2020. június 7., 19:42

„Imádkozzunk az Istenhez, hogy vegye le rólunk a trianoni átkot!“

A Bodrogközben nemcsak június 4-én emlékeztek meg Trianon centenáriumáról, hanem gyakorlatilag egész héten. Szombat este például Kistárkányban, ahol az évforduló kapcsán fát ültettek, illetve emléktáblát avattak a Maráza Polgári Társulás, a helyi önkormányzat és a Kistárkány és Környéke Polgári Társulás közös szervezésében. A roppant színvonalas műsornak az volt a legnagyobb értéke, hogy a szervezők mindent helyi erőből oldottak meg, még a Magyarországról érkezett díszvendég is a falu egykori szülötte volt.

Galéria
+11 kép a galériában

Az emlékezést a Calix Éneklőcsoport nyitotta meg, majd Orlovský Erzsébet előadásában egy versösszeállítás hangzott el az irodalom e témában született verseiből.

Ezt követően Sáradi Tibor önkormányzati képviselő kapott szót, aki ünnepi gondolataiban olyan ismert emberektől idézett, mint Wass Albert, aki többek között azt állította: Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség!,  vagy Apponyi Albert gróf beszédéből, aki 100 esztendeje többek között így fogalmazott:

Önök most megásták Magyarország sírját, de Magyarország ott lesz a temetésén mindazon országoknak, amelyek most itt megásták Magyarország sírját.”

Beszélt Eduárd Beneš bűneiről is, és arról, hogy a hazug történelem oktatása mind a mai napig jelen van iskoláinkban. Gondolatait azzal zárta: a ma elültetett kocsányos tölgy, amely a magyarság jelképe, üzenje azt a világnak, hogy mi is az egységes magyarság élő része vagyunk!

img_20200606_190517.jpg
A tölgy tövében az emlékezés virágai

Őt követően a Maráza Polgári Társaulás elnöknője, Újlaky Lukács Anna idézett Nyírő József 1960-ban megjelent írásából, mely azt taglalja. mit jelent az egység fogalma, illetve mi milyen egységet kívánnánk magunknak.

Kondás Aranka, a Kistárkány és Környéke Polgári Társulás elnöknője ünnepi beszédében személyesebb hangvételt ütött meg, hiszen azzal kezdte gondolatait, hogyan mesélt a tragédiákat megélt magyarság  történetéről annak idején a 88 évet megélt édesapja, és hogyan élték meg a történteket azok  a kisemberek, akik elszenvedői voltak a politikai döntésnek.

Akik minden nehézség ellenére meg tudtak maradni magyarnak, tovább adva mindazt, amit nem lehet határvonallal elválasztani.

Őt Bálint Csilla polgármester asszony követte a mikrofon előtt, aki mielőtt belekezdett volna a fa elültetésébe, azt kívánta minden megjelent nevében: A következő 100 esztendő is tartson meg bennünket egy közösségnek, erősítsen hitben, erőben, összetartozásban!

img_20200606_181016.jpg

Koszorúzás helyett a Csemadok, az MKP, a polgári társulások élő virágokat ültettek a kocsányos tölgy tövébe, így helyezve el az emlékezés virágait. Ez alatt Gönczi József hazafias dalokat énekelt.

A következőkben a helyi közösség költője, Bodnár Éva saját versét mondta el az emlékezés tiszteletére. Végül Lesko Tamás kovácsmester és a polgármester asszony leleplezte azt a trianoni emléktáblát, amely ezúttal vasban fogalmazta meg Trianont. A mű eredetileg egy versenyfelhívásra készült, alkotója most mégis azt a falu közösségének adományozta azzal: vasakarattal akarjunk továbbra is megmaradni!

Ezután a település református lelkésze, Tarr Ferdinánd kapott szót, aki áldást és imát mondott az évforduló alkalmából.

Utolsóként Végsőné Fazekas Aranka, Kazinczy-díjas tanár, a Magyarok Világszövetsége Zempléni Tagozatának elnöke lépett a mikrofonhoz, aki először felidézte a magyar miniszterelnök tegnapi látogatását Sátoraljaújhelyen, ahol végiggyalogolták a Kálvárián Jézus szenvedésének keresztútját, majd megtekintették a Turul-szobrot, végül a Nemzeti Színház művészeinek szavalatait hallgatták meg. Fazekas Aranka hangsúlyozta:

A trianoni sebek ma is ott vannak a nemzet testén. Azért imádkozzunk Istenhez, hogy vegye le rólunk a trianoni átkot!

Az emlékezés a Himnusz illetve a Székely Himnusz eléneklésével zárult.

img_20200606_190517.jpg
Galéria
+11 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.