Ilyen volt a XXXIV. Galántai Vásár

Horváth Szomolai Andrea 2018. augusztus 12., 15:17

Rendben, víg kedéllyel, esélyek latolgatásával és jövőbe vetett reménnyel zajlott le a 34. Galántai Vásár, bár a szokásokhoz híven szombat éjjel egy nagyobb zuhé érkezett a közönség nyakába.  A Honismereti Múzeum minőségi programja szintén vonzotta a látogatókat. Míg Menyhárt Józsefék látogatást tettek a múzeum berkeiben, Bugárék aláírásokat gyűjtöttek a vásári forgatagban.

Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Gyönyörű környezettel, népi árusok és iparművészek sokaságával fogadta be a galántai neogótikus Esterházy kastély parkja és alagsori termei az idén 34-ik évfolyamába lépő Galántai Vásár látogatóit. A tradicionális agronómiai zöldség és gyümölcskiállításnak a már új tetővel büszkélkedő kastély termei adtak otthont, míg a festői szépségű park a Borok és Kézművesek Utcáját fogadta be.

Képgalériánk:
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

A parkban a gyerekek főleg a trillázó manóra figyeltek fel, aki egy különlegesen manó-módra kialakított fonott kis manó-lakban, fából készült manó-hegedűvel szórakoztatta az apró közönséget. Trillázs művész-úr, miután egy random gyermekzenekart alapított a közelben lévő kis nézelődőkkel, elmondta portálunknak, rendkívül élvezi a manó létet, amelynek sikeréhez a gyerekek ragyogó szeme a kulcs. A manó szerint nagyon szép lenne a világ, ha mindannyian megtanulnánk a mesét és az anyukák sem húznák tovább szemrebbenés nélkül a mesebeli lényt megkövülten és csillogó szemmel figyelő gyerekeiket. „A gyermek és a manó között kialakuló kapcsolathoz mindenképpen szükség van a szülőre”-magyarázza Trillázs, miközben prüttyög, prittyeg és muzsikál nekünk vidáman.

Képgalériánk:
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Az iparművészeken és szórakoztatókon kívül a galántai kastélyparkban megjelent a Most- Híd párt egy dekoratív osztaga is, hogy bőszen aláírásokat gyűjtsenek Bugár Béla köztársasági elnök-jelölti kampányához, bár a magyarázat, hogy miért is van szükség egy elméletileg kulturális rendezvény keretein belül a toborzásra, valahogy elmaradt.

Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Pénteken a kastélypark területén gulyásfőző versenyt szerveztek. A zsűriben helyet kapott Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke is, akivel hosszan és ízesen lehetett elemezgetni a jó gulyás összetevőit és a tálalás időzítését. Berényi elmondta, ilyen rendezvényen nem a helyezés a lényeg, hanem hogy az emberek összejöjjenek, együtt legyenek és beszélgessenek. A gasztronómiai versenyen, a hagyományokhoz hűen az MKP is jó gulyást főzött, Zupko Tamás és Kajos Katalin vezényletével.

Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Miközben a parkban és a város főutcáján zsibongott a vásári forgatag, a Galántai Honismereti Múzeum hűs falain belül is várták a látogatókat egy igazi izgalmas, nem mindennapi rendezvényre. A múzeum évekig nem hallatott magáról a vásár ideje alatt. Takács Mihály, a nemrégiben kinevezett igazgató szerint azonban nagyon fontos az, hogy a látogatók szeressék a múzeumot és érezzék, ide bármikor be lehet jönni, így egy szépen összefogott, igényes nyitányt szerveztek meg.

Képgalériánk:
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

A vájtfülű közönséget teljesen letaglózta Gaál József sörfőzőmester beszéde és bemutatója. Úgy tűnt a mester szinte mindent tud a komlóból készített nedűről, élvezettel mutogatta gyűjteményének darabjait, magyarázta az alsó és felső erjesztésű sörök közti különbséget és a jégsör elkészítésének módját, miközben gondos figyelmet fordított arra, hogy az általa a helyszínen főzött sör le ne kozmáljon. A „múzeumi sört” egy ideig érlelik még és egy következő nagyszabású rendezvény keretein belül kóstoltatják majd meg az érdeklődőkkel. A sörfőző mester titkaira és a múzeum vásári programjára Menyhárt József is kíváncsi volt. Az MKP elnöke gratulált és további eredményes, áldásos munkát kívánt az újonnan kinevezett múzeumigazgatónak.  

A vásár zenei programját neves sztárvendégekkel tarkították. Színpadra lépett a fiatal énekesnő Celeste Buckingham, az IMT Smile, Peter Šrámek valamint a magyar slágervonalat Demjén Ferenc képviselte.

Fotó: Horváth Szomolai Andrea

0 HOZZÁSZÓLÁS