfalun egy családi napon, amelyen az ipolysági körzet, valamint a Nagykürtösi járás hét iskolája mutatkozott be.”

Elmondása szerint a mostani adatok a korábbiakhoz hasonlóak, így azokat elfogadhatónak tartja. Azt azonban hozzáfűzte, hogy nagyon sajnálja, hogy egy környékbeli kisiskola elcsábított tőlük néhány olyan ipolysági szülőt, akikre nagyon számítottak.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.