2020. november 28., 11:22

Így készülnek a csallóközi városok az ünnepekre

Az advent időszaka már az ajtóban kopogtat. A jelenlegi járványhelyzetben azonban az ember nem tudja könnyen átadni magát az ünnepi hangulatnak. Mégis, talán ez az időszak juttatja majd eszünkbe az emberségesség szó jelentését, amely reméljük, sosem fog kihalni a világon.

Fotó: Mesto Gabčíkovo-Bős Városa
A tavalyi bősi betlehem

A járványhelyzet miatt tömegrendezvényeket senki sem szervezhet, így a karácsonyi vásárokra sem számíthat a lakosság. Azonban a városok és falvak önkormányzatai mégsem hagyják teljes mértékben elveszni a közös ünnepvárás hangulatát. Somorján, Bősön és Nagymegyeren is lehet majd hangolódni a karácsonyra.

Somorján próbálkoznak

Somorja polgármestere, Orosz Csaba portálunknak elmondta, a klasszikus Télapó-ünnepséget és a karácsonyi vásárt kénytelenek jövőre tolni, de elvitelre készült finomságokkal a forralt boros standok üzemelhetnek két napon keresztül.

Természetesen nem helyezhetünk ki sörpadokat és nem lehet majd sem ételt, sem italt helyben fogyasztani, de talán sikerül kieszközölni egy-két standot, hogy mégis érződhessen az ünnepekre való készülődés.

A karácsonyfát sikerült felállítani a városháza melletti téren, ahogy minden évben, de a Télapóval a gyermekek idén nem találkozhatnak.”

Adventi időszak-Csallóköz2020
Fotó: Mesto Šamorín-Somorja Város
A fenyőfa már a helyén

Idén a tűzoltók sajnos nem látogathatják és ajándékozhatják meg a somorjai gyermekeket Miklós napján, de a város körforgalmait idén is az óvodai-iskolai intézmények dolgozói díszítették ki adventi koszorú formában. Somorján több olyan csomópont van, amely ünnepi pompába öltözött. Sajnos a szilveszteri tűzijátékra sem kerül sor.

Bős csendesen ünnepel

Fenes Iván polgármester szerint a bősieket a templom fogja tárt kapukkal várni (persze limitálva), náluk a karácsonyi vásár teljes mértékben elmarad. Az adventi koszorút azonban már kihelyezték, de a hagyományos betlehemi ünnepélyre csupán rendhagyó módon kerül sor, tömeg nélkül.

,,Bősön több Télapó ajándékozza majd meg a gyerekeket – 15 éves korig.

Sajnálatos módon, minden eseményünket le kellett mondanunk, egyetlen biztos pontunk a templom. Nem keressük a lehetőségeket, mert most az egészség a legfontosabb”

– mondta el portálunknak Fenes Iván. A januári hagyományos bált sem fogják tudni majd megszervezni.

Nagymegyeri újítások

A tömegrendezvényeket Nagymegyeren is mellőzik – tájékoztatta portálunkat Holényi Gergő polgármester. A karácsony szellemét azonban mindenképpen közelebb szeretnék juttatni az emberekhez, ezért a karácsonyi fények mellett az adventi koszorú is emlékeztetni fogja a lakosokat a lelassulás időszakára, bár a gyertyagyújtásnál sajnos a lakosok nem lehetnek jelen.

Adventi időszak-Csallóköz2020
Fotó: Mesto Veľký Meder-Nagymegyer Városa
A 2019-es adventi készülődés Nagymegyeren
A betlehemünk a régi szökőkútnál állna, de erről majd kicsit később döntünk, hogyan is lehetne jól megcsinálni. Ezzel az újdonsággal szeretnénk kedveskedni a lakosoknak”

– mondta el Holényi. Az idei városi karácsonyfát pedig egy nagymegyeri család ajánlotta fel, amit már felállítottak a városi parkban.

Megosztás
Címkék