2021. augusztus 3., 18:03

Ipolyság és Palást között is 1Úton járnak

A több száz felvidéki, erdélyi, ausztriai, szlovéniai és természetesen magyarországi települést érintő 1Úton Zarándoknap 2021. augusztus 14-én és 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén zajlik majd.

1Úton Nemzetközi Zarándoknap
Fotó: 1uton.mariaut.hu

A szervezők abban bíznak, hogy a Mária Út Egyesület önkéntesei segítségével megszervezett rendezvény ezúttal is sok ezer ember számára nyújt zarándokélményt, amin keresztül életre kel a csoda.

A különféle nemzetiségű, világnézetű emberek egymáshoz, egymás mellett és egymásért zarándokolnak. A mai széthúzó világban átélik az egységet, mely hatalmas lelki jelentőséggel bír. (…) A zarándoklás olyan életforma mely lépésről lépésre közelebb visz önmagunk, embertársaink és Isten felé, miközben kinyitja előttünk a világot”

– áll a program hirdetményében.

A Mária Út teljes útvonalán, minden szakaszon egy közös célért, a világ testi-lelki egészségéért zarándokolnak; bekapcsolódhatnak civil szervezetek, egyházi szervezetek, iskolák és egyéb közösségek is, hiszen – mint vallják – az együtt átélt megpróbáltatások által, a közös énekszó erejével és az élen járó kereszt árnyékában a különféle helyekről érkező emberek, csoportok kapcsolatot építhetnek egymással is.

Az 1Úton Nemzetközi Zarándoknap keretei között kerül megrendezésre a Mária Út Ipolyság és Palást közti szakaszán a Palóc Zarándoklat, amely az eddigi évekhez képest eltérő módon 8 órakor szentmisével veszi kezdetét.

A zarándokok 9:15-kor kelnek útra az ipolysági Nagyboldogasszony-templomtól, hogy a mintegy 17 kilométeres távot megtéve megérkezzenek a palásti Babba kápolnához, ahol 16 órára tervezik a litániát (rossz idő esetén mindez a palásti Szent György-templomban valósul meg).

A régióban immár hatodik alkalommal kapcsolódnak be a kezdeményezésbe.

Tavaly, a Mária Út Palást és Ipolyság közti szakaszát ötvenen járták végig, köztük gyermekek és nyugdíjasok is.

Énekes- és imakönyvükkel, rózsafüzérrel a hátizsákjukban ennyien indultak el a palásti Szent György-templom elől, hogy útjuk végén – testileg ugyan kissé megfáradva, lelkiekben azonban gyarapodva – részt vegyenek az ipolysági Nagyboldogasszony-templomban tartott délutáni záró szentmisén. A Palóc Zarándoklatnak is nevezett búcsújárás lelki vezetője az ipolyhídvégi lelkiatya, Gyurász Pál volt.

Fontos feladatomnak tartom, hogy az Ipoly mentén minél több emberhez eljusson az 1Úton Nemzetközi Zarándoknap híre. Miután évről évre egyre többen vesznek részt a zarándoknapon, a különböző településekről érkező zarándokok közelebbről is megismerhetik egymást, baráti kapcsolatok alakulnak ki”

– árulta el korábban a Palóc Zarándoklat koordinátora, Velebny Gábor, majd hozzátette:

Egy ilyen jellegű zarándoklat különleges lelki élményben részesít. Az erdőket, réteket járva az ember rácsodálkozik az Isten által alkotott természet szépségeire; a zarándokcsoport összetartó ereje pedig segít felülkerekedni a fizikai nehézségeken, így közös erővel és imákkal, egymást segítve és biztatva zarándokolunk kitűzött célunk eléréséig.”

A Kárpát-medence országaiban augusztus 14-én és 15-én útnak induló zarándokok ezúttal a család felelős férfi tagjaiért imádkoznak. Aki tehát késztetést érez arra, hogy egy egész napos zarándoklat keretében, hosszabb vagy rövidebb szakaszt tegyen meg a Mária Úton, s szeretné kipróbálni a zarándoklás lélekformáló erejét, továbbá megtapasztalná a sport és a spiritualitás összefonódásának hatásait, a [email protected] e-mail címen további információkért keresse a zarándoklat koordinátorát, Velebny Gábort.

Az Ipolyság–Palást vonal a Mária Út észak–déli fő ágának, tehát a lengyelországi Częstochowa és a Bosznia-Hercegovina területén található Medzsugorje közti szakasznak a részét képezi. A zarándokok erdei, mezei utakon, egy-egy tanyát és egy mezőgazdasági repülőteret érintve közel 17 kilométer hosszú távot tesznek meg.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.