Idén is segítettek a rászorulóknak Füleken

2020. december 19., 12:36
Szvorák Emese

A Szlovák Katolikus Karitász füleki tagjai önkéntesek segítségével idén hetedszer csatlakoztak a Don Bosco szervezet „Ajándékozz mosolyt“ karácsonyi meghívásos pályázatához. Ennek köszönhetően rászoruló családok kaptak személyre szabott ajándékokat. Az első, ruhaneműt tartalmazó szállítmányt három hete kézbesítették. Legutóbb pedig háztartási cikkeket, tisztálkodási szereket, tanszereket és játékokat adományoztak.

Fotó: Sípos Berni

A gyűjtést Zupko Mária önkéntes koordinálta. Portálunknak elmondta: a Don Bosco egy keresztény társulás. Az ő nagykövetei azok, akik karácsony előtt megajándékozzák a rászoruló családokat. 

Az elmúlt hét évben minden évben bekapcsolódtunk. A szociális munkásokkal, a közösségi központ munkatársaival, az iskolákkal, óvodákkal közösen döntjük el, kik azok, akik a leginkább segítségre szorulnak. Idén csaknem 20 család részesül az adományban”

- nyilatkozta, hozzátéve: a kiválasztásnál szigorú szempontokat vesznek figyelembe.

Ajándékozás
Fotó: Sípos Berni

A gyerekek iskolalátogatók legyenek, a családban ne az alkoholfogyasztás, a dohányzás, és más különböző szórakoztató dolgok legyenek az elsődlegesek, hanem a gyermek legyen a család központja. Tapasztaljuk ezt abból is, hogy ezek a gyerekek nemcsak iskolába járnak, hanem versenyeken is részt vesznek, ügyes táncosok, ügyes zenészek, a kicsik oviba járnak, tehát a szülő odafigyel arra, hogy a gyerek jó irányba fejlődjön”- tette hozzá.

Az idei megajándékozott családok legtöbbje valamilyen tragédia folytán került rossz helyzetbe. Az egyik szülő elhunyt vagy betegség miatt ápolásra szorul.

„Ezen a vidéken, ha az emberek elveszítik a munkájukat szinte esélyük sincs újat találni. És az a kevés állami juttatás a létminimum határára sodorja a családokat, ami nem elég semmire, hiszen az árak folyamatosan emelkednek” - magyarázza Zupko Mária.

A Jónás család csupán segélyből él, ezért gyakran csak a rezsire futja.

Négyen lakunk itt a férjemmel, a tizennégy éves lányommal és a12 éves fiammal. Segélyből élünk, abból tartjuk el magunkat”

- mondta Jónás Szimona, az édesanya, aki nagyon hálás volt az ajándékokért. Kisfia, Józsika, a tanszereknek és a kirakósnak örült a legjobban.

Ajándékozás
Fotó: Sípos Berni

A csomagok szétosztásában Ondrejšík Brigitta segédkezett, aki szívügyének érzi a segítségnyújtást.

„Zupko Marika néninek hála lehetőségem nyílik segíteni a szegényeknek, a rászorulóknak, azoknak, akiknek nélkülözniük kell. És nagyon nagy örömmel tölt el, hogy segíthetek szebbé tenni az ünnepeket számukra. Megható, hogy ezek az emberek milyen hálát éreznek a szívükben, amikor ilyen kis apróságot viszünk nekik” - mondta.

Az önkéntesek advent utolsó vasárnapjáig juttatják el az adományokat a rászorulókhoz, szebbé varázsolva számukra a karácsonyt.