2018. június 5., 09:56

Ima Berzétén nemzetünk ébredéséért

Emlék-istentiszteletet tartottak a berzétei református templomban, valamint különleges, erre az alkalomra készített gyertyákból kirakták Nagy-Magyarország körvonalát a templomkertben, ahol imát mondtak nemzetünk ébredéséért és feltámadásáért június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából.

img_4785.jpg
Médialapozó

A Mudi Róbert református lelkész vezette istentiszteletet követően Mihályi Molnár László tanár, költő, publicista tartott előadást Trianon bennünk élő sebei címmel, majd Berzéte testvértelepülése, Bánhorváti polgármestere, Földvári István szólt az egybegyűltekhez.

Ezt követően a templomkertben meggyújtották a külön erre az alkalomra készíttetett 98 darab emlékgyertyát, amelyek Nagy-Magyarország körvonalát formázták. A különleges gyertyákat később adományért lehetett megváltani, az összegyűlt összeget pedig a helyi közösség  hagyományőrző nyári táborára szeretnék fordítani.

 

A gyertyagyújtást követően előbb Tóth Zoltán, a Kerecsen Motoros Egyesület elnöke szólt, illetve adta elő Trianon árvái című versét, majd Vadnai Zoltán tiszteletes, Nagybarca polgármestere mondta el gondolatait a trianoni békediktátum kapcsán. Végül az egybegyűltek kézen fogva mondtak imát nemzetünk ébredéséért, feltámadásáért, majd az együttlét a Szózat eléneklésével ért véget.

„Én úgy gondolom, hogy a lelki kapcsolat az Isten és az ember között nem szűnt meg. Múlt hét szerda éjszaka felébresztett az Isten, és ez a kép volt előttem, amit pár perce láttunk. Nem tudtam, hogyan kell ide eljutni, hajnalig gondolkodtam, hogy mi legyen. Nem volt szokás eddig Berzétén ilyen jellegű emlék-istentiszteletet tartani. Bár összetartó a kis közösség, de ilyen még nem volt. Aztán megszólítottam a testvértelepülések vezetőségét, ők pozitívan álltak hozzá, majd elkészült a plakát is, a környékről sokan írtak biztató szavakat, kértek gyertyákat” – nyilatkozta a ma7.sk olvasóinak Mudi Róbert.

A helyi magyar közösség az idén egy hagyományőrző, lovas-íjász-baranta tábort szervez a Kőrösi-fennsíkon, ahol a gyermekek jurtákban alszanak majd. „Erre nem tudtunk pályázni, ezért az volt az álom, hogy ezeket a gyertyákat hazaviheti mindenki, ugyanúgy viszi haza az igét is, amivel egy helyi közösségnek az álmát is támogatni tudja . Így ér össze minden. Az Isten pedig minden mindenben, ő adja az álmot és segít is a befejezésnél” – fogalmazott Mudi Róbert. Hozzátette, bízik benne, hogy az istentisztelet és a – július 30. és augusztus 4. között megvalósuló – tábor nem egyedi alkalom, hanem mindennek folytatása lesz. „Azt láttam a tekintetekben, ahogy az emberek vitték a gyertyákat, hogy ezen ott van az Isten áldása. Ez az ő ötlete, bennünk csak megszületett, elkezdünk dolgozni ezért, és hiszem, hogy jól fog sikerülni” – mondta végezetül.

Képgalériánk megtekinthető:

img_4785.jpg
+20 kép a galériában
Megosztás
Címkék