2021. október 30., 18:18

Indul az ismeretterjesztő sorozat második évadja

Az első évadban hét települést mutatott be a filmsorozat a történelmi Magyarország területéről. Sztruhár Izrael Diána és Sztruhár György televíziós műsorkészítők Korpás Árpád idegenvezetővel kisebb nyári pihenő után folytatják az érdekes helyszínek bemutatását. A Felföldi tájoló most készülő részeinek premierje október 31-től, vasárnaponként 18 órától lesz hírportálunkon, a ma7.sk videócsatornáján. A mikor a kisfilmek egyikére ráakadtam és belepillantottam, annyira lekötött, hogy időhiány ide, sietés oda, végignéztem. Lebilincselő iránytű azoknak, akik érdeklődnek a hazai települések múltja és az ott fellelhető magyar emlékek iránt. A sorozatról az alkotókkal beszélgetünk. 

Felföldi Tájoló

Hiánypótló a kezdeményezés. Hogy jött az ötlet?

Korpás Árpád idegenvezetővel, a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás alelnökével már több filmet is forgattunk a Magyarság Háza megbízásából. Ekkor találtuk ki, hogy lehetne egy sorozatot készíteni, érdekes helyszínekkel, látnivalókkal, afféle ismeretterjesztő célzattal. Az alapötlet az, hogy Dia és Árpi hátizsákkal indulnak a települések, tájegységek felfedezésére, bejárva a történelmi Magyarország területét, mi pedig kamerával és drónnal követjük őket. Ezek a ma már nem is magyar helyek ezer szállal kötődnek a magyar történelemhez, nem hagyhatjuk feledésbe merülni őket – idézi a kezdeteket György.

Diána hozzáfűzi, hogy a koronavírus akaratlanul a határon belüli értékekre irányította a figyelmüket. Igyekeznek szülőföldünk sok felfedeznivalója iránt  felkeltetni a turisták, utazók érdeklődését. A sorozat első évadjában inkább a nyugat-szlovákiai településeket és a Kis-Kárpátok régióját mutatták be, a második évadban a bányavárosokra, a gyógyfürdőkre fókuszálnak.

Érdekes a sorozat címe: Felföldi tájoló.

A Felföld a tájainkra vonatkozó egyik néprajzi fogalom, a tájoló pedig azt a szándékot tükrözi, hogy afféle turisztikai iránytűt kínálunk – magyarázza Árpád.

Hogy dől el, milyen településeket, régiókat, látványosságokat kerestek fel?

Árpád jól ismeri az országot, a bemutatandó települések kiválasztásakor az ő tudására hagyatkozunk, mi pedig dramaturgiailag irányítjuk és hozzárakjuk a képvilágot. Szándékosan a turisták által kevésbé ismert helyeket keresünk fel, amelyeket ilyen jellegű filmben még nem dolgoztak fel – Szakolca, Úrvölgy, Trencsénteplic,  hogy csak párat említsek. Legutóbb elmentünk a szlovák–lengyel határra, ellátogattunk a       Pieninek Nemzeti Parkba, tutajoztunk a Dunajec folyón – sorolja Dia.

Árpád hozzáteszi, Dél-Szlovákia magyarlakta településein készülnek kiváló ismertető videók, kiadványok, ezért inkább a szlovák többségű területeket célozzák meg, lehetőleg azokat, amelyek nem túl felkapottak, de magyar szempontból fontosak. Természetesen a bemutatóban kitérnek más etnikumokra is, olyan személyiségekre, akiknek a tevékenysége meghatározó volt az adott település életében.

Hogy zajlik a forgatás?

Egy-egy helyszínen általában két napot forgatunk, természetesen alapinformációkból még otthon fel kell készülni. Korpás Árpád elmondja, milyen elképzelés mentén fogunk haladni, felmérjük a terepet, megcsináljuk a vágóképeket, másnap pedig felvesszük vele a beszélgetéseket az egyes helyszíneken. Általa a néző kerek történelmi áttekintést kap az adott területről. Általában többórányi anyagból áll össze a 20-30 perces film. Ebbe kell beleférnünk, mert úgy felgyorsult a világ, hogy az emberek már egyórás filmeket nem néznek meg. Fontos a film dinamikája, a jó zenék. Žáčik Viktor légi felvételei is sokat hozzátesznek a filmhez – avat be Diána a részletekbe.

Az alkotók, visszatekintve az eltelt időre, utólag már jókedvűen mesélik, hogy a munka bizony sokszor nem megy simán. Néha a járás, amelyben a kiszemelt település van, a forgatás időpontjára, a koronavírus-járvány miatt   feketévé válik, de olyan is volt, hogy szinte leszakadt az ég és el kellett halasztani a felvételt.  

Felföldi tájoló

Hogy fogadják a stábot az egyes településeken?

Eddig bárhová mentünk, mindenhol segítőkészséget tapasztaltunk. Elmondtuk, ez magyar nyelvű film lesz, de örültek, hogy reklámot csinálunk a helynek. Szakolcán a hazautazásunk napján kürtőskalácsot is süttettek nekünk, anélkül nem jöhettünk el – mesélik a stáb tagjai. Készülnek a filmek szlovák feliratai, ugyanis több helyszínen kérték, és felajánlották, hogy népszerűsítik saját csatornáikon – tudtuk meg az alkotóktól. Beszédbe elegyedtek olyan bámészkodókkal is, akik el se tudták képzelni, miért érdekesek ezek a helyek a magyaroknak, sőt olyanok is akadtak, akiknek már annyira idegen a magyar nyelv, hogy hallva beszédüket, angolként és kínaiként azonosították őket.

Milyen a sorozat visszhangja?

Örömünkre, sokan követik a sorozatot. Közösségi oldalunkon is egyre nő a követők száma. Pörgős és fiatalos ajánlókkal hívjuk fel a következő részekre az emberek figyelmét. Célunk elérni mind az idősebb, mind a fiatal korosztályt. Vannak érdeklődők, akik a mi kisfilmjeink alapján járják be az általunk bemutatott településeket, régiókat, mert érdekli őket a helytörténet. Ez nagyon tud lelkesíteni bennünket. Tanároknak is ajánljuk, mert kiválóan lehet velük színesíteni a tanórát –  ecseteli György.

A mozgóképes útikalauz létrejöttét a magyar kormány támogatta. A tavaszi évad hét filmje után, október 31-től de-cember 12-ig újabb hét jelenik meg, izgalmas helyszínekről jelentkezik a stáb. A ma7 hírportálon kívül megtalálhatóak lesznek a Hírek.sk felületen, a regionális Carisma TV csatornáján és a Régió TV-ben.           

Megjelent a Magyar7 2021/43.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.