2019. április 23., 17:50

Innovációs központ nyílt Rimaszombatban

A gömöri régióban újdonságnak és egyedülállónak számító projekt indult Rimaszombatban, ugyanis áprilisban megnyílt a „Kruháč – Körforgalom” névre keresztelt innovációs (coworking & startup) központ.

korforgalom_3.jpg
Médialapozó
Fotó: Virsinszky Tamás

Az inkubátorház a szlovák kormány által a leszakadó járások megsegítésére elfogadott fejlesztési akciótervnek köszönhetően jött létre. Legfőbb célja, hogy a fiatal és kezdő vállalkozóknak nyújtson segítséget és támogassa őket a vállalkozás fejlesztésében, valamint abban, hogy a magas munkanélküliséggel küszködő régióban is találhassanak érvényesülési formát és előrelépési lehetőséget.

A központ megalapításának szorgalmazója és koordinátora a Mi Szombatunk (Naša Sobota) Polgári Társulás, amely aktívan veszi ki részét a rimaszombati kulturális és közéletből.

Megyeelnök a megnyitón

A vállalkozói centrum a belvárosban, a Bartók Béla utca és a Kishonti utca által közrefogott területen lévő épületben székel, amely épp a szomszédságában található körforgalomról kapta a nevét.

Az április elején tartott hivatalos átadón Ján Lunter, Besztercebánya megye elnöke is részt vett, aki többek közt elmondta: „A legjobb volna, ha lenne itt is egy autógyár, ami munkát adna az emberek többségének, de mivel ez nincs, megpróbálunk saját erőnkből, az ilyen kis projekteken keresztül javítani a helyzeten. Kicsiben is el lehet kezdeni és abból aztán nagyobb dolgok is születhetnek.” 

Balról Csúr Dániel, Boros András, Ján Lunter és Maroš Štúrik vágják át a szalagot
Balról Csúr Dániel, Boros András, Ján Lunter és Maroš Štúrik vágják át a szalagot

A coworking & startup központ igazgatója a nagybalogi Csúr Dániel, Szlovákia ifjúsági nagykövete, aki oxfordi tanulmányait követően itthon szeretné kamatoztatni tudását. Munkatársa Molnár Tímea, valamint ő maga személyesen is igyekszik minél több időt tölteni a központban, hogy a vállalkozó kedvű fiatalok rendelkezésére álljon.

Coworking & startup

De mit is takar ez a két manapság olyan gyakran hallott, szinte már divatos kifejezés? Az alig másfél évtizedre visszanyúló közösségi munkavégzés (vagyis coworking) amerikai eredetű elgondolás, melynek lényege, hogy több ember egyazon térben egymástól függetlenül dolgozik számítógépén, munka közben ismerkednek, segítik egymást és tapasztalatot cserélnek. Ez általában közösségi munkaterekben, egy irodában, vagy erre a célra kialakított helyiségben, lakásban zajlik. 

Kruháč – Körforgalom coworking & startup központ
Fotó:  Virsinszky Tamás
Kruháč – Körforgalom coworking & startup központ

A startup megnevezés pedig az újonnan alapított, korai fázisban lévő vállalkozásokat jelöli, amelyeknek fontos eleme az innováció, amivel valami újat szeretnének hozni a piacra. Ezeknek a cégeknek a többsége nagy növekedési potenciállal rendelkezik, s nem kizárólag a helyi piacra, hanem akár a nemzetközi jelenlétre is koncentrál.

Miközben nyugaton már kezd alábbhagyni a kezdeti coworking-őrület, tájainkra csak most kezd begyűrűzni igazán. Ez a fajta munkavégzés a nagyvárosokban általánosan elfogadott munkastílussá vált, számos ehhez hasonló központ nyílt Budapesten és Pozsonyban is. Szlovákiának erre a szegletére azonban nem jellemzőek az efféle kezdeményezések, legközelebb Besztercebányán, Miskolcon és Kassán találkozni hasonlóval.

„Látjuk, hogy a coworking mozgalom nagy léptekkel halad előre a világban, Rimaszombatban ugyanakkor ez egy új dolognak számít, ezért először szeretnénk bemutatni az embereknek, hogy mit is jelent ez valójában és mi az a pluszszolgáltatás, amit a központban nyújtani tudunk” – árulta el Csúr Dániel.

Nyílt nap és ingyenes próbahónap

Ezt a célt szolgálta az április 11-én megtartott nyílt nap, amely során az érdeklődők betekintést nyerhettek a Körforgalom működésébe. A kétszintes épület földszintjén található egy mintegy 40-50 fő befogadására alkalmas, bérelhető előadóterem, mely különféle előadások, rendezvények megtartására alkalmas. A teremhez konyhasarok, mellékhelyiségek és egy pihenőövezet is tartozik, ahol akár olvashatnak, beszélgethetnek, teázhatnak az épület használói.

Csúr Dániel az innovációs központ igazgatója
Csúr Dániel az innovációs központ igazgatója

A közösségi munkavégzésre alkalmas terület az emeleten kapott helyet, ahol 16 irodaasztal van, kényelmes forgószékekkel, babzsákokkal, kanapéval. Ezt egy (60 eurós) havidíj fejében bárki használhatja, ami internethozzáférést, a szkenner és a nyomtató használatát is tartalmazza. Az első hónap ráadásul ingyenes, csak regisztrációhoz kötött.

A központnak emellett több fő programja van. Az egyik egy három hónapos akadémia, amelynek keretében hetente találkoznának a résztvevő középiskolások és fiatalok. A találkozók során megkapják a vállalkozás alapjaihoz szükséges információkat és mentorok segítségével kidolgozhatják a saját vállalkozói tervüket, amelynek megvalósításában is segítik őket.

A projekt másik fő része a közösségi irodatér működtetése, amely ezáltal lehetőséget teremt az induló vállalkozásoknak a kezdeti költségek csökkentéséhez, hisz egy asztal foglalója jóval olcsóbb itt, mint egy egész iroda bérlése bárhol a városban.

„A legnagyobb előnye az ökoszisztéma, hogy egy rendszerben gondolkodunk, s egymást tudjuk segíteni a kapcsolatainkon keresztül. A fiatalok számára feltudjuk gyorsítani azt a folyamatot, ami sikeres vállalkozóvá teheti őket. Sokan megfordulnak itt, így több információhoz is juthatunk és élő kapcsolat alakul ki az emberek között, talán ez a legnagyobb előnye a helynek” – mondja Csúr Dániel hozzátéve, hogy a központ programjain keresztül szeretnék elérni, hogy a kreatív emberek ne hagyják el a régiót és próbáljanak meg itthon érvényesülni.

További nem titkolt céljuk, hogy a projekt hosszútávon is működőképes legyen, mivel a központ fenntartását csupán két éven keresztül támogatja az állam, s azután annak önfenntartóvá kellene válnia. Ehhez azonban szükség lesz rendszeres bérlőkre, illetve arra, hogy bebizonyosodjon, hogy hasonló újdonságokra és fiatalos lendületet tükröző kezdeményezésekre igény van a hétköznapjaiba időnként beleszürkülő Gömörben is.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2019/16. számában.

korforgalom_3.jpg
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.