2023. október 26., 20:44

Illés Boglárka Somorján: Mi itt Közép-Európában megtanultuk, csak egymásra számíthatunk

Somorjára látogatott Illés Boglárka, országgyűlési képviselő, a Fidelitas volt elnöke, aki a helyi Via Nova, a helyi Csemadok és a Madách Imre Gimnázium által szervezett megemlékezésen mondott beszédet.

somorja
Galéria
+1 kép a galériában
Fotó: Gyarmat Noémi

A megemlékezés előtt Myjavec Pál plébános celebrált szentmisét az 1956-os események áldozataiért. A templomból a Fő térre, a Mária megkoronázása szoborcsoporthoz érkező híveket, s az ott gyülekezőket már Beethoven Egmont-nyitánya fogadta, mely az 1956-os forradalom és szabadságharc védjegyévé vált.

A szép számban összegyűlteket Brunczlík Viktor, a Corvin Mátyás Alapiskola tanára köszöntötte, majd a Madách Imre Gimnázium diákjai következtek, akik színvonalas műsorukkal méltóságteljesen elevenítették fel az 1956-os forradalom emlékét.

Illés Boglárka beszédében kiemelte, olyan emberként szól az emlékezőkhöz, aki nem élte meg az 1956-os eseményeket, de szerinte ennek ellenére a megemlékezés lángját, mely tűzben tartja a szabadság fáklyáját tovább kell adnunk, tovább kell vinnünk. Azt pedig, hogy hogy méltók vagyunk-e rá, a köztünk járó ötvenhatosok fogják eldönteni.

„1989. június 16-án, Nagy Imrének és társainak újratemetésén 10 óra 10 perctől háromnegyed órán keresztül sorolták a neveket. 235 nevet. De Jobbágyi Gábor kutatásaiból tudjuk, nem 235-en voltak. De nem is kétezren. Az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak a száma meghaladhatta a 20 ezret is.“ – húzta alá Illés.

A Fidelitas volt elnöke kiemelte: azzal, hogy a szövetségesek Normandiában és nem a Balkánon szálltak partra, gyakorlatilag meghatározták Közép-Európa sorsát.

Majd hozzátette:

Hiába vártunk az ENSZ megfigyelők érkezésére, a szuperhatalmak érdekellentéteiből fakadó konfliktusok megoldására, a kommunista expanzió visszaszorítására az ENSZ már akkor is alkalmatlan volt.“

A Fidesz fiatal képviselője végül azzal a gondolattal zárta beszédét, mi itt Közép-Európában megtanultuk, csak egymásra számíthatunk, s azt is megtanultuk, hogy a szabadságunkhoz és a békéhez vezető utat nekünk közösen kel megtalálnunk.

somorja
Fotó:  Gyarmat Noémi

A megemlékezés a Himnusz éneklésével zárult, majd az emlékezők átvonultak a volt Paulánus kolostorba, ahol a Korona kiállítótermében a Boráros Imre Színház Felvidéki Magyarok Litániája c. előadására került sor.

Zárásként álljanak itt még Brunczlík Viktor szavai, melyeket az esemény moderátoraként mondott el.

„A mai megemlékezésen a dicsőséges szabadságharcunkra emlékeztünk, amikor egy nép azt mondta, elég volt és hogy nem kér többet a kommunista diktatúrából.

A „pesti srácok” 1956 októberében a világ akkoriban talán legerősebb hadseregével vették fel a harcot.

Elszántságuk mellett segítette őket helyismeretük is, az utcai harcokban. A kapualjakból támadó és bútorokból, közlekedési eszközökből, utcakövekből épített barikádok mögül védekező szabadságharcosokkal szemben  a szovjet harckocsik gyakran nem bizonyultak eredményesnek. Legyünk méltók az 56-os hősök emlékéhez, s hogy Mindszenty bíboros szavaival éljek:

Hála és imádság az áldozatokért.”

somorja
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.