2022. szeptember 29., 20:52

Ipolyság – Megépülhet a Bartók Béla Kulturális Központ?

A közel 7300 lakosú Ipolyságnak jelenleg nincsen sem önálló kultúrháza, sem pedig sportcsarnoka. Napjainkban csak a helyi városháza épületében található színházterem alkalmas(?) arra, hogy színtársulatokat, tánccsoportokat, zenekarokat vagy más előadókat fogadjon, s adjon otthont egy-egy kulturális rendezvénynek. Zachar Pál, a Szövetség ipolysági polgármesterjelöltje, a Bartók Béla Kulturális Központ létrehozásával oldaná meg a sok-sok éve fennálló problémát.

Bartók Béla Kulturális Központ
Médialapozó
Fotó: Zachar Pál
Zachar Pál (balra) és Smidt Tamás az aktuális vázlatokkal
Az igazi kultúra tiszta forrásból fakad, színvonalas és mindenki számára elérhető. Ehhez teremtjük meg a feltételeket az ipolysági Bartók Béla Kulturális Központtal, mely az egykori poliklinika épületét köti össze az alatta lévő kihasználatlan telekre épülő új szárnnyal és mindezt úgy, hogy az udvar közepén álló majd százéves platánfa része tud maradni a műnek a többi fával együtt”

– fogalmazta meg Zachar, aki szerint egy igazi központ alakulna ki: minden egy helyen, egymást erősítve. A tervei alapján a kulturális központ otthont adna egy igazi színházteremnek (amely nemcsak a nevében színházterem, hanem a lépcsőzetes nézőtér, a színpadméret és a kialakítása is lehetővé teszi majd komolyabb színházi előadások befogadását), a művészeti alapiskolának, a múzeumnak, a galériának és a könyvtárnak is.

Amint azt közösségi oldalán felvázolta, a platánfa körül egy közel 300 férőhelyes kültéri színpad is elférne az udvar közepén.

A Bartók Béla Kulturális Központ nemcsak egy épület, hanem egy intézmény is egyben. Ez a városi hivataltól független intézmény veszi majd át a város kulturális életének a fejlesztését és menedzselését. A tervezés egyik legfőbb szempontja az épület és az intézmények gazdaságos és hatékony üzemeltetése”

– tette hozzá a polgármesterjelölt, aki hamarosan a koncepcióterveket is bemutatja.

Bartók Béla Kulturális Központ
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.